vineri, 4 octombrie 2013

PLASTIC


Nimeni !!! nu trebuie sa consume lichide sau hrana calde din recipienti de plastic.

Foarte multe produse alimentare de la bauturi racoritoare si apa, pana la carne si legume, sunt ambalate sau depozitate in recipiente de plastic. De aici a aparut incertitudinea pentru consumatori asupra interactiunii chimice dintre produsul alimentar si substantele chimice din recipientul de plastic.

Astfel o echipa de cercetatori americani din cadrul Universitatii Cincinnati (Ohio), dirijata de profesorul Scott Belcher, revela intr-un studiu stiintific publicat in Journal of Reproductive Toxicology ca anumite recipiente de plastic elibereaza Bisfenol A, un produs toxic. Se pare ca ambalejele de plastic sunt cu atat mai periculoase cu cat sunt incalzite.

Specialistii sustin ca pet-urile (intrate in limbajul curent sub denumirea sticle de plastic) destinate imbutelierii apei minerale nu ar trebui sa starneasca panica. In schimb, recipientele de plastic destinate conservarii alimentelor ridica anumite semne de intrebare. Aceasta este si baza studiului stiintific care arata cum putem recunoaste diferitele tipuri de recipiente si cum le putem utiliza pe cele care prezinta riscuri pentru sanatate.
Bisfenolul A (BPA) este un compus chimic care se gaseste in recipientele de plastic. Aparut in 1981, bisfenolul A a devenit principalul component al numeroaselor recipiente de plastic: policarbonat sau poliester. Dar, numeroase studii arata ca BPA poate provoca efecte nedorite pentru organism.

Ce spun studiile stiintifice

Organizatia americana Food and Drug Administration (agentia americana a produselor alimentare si a medicamentelor) si reprezentantii din industria plastica sunt de parere ca nu exista niciun risc pentru organism atunci cand Bisphenolul A este eliberat in cantitati foarte mici.
Insa, Institutul de agricultura si de politici comerciale (Institute for Agriculture and Trade Policy) explica in peste 100 de studii efectuate pe animale ca exista un anumit pericol pentru sanatatea organismului chiar si la expunerea la BPA la un nivel scazut.
Potrivit acestor studii, bisfenolul A ar fi un perturbator endocrinian, adica ar putea fi capabil sa disturbe hormonii – in acest caz estrogenii. Potrivit specialistilor, se pare ca expunerea la perturbatorii endocrinieni ar putea antrena anumite tipuri de cancer. Astfel, bisfenolul A ar putea favoriza dezvoltarea celulelor aflate la originea cancerului de san, ar putea reduce fertilitatea si chiar altera functionarea sistemului imunitar.
Mult mai nelinistitor este faptul ca, nou-nascutii sunt mai expusi la aceasta substanta deoarece anumite biberoane de plastic si alte recipiente destinate alimentatiei copiilor contin bisfenol A pana la doze de 55 de ori mai ridicate atunci cand recipientul este incalzit.

Cum sa descifrezi tipul de plastic

  • PET (polietilentereftalat): sticle de apa minerala, sucuri racoritoare, ambalaje de unica folosinta (cutii pentru salate, platouri etc), ambalaje rezistente la cuptor, ambalaje cosmetice;
  • PEHD (polietilen de inalta densitate): cutii de lapte, dopuri, flacoane pentru cosmetice, jucarii;
  • PVC (policlolura de vinil): cutii alimentare, sticle de apa, jucarii, flacoane etc;
  • LDPE (polietilen de joasa densitate): folie alimentara, flacoane, jucarii, pungi pentru congelare, saci menajeri etc;
  • PP (polipropilena): cutii de unt, margarina si iaurt, biberoane;
  • PS (polistiren): pahare de plastic, ambalaje alimentare (iaurt), ambalaje pentru oua etc;
  • Policarbonat: recipiente alimentare (cutii de ketchup), biberoane, sticle de plastic de 20 l, pahare de plastic de unica folosinta etc.

Incertitudini legate de siguranta folosirii plasticului

  • Migrarea elementelor chimice din recipient in continut. Fenomenul creste in functie de temperatura sau natura grasa a continutului;
  • Testele in laborator asupra soarecilor utilizau concentratii de produse mult mai mari decat cele gasite in realitate in produse. Obiectivul este insa acela de a arata duratele relativ scurte (cateva luni) al caracterului toxic al produsului si natural patologiilor dezvoltate;
  • Anumiti adjuvanti considerati toxici sau cancerigeni in prima instanta de agentiile guvernamentale, chiar interzisi in anumite conditii, au fost reabilitati. Aceasta schimbare a fost justificata prin noi studii, considerate mult mai complete.

