marți, 27 mai 2014


Ce ascund ganglionii mariti: infectii sau cancer?



Dr. Cristina Burcoveanu, medic in cadrul Clinicii de Hematologie a Spitalului „Sf. Spiridon" Iasi: "Ganglionii limfatici sint adevarate relee de aparare, grupari de celule limfatice si macrofagice, localizati pretutindeni in organism - la suprafata organismului: pe git, in jurul claviculei, in regiunea axilara si in regiunea inghinala sau in profunzime - in torace sau abdomen. Cresterile in volum ale unor grupe ganglionare de la suprafata corpului care se pot constata cu privirea sau prin pipait si care sint produse de marirea ganglionilor limfatici, se numesc adenopatii.
Adenopatia poate fi sau nu dureroasa, insotita sau nu de febra, dar in toate situatiile este un semn de boala, deoarece in mod normal ganglionii nu pot fi simtiti prin pipait. In unele cazuri, adenopatia este situata pe partea unde se afla afectiunea fata de care se impune mobilizarea apararii limfoganglionare - de exemplu, un furuncul al miinii poate produce adenopatie in axila respectiva ( sub brat) sau un cancer mamar poate da adenopatie satelita in axila de aceeasi parte. In alte situatii, adenopatiile pot fi generalizate (cum ar fi in unele viroze sau forme de cancer limfatic).
Adenopatiile pot fi si profunde
Adenopatiile pot fi si profunde, in torace sau abdomen si atunci prezenta lor este semnalata de catre medicul radiolog. Medicul hematolog, medicul oncolog, in colaborare cu infectionistul vor decide daca investigatia trebuie extinsa in directia depistarii unei infectii, cu teste serologice, culturi. Cauza unei adenopatii persistente si cu anumite caractere se poate stabili numai prin biopsia ganglionara, recomandata de catre specialist.
Trebuie retinut ca primele semne ale bolii pot fi durerile, tumefierea in zonele cu grupe ganglionare, asociata sau nu cu scaderea in greutate, astenie, oboseala nejustificata, lipsa poftei de mincare, transpiratii nocturne abundente.
Consult la medicul de familie si la specialist
Marirea volumului ganglionilor este depistabila la autopalpare (pipait). Esentiala este depistarea precoce a adenopatiilor si consultarea imediata a medicului de familie si a medicului specialist hematolog sau oncolog, care va recomanda investigatiile utile, va da un diagnostic corect si va recomanda instituirea tratamentului adecvat.
Mai trebuie stiut ca nu orice tumefiere (umflatura) in zona gitului, sub brat sau in zona inghinala, adica acolo unde sint grupe de ganglioni, inseamna neaparat probleme de natura ganglionara. Poate fi vorba de lipoame (aglomerari de grasime) care uneori ajung la dimensiuni gigant, prelungirea axilara a glandelor mamare sau coaste supranumerare (in plus).
Daca lipoamele sau coastele supranumerare pot fi depistate radiologic si apoi tratate, in cazul adenopatiilor, diagnosticarea se poate face numai dupa un consult la medicul de familie si la medicul hematolog".
Ce este limfa
Celulele care alcatuiesc tesuturile organismului sint inconjurate de un fluid intercelular. Din acest lichid intra in celule unele substante necesare functionarii normale a celulei. In acest fluid celula elimina anumite substante produse din metabolimul sau.
Fluidul intercelular este mediul in care celulele traiesc si trebuie pastrat liber de orice agresiune a altor microorganisme, virale sau bacteriene, iar acele dintre celule care sufera transformarea canceroasa trebuie recunoscute rapid si suprimate de catre sistemele de aparare specifice.
Celulele care asigura controlul puritatii mediului celular alcatuiesc populatiile de globule albe: polimorfonucleare, limfocitare si monocitare. Ele sint aduse de catre singe, circula pericelular, unde indeplinesc functia si sint apoi colectate, impreuna cu fluidul in care circula, prin canale, din ce in ce mai mari, numite circuite limfatice. Fluidul colectat in vasele limfatice este supus filtrului ganglionilor limfatici locali si regionali.
Adenopatiile de cauza maligna
Adenopatiile pot fi produse de afectiuni de origine benigna sau maligna. In primul caz, poate fi vorba de infectii, de exemplu tuberculoza sau toxoplasmoze, care, dupa diagnosticarea ca atare, pot fi tratate fara probleme in serviciile de specialitate. Adenopatiile de natura maligna se pot imparti in doua categorii: primitive si secundare.
Cele primitive reprezinta invazia structurilor limfatice ale ganglionilor de catre un cancer al structurilor hematopoietice (limfoame, leucemii),  in timp ce adenopatiile secundare reprezinta metastaze care invadeaza ganglionul prin invazia de catre celulele tumorale din tumori localizate in organe a caror extensie ganglionii incearca sa o stopeze (cancerele solide de organ - de exemplu de sin, de testicul, de tiroida, de stomac sau ficat) „ arata dr. Burcoveanu.
Cind trebuie sa ne facem griji
"Daca dupa vindecarea unei infectii acute, ganglionii nu isi revin la dimensiunile normale sau daca prin observatii personale (palparea periodica a regiunilor cu ganglioni) se descopera o adenopatie, se va solicita parerea medicului. Deci, ar fi bine sa va adresati medicului dumneavoastra de familie", completeaza dr. Burcoveanu.
In general, ganglionii limfatici au citeva particularitati care nu se asociaza cu boli foarte grave: trebuie sa fie moderat mariti in volum, nu foarte mari, in general sint simetrici, nu sint unilaterali, sint mobili in planurile superficiale si profunde, nu sint durerosi la palpare, au suprafata neteda, nu sint aderenti intre ei.
Ganglionii mariti in volum, cu suprafata neregulata, aderenti intre ei, imobili, duri pot fi semnul unei boli grave daca sint insotiti de paloare, pierdere in greutate, lipsa poftei de mincare, stare febrila prelungita. In asemenea situatii, trebuie sa ne prezentam la medicul de familie, iar acesta, in caz de necesitate, ne trimite la specialist.
Citeva caracteristici orientative pentru auto- evaluarea ganglionilor 
* Marimea: ganglionul normal este sub 1 cm, dupa anumiti autori ganglionii epitrohleari mai mari de 0,5 cm si cei inghinali peste 1,5 cm trebuie considerati anormali. La copii nodulii limfatici sint anormali cind sunt peste 2 cm.
* Durere/Sensibilitate: cind un ganglion limfatic creste rapid in dimensiuni, capsula se afla sub tensiune si cauzeaza durere. De obicei, durerea apare in urma unor procese infectioase, chiar supurative.
Cauze ale maririi ganglionilor limfatici
* Infectii virale (principala cauza), inclusiv cu virusul HIV. 
* Infectii cu bacterii, fungi, paraziti Faringita streptococica
* Afectiuni ale tesutului conjunctiv (lupus sistemic, artrita reumatoida Sindromul Sjogren, sarcoidoza)
* Limfom malign nehodgkinian sau boala lui Hodgkin
* Cancere metastazate ganglionar
* Reactii de corp strain (particule de silicon in organism, dupa implanturi mamare, de exemplu)", incheie dr. Crisigtna Burcoveanu.

Cauzele sufletesti ale bolilor

“Tot ceea ce facem, de la gand, privire, gest, vorba, fapta, se inregistreaza undeva, in finitul care ne inconjoara si cand plecam din viata ne intalnim cu noi, fiind direct raspunzatori pentru tot ceea ce am facut”- Valeriu Popa.