Sfaturi de utilizare a ambalajelor alimentare de plastic

  • Evita sa pui recipientele de plastic la microunde sau in masina de spalat vase. Nu te increde in mentiunea „destinat mircoundelor”;
  • Evita sa folosesti foarte des foliile alimentare. Utilizeaza pe cat posibil ambalaje alternative plasticului, hartia de exemplu;
  • Sticlele de plastic sau PET-urile nu sunt privite ca fiind periculoase. Este totusi de preferat sa nu le reutilizezi si sa nu le lasi la soare (de exemplu in masina, pe timpul verii), tocmai de aceea poarta si denumirea de „unica folosinta”;
  • Pentru bebelusi este bine sa optezi pentru recipientele din sticla, in defavoarea celor din plastic;
  • Incalzeste alimentele sau lichidele in recipiente din sticla si dupa ce au ajuns la o temperatura moderata transfera-le intr-unele de plastic, mai usor de utilizat;
  • Evita sa pui alimente grase in recipiente de plastic, deoarece prezinta un risc crescut sa elibereze bisfenol A;
  • Nu utiliza detergenti puternici pentru a spala recipientele din plastic.





For English, please see below.
Foarte important: (RO)
Femeile nu trebuie sa bea apa tinuta in sticle de plastic, care au fost lasate in masina (probabil la caldura, banuiesc). Dr oncolog al lui Sheryl Crow spune ca datorita plasticului sticlei, se elibereaza dioxina in apa, cea care se gaseste din ce in ce mai de in tesuturile cancerului de san.
Va rog luati aminte si ramaneti mereu sanatoase si fericite!




Dear friends,

this is a 'must read' for sure ... needless to point out that the warning is for water in plastic bottles ... and also needless to say that plastic bottles for water or any other liquid are detrimental to everyone's health, no matter were they are kept or left.

Stay well everyone!




PLEASE BE WARNED!!!!
Bottled water in your car is very dangerous! On the Ellen show, Sheryl Crow said that this is what caused her breast cancer. It has been identified as the most common cause of the high levels of dioxin in breast cancer tissue. Sheryl Crow's oncologist told her: women should not drink bottled water that has been left in a car. The heat reacts with the chemicals in the plastic of the bottle, which releases dioxin into the water. Dioxin is a toxin increasingly found in breast cancer tissue. So please be careful and do not drink bottled water that has been left in a car. Pass this on to all the women in your life. This information is the kind women need to know that just might save them! Use a stainless steel or a glass bottle instead of plastic! 

Hai, iubito, în copilărie…

  Hai, iubito, în copilărie… 

Să uităm de alean şi nostalgie,
Să uităm de-a zilelor nevoi –
Hai, iubito, în copilărie
Şi copii să fim, iar, amândoi.

Tu să porţi rochiţă şi fundiţe –
Eu să port, din nou, pistrui pe nas…
Tu să faci, în obrăjori, gropiţe -
Când îndrug prostii, cu-necat glas.

Şi, păşind, timizi, pe cărăruia
Ce ne duce-n locul nostru-ascuns,
Cu arbuşti de iasomii şi tuia,
Să cătăm la întrebări răspuns.

Despre ce vom face, ce vom drege,
Amândoi, când vom ajunge mari,
Ce cărare-n viaţă vom alege –
Când, în lume, vom fugi, hoinari.

Să croim la planuri fanteziste,
Printre sărutări, vorbind în gând…
Trupul tău, firav, să nu reziste
Când în braţe te-oi lua – flămând

De iubire – făr’ să ştiu ce este –
Dar, cu gravitate, să rostesc
Vorbe, învăţate-ntr-o poveste,
Ce sunau aşa: „ştii, te iubesc!”

…Hai, iubito, în copilărie –
Să fugim de griji şi de nevoi
Şi să nu ne-ntoarcem din pruncie –
Niciodată, dragoste, înapoi…
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTo0fTulAnfVYm3iNRkfuhHEkvKbyhC9KNtNgczV4o16Nx3JHuaew
Publicat de: Boris Ioachim la data de: 09-06-2011
http://www.cenaclu.intelepciune.ro/hai_iubito_in_copilarie__5306.html