Iata cateva cauze sufletesti ale bolilor:
AbcesSupărare datorată frustrărilor neeliberate; incapacitatea de a ierta.
Abces analPierdere în plan emoţional; sentimentul privării, al frustrării.
AccidenteNeputinţă; dorinţă de evadare; agresivitate.
AcneeRespingerea şi ignorarea eului, a ideii că suntem manifestarea Divinului.
Afecţiuni ale menisculuiîncăpăţânare şi mândrie; rigiditate; teamă;
Alcoolisminflexibilitate; lipsa armoniei dintre lumea interioară şi cea exterioară; ambiţie.
AlergieStare de derivă; sentiment de inutilitate, vinovăţie; lipsa de curaj; refuzul sarcinilor de viaţă. Cine îţi provoacă alergie? Pe cine nu … suporţi? Negarea propriei puteri
Alergie la polenIntoleranţă, voinţă slabă; supraîncărcare emoţională; aşteptări ce dau naştere la teamă; conştiinţa păcatului.
Alopecie (chelie)Teamă; tensiune; disperare; epuizare.
AlzheimerEvadare din realitate; pierderea copilului interior, a purităţii interioare; refuzul posibilităţilor şi al ajutorării.
AmigdalităTeamă; sentimente şi ambiţii reprimate; incapacitatea de a se autoexprima; dependenţa de alţii; saturaţie, lehamite.
Amigdalită folicularăIncapacitatea de a formula propriile cerinţe, de a pretinde ceea ce i se cuvine.
AmnezieTeamă; fugă din faţa vieţii; lipsă de voinţă.
AmorţeliReflux emoţional; inhibiţii; regres psihic.
AnemieAtitudine de “da…dar”; lipsa bucuriei; teamă de viaţă; sentimentul inferiorităţii.
Anorexie (pierderea apetitului)Negarea vieţii; teamă, scârbă de sine; atitudine de respingere, sentimentul insecurităţii, “viaţa este periculoasă”
AnusEliberare; descărcare; naturaleţe.
Dureri analeConştiinţa păcatului; aşteptarea pedepsei; josnicie.
Hemoragie analăSupărare şi frustrare, sentimentul de a fi ofensat.
Prurit analConştiinţa păcatului din trecut; procese de conştiinţă..
Apatie teamă.Reprimarea sentimentelor; izolare;
Apendicităîngrijorare; teamă de viaţă; blocarea fluxului de energie benefică. Preocupări impuse.
AritmiiMod de viaţă prea alert sau prea lent.
ArsuriSupărare; ură arzătoare; izbucniri violente.
Artere
Canalele bucuriei de a trăi.
ArteriosclerozăRezistenţă, încordare; vederi înguste; ignorarea valorilor; putere şi dorinţă de viaţă scăzute.
ArticulaţiiReprezintă punctele de cotitură ale vieţii şi uşurinţa de a schimba ceva în viaţă.
Articulaţia mâiniiAvânt şi naturaleţe.
ArtrităLipsă de iubire; înclinaţie spre criticism, ranchiună, dificultate în a se asocia.
Artrită reumatoidăRevoltă împotriva circumstanţelor date; sentimentul de asuprire şi de înşelare.
AstmLipsă de iubire sau iubire sufocantă; incapacitatea de a respira pentru sine; atmosferă sufocantă; durere reprimată.
Astm infantilTeamă de viaţă; “nu este bine să fii aici”.
Atacuri de dispnee (sufocare)Teamă (refuzul de a accepta greutăţile vieţii); stagnare în infantilism.
Atrofieri musculareTemeri; dorinţa de a dirija totul şi pe toată lumea; nevoia de a fi în siguranţă; lipsă de credinţă; pierderea speranţei.
AvortTeamă de viitor; nu acum – mai târziu.
Bâlbâială (dysphemie)Nesiguranţă; incapacitate de autoexprimare.
Balonare (gaze intestinale)Ataşament faţă de traume mai vechi; gândire rigidă; vitalitate scăzută.Exces în analizarea problemelor, blocare la un anumit nivel de viaţă nefavorabil, necesitatea schimbării.
Bătături (clavus)Reprimarea propriei imaginaţii; autolimitare; teamă de progres.
Boala AddisonGravă deficienţă emoţională; mânie faţă de sine însuşi.
Boala (Sindromul) CushingDezechilibru; prea multe gânduri negre; sentimentul înfrângerii totale.
Boala Dupuytrenne (atrofii ale musculaturii palmare)Frica de a nu fi suficient de bun; eşecuri, temeri nemărturisite, ataşament de putere.
Boala HodgkinAutoînvinuire; teama că nu “corespunzi”; permanenta încercare de a demonstra ceva; sângele se diluează total; în lupta pentru recunoaşterea meritelor nu este loc de bucurie.
Boli ale sinusurilorO persoană iubită îţi creează necazuri; stagnarea într-o anumită ipostază existenţială.
Boli croniceRezistenţă la schimbare; teamă de viitor; nesiguranţă.
Boli incurabileîn acest stadiu nu se mai poate vindeca prin intervenţii exterioare ; doar tratamentul din interior este eficient; problema s-a născut din nimic şi tot acolo se întoarce.
Boli limfaticeSemnal de alarmă – mentalul trebuie orientat spre elementele cele mai importante ale vieţii: iubirea şi fericirea.
Bolile copilărieiCopilul acceptă necondiţionat convingerile familiei şi convenţiile societăţii.
BraţAcceptarea, capacitatea de a stăpâni experienţele vieţii, de a primi plăcerile.
Fracturi ale braţuluiLibertate scăzută de mişcare; monotonie; acţionare forţată.
BronşităAtmosferă familială tensionată; certuri violente, ţipete; apoi liniştea este prea mare; izolare emoţională şi intelectuală.
Bulimie (creşterea apetitului)Teamă; nevoia de protecţie; negare a propriilor emoţii, a sentimentelor.
Bursită cervicală (inflamaţii ale musculaturii cervicale)Supărare reprimată. “Trebuie să lovesc pe cineva!”
CancerRăni adânci; resentimente din cauza unor traume vechi; tristeţi ascunse care macină fiinţa; reprimarea urii; situaţii disperate de viaţă; neasumarea răspunderii.
Cancer de col uterinRelaţie deteriorată cu lumea; perioade din viaţă risipite inutil.
Cancer labialSuprimări reprimate; învinuirea altora; obiceiul de a blestema.
Cancer laringianTeamă; pierderea siguranţei; protest vehement împotriva situaţiei în care trebuie să trăiască.
CandidozăLipsă de concentrare, dezorientare; frustrare, supărare; dorinţa de a avea contact cu semenii, dar, în acelaşi timp, lipsa totală de încredere în alţii; mari pierderi.
FurunculOtravă ce se hrăneşte din jigniri personale.
Carenţă (lipsă) de fierScăderea tonusului vital, ca urmare a risipirii energiilor mentale.
CataractăIncapacitatea de a privi înainte cu bucurie; viitorul este întunecat; estomparea sentimentelor; respingere din cauza nemulţumirilor.
Călcâi (accidente)Pierderea ritmului în viaţă; viaţă trepidantă; revoltă..
CefaleeSubaprecierea eului; autocritică; teamă.
CelulitaBlocarea într-o traumă din copilărie; ataşament faţă de amintirile dureroase din trecut; dificultatea de a progresa; teama de a fi independent, de a alege propria direcţie.
Cheratită (îngroşări ale pielii)Supărare neiertătoare; tendinţa de a lovi tot şi pe toată lumea care apare în faţa ochilor.
ChistRememorarea şi alimentarea unor vechi traume; optică greşită asupra lumii.
Chisturi toraciceAlintare exagerată; grijă exagerată; pasivitate; abţinere de la hrană.
Clavus (bătătură)Opinii şi imaginaţii excesive, rigide; teamă permanentă.
CoagulopatieCalea bucuriei se închide.
Coapsă ( probleme la coapsă)Ataşament faţă de traumele suferite în copilăria timpurie.
ColecistTrăiri emoţionale care răbufnesc repetat, ateptând rezolvarea; porniri explozive, agresive.
ColecistităCapacitate scăzută de apărare; subjugare.
ColesterolCanalele bucuriei se închid; teamă de a primi bucuria; sentimentul că-ţi lipseşte ceva.
ColiciToată lumea din jur este nervoasă, nerăbdătoare şi are un comportament supărător; incapacitatea de a ieşi din situaţii apăsătoare.
Colică biliarăTensiune interioară din cauza atacurilor.
Colici abdominaleTeamă; tendinţa de a te opune; mod de viaţă tensionat; conflicte familiale.
ColităSentiment de spaimă, angoasă; părinţi prea exigenţi; spaima de eşecuri repetate; dorinţa de tandreţe, duioşie.
Coloana vertebralăStâlpul flexibil de susţinere a vieţii, axa fiinţei şi a existenţei noastre.
Cifoză (curbură a coloaneivertebrale)Compromis inutil; drum de viaţă deviat; pierderea aspiraţiilor; vise nerealizate.
Dislocări la coloana vertebralăImpunera voinţei forţat; cruzime ; rapacitate ; consecinţă a unei direcţii greşite.
Modificările curburii fiziologiceale coloanei vertebraleRigiditate; teamă; se insistă asupra unor idei imaginare vechi; necredinţă; lipsă de voinţă.
Colon iritabilîn prima perioadă de viaţă au avut loc intervenţii dure la nivel sufletesc
ComăTeamă; fugă de ceva sau cineva.
Comedoane (puncte negre)Mici izbucniri de furie; plictis de viaţă; neglijenţă, regresie raportată la calitatea vieţii.
Comoţie cerebrală schimbareaImpuls spre un nou început; opticii asupra existenţei; lipsa de armonie între manifestarea interioară şi cea exterioară.
ConjunctivităSupărare şi decepţie din cauza a ceea ce vezi în viaţă; relaţii prin constrângere; tendinţa spre atingerea imposibilului, depăşirea limitelor.
ConstipaţieAtaşament faţă de idei depăşite; cantonare în trecut; adesea zgârcenie; viaţă dezordonată.
CotSchimbare de direcţie; primirea de noi plăceri.
Probleme ale articulaţiei cotuluiîncăpăţânare; voinţă; supratensionare; exteriorizări agresive.
Crampe (Spasme)Tensiune; îngrijorare; ataşament exagerat; dezordine; nesiguranţă în relaţia de cuplu; viaţă uşuratică.
CreierComputerul sufletului, având rol de comutator.
Boli mintaleFugă disperată de familie; evadare din realitate; retragere, izolare de viaţă.
Degradare mintalăLa nivelul capului Prana (energia) circulă insufficient; decădere în partea rigidă, întunecată a vieţii; traumă la nivelul mentalului.
Tumoare cerebralăProgramare greşită; încăpăţânare, închistare; gândire rigidă; carieră impusă.
Degetele de la mânăReprezintă elementele constitutive ale vieţii.
Degetul mareVitalitate; intelect şi îngrijorare; supărare; rezistenţa Ia solicitări..
Degetul arătătorEgoul; creativitate, teamă; ameninţare; autoapărare, autoritate.
Degetul mijlociuIntelect; radiere; primire; acceptare; sexualitate.
Degetul inelarUniune; iubire; tristeţe; sensibilitate.
Degetul micFamilie; legături interumane; empatie.
Deformări artrozice aledegetelorDorinţa de a pedepsi, de a replica violent; de a face reproşuri; şantaj emoţional, zgârcenie.
Degetele picioruluiReprezintă aportul nostru la neînsemnate acţiuni referitoare la viitor ; caracterul.
Dependenţă de medica­mente şi de droguriEvadare din faţa eului; teamă; lipsa iubirii, a încrederii în sine.
DepresieConfruntarea cu o cale a vieţii eronată. Ignorarea propriilor sentimente şi a stărilor interioare.
DermatomicozeSuperficialitate; situaţii de viaţă nerezolvate, ce se repetă din lipsă de curaj sau putere.
Deviaţie de septTrăsăturile feminităţii sau masculinităţii sunt puse pe planul al doilea; tulburări ale rezistenţei la dificultăţi; împiedicarea fluxului energetic.
Diabet zaharatNostalgie după ceea ce ar fi putut să fie; durere profundă; reticenţă; a rămas doar amărăciunea.
DiareeTeamă; respingere;agitaţie; incoerenţă; lipsă de măsură.
Dilataţii vasculareAsumarea unor sarcini prea mari; amestec exagerat în treburile altora.
DinţiDecizii;vitalitate; agresivitate.
Dureri frecvente de dinţiAmânarea unor decizii hotărâtoare; incapacitatea de a reflecta asupra lor.
Dresul vociiTemeri; lipsă de autoîncredere; sentimentul subjugării;
DureriConştiinţa culpabilităţii; vinovăţia cere întotdeauna pedeapsă. Dorinţa de iubire, de tandreţe.
EczemăAntagonisme ireconciliabile; izbucniri sentimentale; înstrăinare.
EdemCe sau pe cine nu vrei să laşi să plece? Introvertire din cauza unor jigniri.
Emfizem pulmonarTeama de a primi viaţa; convingerea că nu se poate să trăieşti fără merite, existenţă lipsită de valoare.
EmotivitatePierderea terenului; instabilitate a principiilor de viaţă.
Emoţiiîncredere de sine diminuată; vătămări sufleteşti.
EntorsăSupărare şi rezistenţă; încăpăţânarea de a urma un drum cunoscut.
Enurezis (urinare în somn)Teamă de întuneric; frică de unul dintre părinţi – de regulă, de tată.
Epidermofitoză (ciupercă ladegetele picioarelor)Sentimentul   nereuşitei   din  cauza respingerii; dificultate în a progresa; a trăi ca parazit în mediul înconjurător.
EpilepsieConştiinţa că eşti hăituit; refuzul vieţii; lupta cu partea întunecată din interior; acumularea forţelor autodistrugătoare; reacţie exagerat de violentă în cazul conflictelor.
Eructaţii (râgâit)îngrijorare, lăcomie; neacceptarea situaţiei în care se află.
Erupţii cutanateNerăbdare; modul pueril de a atrage atenţia.
Escoriaţii, julituriPoticniri mărunte în viaţă; individul se autopedepseşte astfel.
ExcrescenţeAlimentarea unor vechi traume; a supărării.
ExtenuareRezistenţă; plictiseală; persoanei nu-i place ce face.
FaringităVorbărie goală; impunerea propriilor idei.
FaţăCeea ce suntem şi ceea ce arătăm lumii;sentimentul frustrării, evitarea confruntărilor,  transferul dorinţelor erotice în minte din inimă şi din organele sexuale.
Flascitate tegumentară (riduri)Spirit analitic exagerat; atitudine de amărăciune în faţa vieţii; învinovăţirea altora.
FebrăSupărare arzătoare; protest; prelucrarekarmică forţată.
FeseReprezintă puterea; fermitatea (labărbaţi); rezerve interioare (la femei); fese lăsate – neputinţă, lipsa puterii; fese mari – blocaj energetic, depozitarea problemelor.
Fibroză chisticăConvingerea că viaţa nu te susţine;autocompătimire; procese de conştiinţă din cauza unor greşeli (adesea imaginare); complexe.
FicatMoralitate; toleranţă; conciliere;sintetizarea fenomenelor trăite; evaluare; concepţie despre lume; credinţă.
Boli ale ficatuluiPermanente suferinţe; bolnavul caută permanent greşeli în şinele său şi le justifică prin faptele sale; sentimentul nimicniciei.
Fistulă analăAlegere nemulţumitoare; ataşament faţă de vechi traume.
Flatulenţă (balonare)îngrijorare; gânduri nedigerate; supraplin emoţional.
Flictene (băşici)Rezistenţă; lipsa unui sprijin emoţional.
FobieTraumă care îşi are rădăcinile în vieţi anterioare.
FoliculităLegături necorespunzătoare; imoralitate; rea voinţă.
Fonaţie (probleme înproducerea sunetelor)îngrădirea exprimării sinelui; negarea şi deformarea realităţii.
FracturiRevoltă împotriva circumstanţelor, a autorităţii, în general; dorinţa de a epata.
Fractură de col femuralTendinţa de a înşela vărsta; ataşamentul exagerat faţă de forme exterioare; tendinţa de a demonstra lucruri insignifiante.
Fractură de piramidă nazalăCorectarea direcţiei de viaţă; paşi nejustificat de îndrăzneţi.
Fracturi costaleLimitare; sentimentul subordonării, violenţă reprimată.
FrigiditateTeamă; negarea şi condamnarea plăcerilor sexuale; partener insensibil.
FrisoaneSpiritualitate limitată; introvertire; îndepărtare de şinele interior; dorinţa de izolare, de retragere
GambăTeamă de viitor; negarea progresului.
Dureri ale gambeiTensiune emoţională; ritm mult prea alert.
GangrenaTulburări mentale; gânduri care afectează bucuriile.
GastrităNesiguranţă permanentă; sentimentul ruinării.
GâtElasticitate; capacitatea de a vedea ce se ascunde în spatele lucrurilor; înclinaţie spre unilateralitate; temeri.Bucuria exprimării sinelui.Canalul creaţiei libere
Nod în gâtSentimentul inoportunităţii; insuficientă autocunoaştere, reprimarea sentimentelor; jigniri.
Polipi în gâtConflicte familiale; înstrăinări; pierdere de energie din cauza conflictelor.
Gâr înţepenit (torticolis, gât de lup)Concepţii unilaterale; lipsă de flexibilitate; îngrijorare.
Boliie gâtuluiIncapacitatea de a susţine un punct de vedere în favoarea sa, supărare reprimată, lipsa autoexprimării, rezistenţă la schimbare
Probleme ale gâtuluiAbordarea problemelor în mod unilateral; încăpăţânare; inflexibilitate sau influenţabilitate.
GenunchiMândrie şi conştiinţă; umilinţă.
Gingie (bolile gingiei)Incapacitatea de a acţiona şi de a lua decizii, lipsă ancestrală a încrederii în sine
Atrofieri ale gingieiRenunţare la suportul interior; lene provenită din lipsa vitalităţii, a vieţii interioare; ocolirea încercărilor vieţii.
GingivităDeciziile luate în viaţă nu aduc bucurii.’ Incapacitatea de a lua decizii şi de a acţiona; lipsa încrederii în sine.
Gingivoragie (hemoragie a gingiilor)Tulburare accentuată; dorinţa de a corespunde aşteptărilor; infecţie în corp.
GlandeIzvor; capacitate de a iniţia ceva.
Probleme ale glandelorDiminuarea capacităţii de a începe ceva; lipsă de scop.
Glande suprarenaleLipsă de credinţă; delăsare; griji.
Glanda pituitarăReprezintă centrul controlului
GlaucomNeacceptarea sinelui; tensiune din cauza unor traume vechi; apăsare excesivă. Insensibilitate; obtuzitate; ataşament exage/at.
GleznaMobilitate; capacitatea de a schimba direcţia.
GripăReacţii la isteria-n masă şi la credinţele general acceptate; teama de exterior; influenţabilitate; nemulţumire neîntemeiată.
GreţuriOcolire şi refuzul unei situaţii date; revoltă împotriva destinului, revoltă, antipatie.
GurăPrimirea hranei şi a ideilor dătătoare de viaţă; capacitate de primire.
Bolile guriiIdei de nezdruncinat; gândire rigidă; imagine îngrădită despre lume.
GuşăVictimizare; nereuşite; insatisfacţii pe planul creativităţii; lipsa capacităţii de înfrânare; probleme cu proprietatea personală.
GutăDorinţa de a domina; nerăbdare; supărare; oboseală, lipsă de odihnă.
Halenă (miros neplăcut al gurii)Supărare alimentată de trăiri negative şidorinţa de răzbunare.
Halitoză (respiraţie urât mirositoare)Reavoinţă; acuzaţii josnice; fantezie murdară, bolnăvicioasă; jignirea ltora fără discernământ.
HemiparezăAtaşament de bunuri materiale şi sufleteşti; sentimentul neputinţei, al abandonării; dependenţă de cineva.
HemoragieFuge bucuria; spre ce se îndreaptă supărarea? tendinţă spre nelinişte; agitaţie care provoacă izbucniri prea puternice.
Hemoragii internePorniri reprimate, vag conturate; agresiuni la adresa vieţii, mediu neprielnic.
Hemoroiziîngrijorare din cauza limitelor temporale; supărare adusă din trecut; tulburări ale capacităţii de concesie; sentimentul împovărării; incapacitatea de a acţiona; zgârcenie; ataşament.
HepatităDeteriorarea normelor morale; conştiinţa vinovăţiei; infamie; rezistenţă la schimbare; teamă, supărare, ură: ficatul este sediul urii şi al furiei.
Hepatomegalie (mărirea învolum a ficatului)Voinţă deteriorată; intuiţie diminuată; scârbă de viaţă.
HernieLegături întrerupte; gânduri apăsătoare; suprasolicitare; autoexprimare prost înţeleasă.
Hernie inghinalăDirecţie de viaţă greşită; probleme de natura sexuală; dificultăţi în delimitarea sferelor de preocupări înfumurare.
Hernie ombilicalăOprimare; şantaj emoţional; lupta (asumată de bună voie) pentru existenţă; dor după trecut.
HerpesPudoare alimentată de convenţiile sociale; plăcerea actului sexual văzută ca izvor al păcatului; Dumnezeu e perceput ca răzbunător; respingera sexualităţii.
Herpes genitalInsatisfacţie sexuală; ruşine; reprimare, reţinere.
Hidrotorace (apă la plămâni)Apăsarea vieţii; lipsa iubirii; dorinţa excesivă de putere; invidie.
Hiperaciditate gastricăAgresiune reprimată; teamă provenită din mediul familial; putere de viaţă neconsumată.
Hiperfuncţie biliarăîncăpăţânare; impunere ca şi conducător; dominarea altora.
HipermetropieTeamă de prezent; amânarea problemelor.
HipertiroidiePermanentă frustrare: nu există nici o modalitate de a satisface ambiţiile proprii; lupta pentru prestigiu; aşteptările altora sunt mai importante; Eul rămâne pe al doilea plan.
Hiperventilaţie (respiraţii frecvente)Teamă; opunere la schimbare; lipsa de credinţă, disperare.
HipoacuziePretenţii exagerate; lipsa capacităţii de a fi independent şi de a te pune în valoare; temeri ascunse.
Hipofizăîndeplineşte rolul centrului deorientare; lipsa unui ţel în viaţă; plictiseală din cauza bunăstării; lipsa de imaginaţie.
Hipofuncţie biliarăEnergie vitală scăzută; închistare emoţională.
HipoglicemiePrea multe lucruri s-au adunat deodată; disperare.
Hipotrofie hepatică(micşorarea ficatului)Fugă din faţa greutăţilor vieţii; ocolirea confruntărilor provenite din relaţiile umane.
IcterIdei preconcepute faţă de sine şi de lumea exterioară; pretenţii neconcordante cu realitatea.
Inflamaţia ileonului (inflamaţiela intestinul subţire)Teamă; îngrijorare; lipsa încrederii în sine.
ImpotenţăObligaţia de a dovedi ceva; tensiune; conştiinţa păcatului; convenţii, prejude­căţi; ură faţă de un partener anterior.
Incontinenţă urinarăRenunţare la putere; neputinţă; grad avansat de delăsare.
IndigestieNesiguranţă în planul material; nelinişte profundă; lăcomie; invidie.
InfarctImpas emoţional; aglomerare de tensiuni şi agresiuni.
Infarct miocardicGoană după bani; pierderea bucurieivieţii; neglijarea scopului în planul emoţional; îndepărtare, retragere emoţională.
InfecţieIritare, supărare şi sentimentul devulnerabilitate, de agresivitate.
Infecţie urinarăDezamăgire din cauza unui iubit sau a unei persoane de sex opus; alţii sunt de vină!
Inflamaţia mucoaselorJoci un rol isteric; tulburări de personalitate.
InflamaţiiSupărare; agitaţie; porniri războinice reprimate. Teamă; furie; imaginaţie febrilă; condiţii de viaţă care creează supărare şi frustrare.
Inflamaţii ale ovarelorIzbucnirea pornirilor sexuale; lăcomie; energii sexuale neînfrânate.
Inimă (vezi şi sângele)Principala forţă ce pune în mişcare viaţa; ghid al vieţii; centrul iubirii şi al siguranţei; gândire curată.
Boli cardiaceCriză emoţională gravă; lipsa bucuriei; ■ împietrirea inimii; predispoziţie spre stres.
Insuficienţă cardiacăFugă din faţa responsabilităţilor sau din faţa legăturilor stagnante, blocate.
InsolaţieEgocentrism puternic.
InsomnieFrică; nelinişte; sentiment de vinovăţie.
Insuficienţă valvularăForţă vitală stagnantă; diminuarea dorinţei de a trăi; epuizarea energiei vitale.
IntestineReprezintă eliberarea de ceea ce este inutil.
Intestin grosLegătura noastră cu lumea materială, cu starea de singurătate; dorinţă de afirmare neconştientizată.
Intestin subţirePrelucrarea situaţiilor de viaţă; asimilarea experienţelor deja trăite; analiză.
Tulburări intestinaleImposibilitatea ruperii de un trecut considerat inutil.
IpohondrieDorinţa de a atrage atenţia; sentimentul că eşti marginalizat.
IsterieSentimentul neîntemeiat că eşti pierdut; duşmănie.
îmbătrânire prematurăConvenţii sociale; gândire rigidă; teamă de singurătate; izolare de prezent.
încărunţireîmpovărare; crearea de situaţii de stres.
Laba picioruluiînţelegerea noastră, a vieţii şi a celorlalţi; curaj; proiecte.
Probleme frecvente la laba picioruluiTeamă de viitor; stagnare; lipsa voinţei.
LaringităBolnavul este atât de furios încât nu-şi găseşte cuvintele; nu are curajul să ridice vocea/tonul; nu suportă; nu acceptă autoritatea.
LeprăNeputinţă; bolnavul se simte de multă   ‘ vreme neînsemat; pedeapsă adusă din planul spiritual.
LeşinFrică; sarcini ce depăşesc propria putere; autoapărare.
LeucemieConsum interior intens; disperare; neputinţa de apărare în faţa atacurilor.
Leucoree (scurgeri vaginale)Convingerea că bărbaţii exploatează femeile, supărări faţă de un partener; sentimentul că eşti dependent de cineva.
Leziune de menisePierderea simţului realităţii; nehotărâre; incapacitate de a lua decizii; indică poveri, suprasolicitare; lipsă de smerenie, de compasiune.
Leziuni ale colului uterinProbleme de apartenenţă; respingerea partenerului, infidelitate.
LimbăE în legătură cu mărturisirea credinţei, cu moralitatea şi cu principiile.
Limbă încărcatăînclinaţie spre sedentarism; abundenţă materială; necunoaşterea scopului real.
Lipsa lactaţieiProbleme cu copiii; teama de maternitate.
Litiază biliarăVorbe veninoase; tendinţă spre criticism exagerat; amărăciune; duritate; reavoinţă; orgoliu.
Litiază renalăGreaţă emoţională sau sexuală; rigiditate faţă de partener.
Lupus erimatos (boală de piele)Renunţare; e mai bine să mori decât să lupţi pentru existenţă; supărare şi răzbunare.
Malformaţii congenitalePedepse karmice; acceptarea căii dificile pentru a evolua.
MaxilarVoinţă; capacitatea de a pune în aplicare ideile; curaj; putere.
Probleme nlc maxilaruluiSupărare; ranchiună; dorinţă de răzbunare; orgoliu.
MânăŢine, mânuieşte şi vindecă; apucă şi strânge; apucă şi dă drumul; mângâie şi pălmuieşte; cu ea ne rezolvăm şi problemele interioare.
Mastoidită (inflamaţie la sfârc)Supărare şi frustrare; excomunicarea lumii exterioare;teama de a nu pierde armonia, integritatea interioară.
Măseaua de minte (absenţamolarilor de minte)Lipsa structurării sufleteşti.Incapacitatea de a spune „nu”.
MătreaţăPersoana se lasă exploatată; se simte necurată sau rea, are conştiinţa încărcată.
MeningităSlăbiciune; reprimarea voinţei; indecizie permanentă.
Menopauză (Climax)Teamă de a-ţi pierde feminitatea; teamă de îmbătrânire; refuzul eului; diminuarea încrederii în sine.
Metroragii (hemoragii uterine)Impas emoţional intim; suferinţe sufleteşti.
Mielită (inflamarea măduveispinării)Atmosferă familială extrem de labilă, ameninţătoare; nelinişte; sentiment profund de nesiguranţă.
MigrenăDorinţă de manifestare agresivă; opunere la mersul firesc al vieţii; temeri legate de sexualitate; diferenţe esenţiale fizice şi intelectuale faţă de partener; dependenţă de alţii; nehotărâre.
Nevralgie de trigemenDivergenţe de opinie cauzate de prea multe dispute, certuri, atmosferă extrem de tensionată.
MiopieImaginea viitorului este nesigură, de aceea determină teama; respingerea ciclurilor fireşti ale vieţii.
Mirosul (Lipsa simţului mirosului)Tendinţa   de   a   te   simţi   ofensat; restrângerea spaţiului vital; refuzul condiţiilor de viaţă existente.
Miros corporal neplăcutTeamă; aversiune faţă de propriul corp; teamă de alţii.
Pierderea mirosuluiNeputinţă intelectuală; epuizare nervoasă.
Mononucleoză (inflamaţie a glandelor)Dispreţuirea vieţii; culpabilizarea altora; spirit autocritic maladiv; atitudine de: “păi, nu-i groaznic?”
MusculaturăMaleabilitate intelectuală. Reprezintă abilitatea de a ne mişca în viaţă, rezistenţă la noile experienţe.
Narcolepsie (ameţelipostmedicamentoase)Respingere; temeri; fuga din faţa sarcinilor şi a împrejurărilor.
NasOrganul conştiinciozităţii şi al sincerităţii; respectul de sine; putere; mândrie; sexualitate.
Polipi nazaliAtmosferă familială nesigură; certuri; copil nedorit; etapă de viaţă supraîncărcată.
Hemoragie nazalăDorinţa de a fi respectat, sentimentul de a nu fi apreciat, tânjire după iubire, porniri refulate.
Naştere prematurăTeamă de viitor; “nu acum, cândva”; temporalizare greşită.
Nefrită (inflamaţia rinichilor)Sensibilitate exagerată la decepţii şi eşecuri.
Nefroză (probleme ale rinichilor)Criticism, decepţie, eşec; sentiment de ruşine, autocompătimire; sentimentul de sărăcie; reacţii copilăreşti.
NegSemnul care demască scârba de sine; persoana se consideră urâtă; ascunderea permanentă a ceva.
Neg în talpăCredinţă zdruncinată; sentimentul nesiguranţei; proiectarea decepţiei în viitor.
NervozitateTeamă; îngrijorare; sforţare; haos febril; nesiguranţă.
Microlitiază renală (Nisip la rinichi)Ocolirea permanentă a confruntărilor.
NoduliResentimente, frustrare, invidie; experimentarea nereuşitei; mustrări de conştiinţă.
Nodul mamarSuferinţe emoţionale, masculinizare, închistarea sentimentelor feminine.
OaseReprezintă suportul care susţine existenţa; duritate; respectarea normelor; agresivitate.
Osteomielită (inflamarea măduvei osoase)Dezamăgire, mânie, sentimentul de a fi înşelat în viaţă, de a fi lipsit de sprijinul partenerului. Supărare, decepţie în viaţă.
Deformări osoaseSuprasolicitare intelectuală; muşchi înţepeniţi; inflexibilitate.
ObezitateScut de apărare; autoapărare; înmagazinarea unor experienţe neplăcute; hipersensibilitate. Nevoia de protecţie, fuga de sentimente, insecuritate, autorespingere, uneori incapacitatea de a ierta, căutarea împlinirii de sine.
OchiCapacitatea de a vedea clar trecutul, prezentul şi viitorul şi capacitatea de a le imagina cu exactitate şi în cele mai mici amănunte; înţelegere; oglinda sufletului.
Arsuri ale ochilorSuprasolicitare intelectuală; epuizarea voinţei sau lipsa ei.
Bolile ochilorBolnavul nu vede cu plăcere ceea ce i se întâmplă în viaţă.
Bolile oftalmice ale copilărieiCopilul nu vrea să vadă ce se întâmplă în familie.
Spasm ocularSuprasolicitare; autoexigenţă excesivă.
Trismus (mişcări involuntareale ochilor)Supărare; sentimente şi porniri reprimate.
Ocluzie intestinalăBlocarea mentalului; lăcomie; lipsa de măsură din cauza unor traume.
OreionDepunerea stratificată a vechilor gânduri tulburi împiedică purificarea; afundare în mocirla trecutului.
Organe genitaleSimbolurile feminităţii şi ale masculinităţii.
Boli ginecologiceNegarea sinelui; negarea rolului feminităţii; respingera sexualităţii.
Bolile venericePlăcerea sexuală creează conştiinţa păcatului; nevoia de a fi pedepsit; convingerea că organele sexuale sunt necurate; desconsiderarea altora
Orgelet (ulcior)Respingere permanentă a unui lucru; flux de informaţii nedorite.
OsteoporozăNemulţumire faţă de soartă; renunţare la scopul vieţii; agresiune la adresa altora sau a sa.
Otoree (scurgere din urechi)Protest împotriva vocilor duşmănoase; răspunsuri sarcastice doar în gând.
OvarePunctul de pornire al creaţiei; creativitatea.
Chist ovarianPretenţii sexuale nesatisfăcute; lipsa copiilor; reprimarea aspectelor sexualităţii.
Tumoare ovarianăAutonegarea sexului din cauza unor eşecuri; incapacitatea de acuplare.
PanariţiuLipsă de apărare; înclinaţie spre autodistrugere; lipsă de putere şi vitalitate.
PancreasReprezintă dulceaţa vieţii.
PancreatităAtitudine de respingere; supărare şi decepţie; în aparenţă controlul asupra vieţii s-a diminuat; supersensibilitate.
ParalizieTemere, teroare; fugă din faţa unei persoane sau a unei situaţii; rezistenţă.
ParanoiaGroază de trecerea timpului, de ceea ce e trecător, de pierderea lucrurilor cu care eşti obişnuit şi care ţi se par sigure; lipsa inteligenţei subtile.
Pareza corzilor vocaleDificultate în a transpune gândurile în cuvinte; personalitate reprimată; dificultatea de a-şi urma drumul vieţii.
Pareză facialăCauza poate fi pierderea contactului cu realitatea; lipsă de perspectivă; tristeţe ascunsă.
ParkinsonGroază; constrângere interioară; dorinţă încrâncenată de a controla eul şi lumea înconjurătoare; pol masculin exagerat de activ.
PărLibertate; putere.
Căderea păruluiSpirit de sacrificiu exagerat; dorinţa irealizabilă de a dobândi putere; pierderea propriei libertăţi.
PenisPuterea creatoare; dominare; forţă.
PeritonităVătămarea eu-lui emoţional; incapacitatea de a rezolva o problemă; neacceptarea propriei slăbiciuni.
PiciorTe poartă în viaţă înainte; înţelegere; rezistenţă; smerenie; rădăcini familiale.
PieleStratul protector al personalităţii; limitare, norme; organ al simţului tactil; contactul direct cu calitativul; determină sensibilitatea, influenţează profilul intelectual; contact.
Boli de pieleNelinişte profundă; supărare reprimată; sentimentul insecurităţii; relaţii, situaţii dificile.
Exfoliere a pieliiTratarea cu pasivitate a defectelor personalităţii.
PieptMaternitate; îngrijire şi tandreţe.
Dureri în piept (Angor)Mâhnire; gânduri împovărătoare; diminuarea vieţii emoţionale.
Pierderea echilibrului (frecvent)Lipsa concentrării, a încrederii în sine, confuzie; asumarea unor sarcini de viaţă inutile; dezechilibrul bioritmului.
Pioree (puroi)Supărare datorată incapacităţii de a lua o decizie; atitudine de indiferenţă.
PlânsLacrimile sunt fluviile vieţii; „hemoragia” corpului aurie emoţional; eliberarea blocajelor
PlămânCapacitatea de a primi puterea de viaţă; contact, libertate.
Bolile plămânilorMelancolie, tristeţe; teama de a primi viaţa; desconsiderare a propriei persoane.
Plictis de viaţă (Spleen)Imaginaţie bolnavă ; idei fixe.
PneumonieDisperare; letargie; răni vechi, redeschise în repetate rânduri; dorinţa de schimbare a cursului vieţii; teama de a primi; persoana nu se simte vrednică să trăiască viaţa din plin.
PoliomielităGelozie paralizantă; dorinţă de a reţine pe cineva în preajmă.
ProstatăSimbolul masculinităţii.
Bolile prostateiDubiile diminuează masculinitatea; renunţarea la putere; sexualitatea este izvorul tensiunii şi al conştiinţei păcatului; teamă de îmbătânire; viaţa sexuală a devenit amară.
Prurit (mâncărime)Dorinţe contrare naturii tale; insatisfacţie; procese de conştiinţă; dorinţa de evadare.
PsoriasisTeama de a nu fi jignit; estomparea sentimentelor şi a intelectului; reprimarea sentimentelor; mod de viaţă neliniştit şi totodată neproductiv.
PubisRol: frumuseţe naturală; apărarea organelor sexuale.
RahitismDeficit emoţional; lipsa de iubire şi de siguranţă.
RăcealăPrea multe lucruri se derulează deodată; tulburare, nelinişte emoţională; supărări mărunte; atitudine de tipul „răcesc de trei ori pe iarnă”.
Rău de mareTemeri; teamă de moarte; nesiguranţă; teama de a pierde situaţia de sub control.
Rău de maşinăTeamă; groază de subordonare în faţa circumstanţelor, evenimentelor; teama de a pierde situaţia de sub control.
Rău de mişcare circularăFrică; teama de a fi la cheremul cuiva; închistare.
RespiraţieCapacitatea de a primi viaţa; legătura cu lumea exterioară; flux de viaţă.
Probleme ale căilor respiratoriiIeşire de sub greutăţile vieţii şi de sub încercări; neglijarea activităţilor intelectuale. Teama sau refuzul de a trăi viaţa din plin; concepţia că nu eşti îndreptăţit să exişti în spaţiu şi timp.
Sensibilitate a căilor respiratoriiTendinţa de a se sustrage din faţa dificultăţilor vieţii, neglijarea preocupărilor intelectuale.
Tulburări respiratoriiTeama de viaţă sau refuzul de a o primi în toată plenitudinea sa; apreciere de sine ca fiind nedemn de viaţă.
Retenţie de lichid în ţesuturiAngoasă; opunere la cursul firesc al evenimentelor; teama de schimbări.
ReumatismSentimentul neputinţei; lipsă de iubire; amărăciuni; resentimente, dificultăţi.
RinichiPartenerul de viaţă şi prietenii aparţinând sexului opus; zona trăită prin simţuri.
Puroi la rinichi (boala Bright, pionefroză)Bolnavul      se      simte      un      copil neîndemânatic, care “strică tot”; lipsă totală de autoapreciere; sentimentul eşecului permanent; pesimism; pierderi frecvente pe toate planurile.
Rinoragie (epistaxis)(hemoragie nazală)Pretenţia de a fi respectat; sentimentul marginalizării şi al nerecunoaşterii valorilor; dorinţa de iubire; porniri reprimate.
Rinoree (curgerea nasului)Plâns înăbuşit; ecouri ale durerilor din copilărie; sentiment de neputinţă.
Rosul unghiilorFrustrare; autodistrugere; temeri reprimate, încăpăţânare puerilă.
Ruptură de tendon ahileanTendinţă spre maximalism; supraaprecierea posibilităţilor reale; ambiţie, orgoliu.
Salmoneloză (intoxicaţie cu Salmonela)Foame de viaţă; insatisfacţie; evadare din realitate.
SânMaternitate; tandreţe; sensibilitate feminină; hrănire; sediul vibraţiilor emoţionale profunde.
Cancer la sân lăsatReprimarea maternităţii; emancipare exagerată; drumul de viaţă personal e pe ultimul plan; neglijarea viselor şi a scopurilor.
Tumoare mamarăNemulţumire de sine pe plan sexual şi temeri legate de acest plan, cum ar fi teama de îmbătrânire, neputinţa etc.
SângeReprezintă bucuria care circulă liber în corp; putere de viaţă, energie; egoul necesar pentru a rămâne în viaţă.
îngustarea vaselor de sângeProcese de conştiinţă pentru faptele săvârşite.
SepticemieEnergii negative în sistem; mărinimie demonstrativă, exagerată.
Siclemie (boală de sânge)Autoaprecierea scăzută privează bolnavul de bucuria vieţii.
Scabie (râie)Gândire infectată; persoana permite să fie exploatată (să i se intre sub piele).
SchizofrenieDorinţă puternică pentru lucruri pe care nu îndrăzneşti să le faci; ascunderea acestor dorinţe; sentimentul lipsei de instruire; insatisfacţie intelectuală.
SciaticăFăţărnicie; îngrijorare pentru supravieţuire (pentru ziua de mâine); teamă de viitor; sentimentul că soarta este pierdută.
Sclerodermie (îngroşări ale pielii)Sentimentul   lipsei   de   apărare   şi sentimentul existenţei pericolului; creşterea “carapacei” împotriva factorilor nocivi.
Scleroză multiplăGândire rigidă; inimă de piatră; voinţă de fier; lipsă de maleabilitate; teamă; rezistenţă până la epuizare totală; dezvol­tarea intelectuală pusă pe al doilea plan.
ScoliozăUnilateralitate existenţială; evadare din faţa răspunderii şi a greutăţilor; neîncredere în viaţă; probleme cu sinceritatea.
SenilitateRevenirea în starea de “siguranţă a copilăriei”; dorinţa de a fi îngrijit; tendinţa, în timpul vieţii, de a conduce, dirija tot ce e în jur, evadare din faţa realităţii.
SforăitRefuzul rigid de a renunţa la ideile fixe învechite; exagerarea unei laturi a existenţei; reprimarea feminităţii (a laturii feminine); tulburări în ritmul de viaţă.
SIDARenegarea Sinelui; plăcerea sexuală văzută ca izvor al sentimentului vinovăţiei; lipsa de încredere în Sine; devierea identităţii sexuale.
SifilisVezi: boli venerice.
Sindrom premenstrualTulburare; aversiune faţă de corpul feminin şi de procesele biologice ale acestuia.
Sinusuri (afecţiuni ale)Iritare faţă de o persoană; închistare
Sistem nervos şi nerviLegătura cu lumea exterioară; schimb de informaţii.
Cădere nervoasăEgocentrism exagerat; blocarea canalelor de comunicare; nemulţumire faţă de propria persoană.
SpateSuportul vieţii; locul trecutului; corectitudine, sinceritate.
Dureri ale spateluiLipsa unui suport emoţional.
Dureri cervicaleLipsa de iubire; reprimarea sentimentului de iubire;rigiditate emoţională.
Dureri dorsaleConştiinţa păcatului; dificultatea de a uita trecutul, „viaţa este o povară”
Dureri lombareProbleme financiare; bază materială nesigură; probleme de cuplu; sexualitate respinsă
Dureri de bazinGânduri legate de învăţare, primire, pornire.
Spate încovoiatGreutăţi mari în viaţă; probleme foarte grave; neputinţă, pierderea speranţei.
Splenomegalie (mărirea splinei)Neputinţă; teamă de limitare.
SplinăDepozitul imaginilor de viaţă prelucrate şi sedimentate; poarta energiilor şi capacităţilor reprimate.
Insuficienţă splenicăLipsa unui impuls; mod de viaţă limitat, îngrădit.
SpondilozăGândire limitată, inflexibilă; respingere.
SterilitateTeamă; rezistenţă faţă de mersul normal al vieţii sau nu se doreşte maternitatea; neîncredere faţă de partener.
StomacColectează hrana trupească şi cea sufletească; locul unde se prelucrează cunoştinţele; senzaţiile; capacitatea de a primi/adăposti.receptivitatea
Disfuncţii ale stomaculuiSpaimă, teamă în faţa necunoscutului; incapacitatea de a experimenta noul.
Dureri de stomacGroază; teamă în faţa necunoscutului; incapacitatea de a asimila noul.
Gastralgii (nervi la stomac)Prelucrarea lentă a efectelor create de enervări, lipsă de curaj, incapacitate de concentrare, capacitate mentală scăzută.
Hiperaciditate stomacală(nervi la stomac)îngrijorare, teamă, angoasă; consum interior; lipsa încrederii în sine, senzaţia de vinovăţie; agresiune energetică.
Strabism convergent(Astigmatism)Teama    de   confruntare   cu    sine.
Strabism divergentTeama de asumare a prezentului, a greutăţilor.
SughiţProbleme în circulaţia Pranei (energiei); regres intelectual.
ŞolduriRăspund de echilibrul corpului; încredere necondiţionată în progres.
Probleme ale şolduluiTeama de a face un pas hotărâtor; „nu ai pentru ce să mergi înainte”; materializarea scopurilor existenţei; vise nerealizate; lipsa liniştii interioare.
TendinităProbleme de atitudine; rezistenţă plină de amărăciune; viaţă searbădă; poveri prea mari de viaţă apasă pe umeri.
Tensiune arterialăPoveri, legături de viaţă apăsătoare; condiţii de muncă nefavorabile. Criză emoţională nerezolvată de mult timp.
Hipertensiune arterialăDisperare, probleme de rezolvat, asumarea a prea multe sarcini
Hipotensiune arterialăCopilărie nefericită; lipsă de curaj; atitudine de respingere; obtuzitate; lipsă de fantezie.
TesticulSimbolul şi semnul exterior al bărbăţiei; sursa motivaţiilor, a realizărilor.
Cancer testicularConştiinţa păcatului sexual; neînţelegere; violenţă sexuală; indiferenţă; refulare.
TetanosDorinţă de a scăpa de venin şi de gânduri nocive.
Timus (probleme ale timusului)Glanda care reglează sistemul imunitar;“viaţa este prea grea pentru mine”; toată lumea este împotriva mea”.
Tinnitus (ţiuituri în urechi)Incapacitatea de concentrare; incapacitatea de ascultare a vocii interioare; încăpăţânare; probleme în fluxul Pranei; disfuncţii în activitatea rinichilor.
TiroidăEchilibrul dintre lumea exterioară şi cea interioară.
HipertiroidieExtrovertire; nelinişte interioară datorată nerecunoaşterii propriei valori de către ceilalţi; sentimentul subestimării.
Sentiment de jignire. “Niciodată nu se poate ceea ce vreau eu”. “Când îmi vine şi mie rândul?” Reprimarea dezvoltării propriei personalităţi.
TromboflebităNemulţumire, supărare faţă de ceea ce te înconjoară; învinuirea altora pentru propriile nereuşitele.
Tromboză coronarăSentimentul singurătăţii; sentiment de panică; sentimentul inferiorităţii; culpabilizare; lipsa credinţei.
Trombozeînăbuşirea agresivă a sentimentelor, acţiuni determinate de conştiinţa rămânerii în urmă.
TuberculozăEgoismul usucă trupul; dorinţă de posesie; cruzime; dorinţă de răzbunare.
Tulburări circulatoriiLipsa de bucurie; gânduri negative, blocarea căii spre fericire
Tulburări de deglutiţie (de înghiţire)Mediu necorespunzător din punct de vedere intelectual; respingerea a ceva; pretenţii mai înalte.
Tulburări de memorieMod de viaţă superficial, cu consecinţe neasumate.
Tulburări ale somnuluiInchistareaCantonarea în contingent/ concret; gânduri obsedante; energii nestăpânite.
Tulburări de vorbireCapacitate scăzută a logicii din cauza supraîncărcării mentale; şoc.
Tulburări gustativeAcumularea de negativităţi intelectuale; limbaj agresiv
TumoarePăstrarea unor vechi traume şi şocuri; procese de conştiinţă; sentimentul că nu se poate schimba nimic.
Turbare (Rabie)Supărare; agresivitate.
TuseProtest împotriva unei situaţii considerate nocive.
Tuse convulsivăLipsa de libertate; tensionare; spaţiu vital restrâns.
UlceraţiiTeamă; lipsă de încredere în sine; problemă, supărare care te frământă, durere sufletească distrugătoare.
Ulcer gastricTeamă; bolnavul nu are încredere în sine; încearcă tot timpul să facă pe placul altora; existenţa îi dă un sentiment amar; stress accentuat; sistem nervos labil.
UmărAre rolul de-a purta bucuria, conştiinţa de sine şi nu povara.
Afecţiuni ale umăruluiîmpovărare apăsătoare; aşteptări exagerate.
UmflăturăGândire rigidă; păstrarea unor dureri vechi.
UnghiiSiguranţă; autoapărare, agresivitate.
Unghie încarnatăPunerea la îndoială a dreptului de a evolua; temeri; conştiinţa păcatului.
UrechiCapacitatea de a recepta lumea spirituală; gânduri interiorizate, obedienţă.           i’
Dureri de urechiSupărare; “numai de n-ar trebui să aud”; e prea mare haosul; părinţi care se ceartă.
HipoacuzieRespingere, încăpăţânare; izolare. “Asta nu vreau să aud! Nu mă deranjaţi!”
Urticarie      —Temeri ascunse; exagerarea lucrurilor.
UterCasă a creaţiei.Materializarea posibilităţilor latente; izvorul de energie al scopului de viaţă feminin
Crampe uterineTeamă; retragere rigidă; opunere faţă de cursul firesc al vieţii.
Tumori şi chisturi uterineTraume provocate de un partener;       j afectarea s-a făcut în planul sexualităţii
VaginDevotament; oferirea de bună voie.
Cancer vaginalSentimentul necurăţiei provenit din conştiinţa păcatului.
VaginităSupărare îndreptată către un partener; plăcerea sexuală creează conştiinţa păcatului; autoflagelare
VariceElan în declin; retragere din faţa altora şi a noului.
VaricozăTrebuie să faci faţă unei situaţii pe care o deteşti; lipsă de chef; suprasolicitare.
VăzulPuritatea, înţelepciunea sufletească.
Probleme cu vedereaMod de viaţă şi puncte de vedere devitalizat; dificultate în exteriorizarea lumii interioare; respingerea altor păreri.
Slăbirea vederiiEpuizarea energetică a depozitului de vitalitate; probleme în legătură cu autocunoaşterea.
Vertij (ameţeală)Hoinăreală, împrăştiere; superficialitate.
Vezică urinarăPurificare, eliberare. Reprezintă părţile interioare, intime; secretizare; retrăirea în plan emoţional a unor acte sexuale.
Afecţiuni ale vezicii urinareîncordare; cramponarea de unele păreri depăşite; alimentarea unor traume vechi.
Viermi intestinaliRol de victimă; sentimentul subordonării şi al impurităţii.
Vitiligo (depigmentare)Lipsa de legături/contacte; izolare; sentimentul marginalizării.
VomăRespingera violentă a ideilor; teama de nou.
VulvaVulnerabilitate.
Zona ZosterIzolare; înclinaţii ignorate Reprimări de ordin sentimental; teamă şi încordare; gânduri pesimiste; hipersensibilitate.
Sursa: www.reteaua-binelui.ro