Ideea ca tigarile sunt nocive este promovata de foarte mult timp. Cu toate acestea, companiile de tigari nu afiseaza pe ambalaj si ingredientele din care sunt facute tigarile. Daca ar face-o, probabil mai bine de jumatate dintre fumatori s-ar lasa imediat de acest obicei nesanatos.
Printre cele mai inspaimantatoare substante pe care o tigara le contine se regasesc atat acetona, pe care o stii pentru eficienta in indepartarea ojei de pe unghii, cat si arsenicul, substanta utilizata in omorarea sobolanilor. Deja suna infricosator, nu-i asa? Iar lista cu siguranta nu se opreste aici.
Cand o tigara este aprinsa, ea elimina aproximativ 5000 de chimicale, impartite in urmatoarele categorii:
- nicotina, un drog care creeaza dependenta;
- o multime de chimicale care pot cauza cancerul;
- sute de substante „otravitoare";
- alti aditivi meniti sa dea tigarii un gust mai bun.
- nicotina, un drog care creeaza dependenta;
- o multime de chimicale care pot cauza cancerul;
- sute de substante „otravitoare";
- alti aditivi meniti sa dea tigarii un gust mai bun.
Unele dintre aceste chimicale, cum ar fi nicotina, se gasesc in mod natural in tutun ori sunt absorbite de aceasta planta din sol, aer sau fertilizatori. Alte chimicale, printre care se numara si nitrozaminele si hidrocarburile aromatice policiclice se formeaza in momentul in care frunzele de tutun sunt procesate si arse.
Bineinteles, aceste lucruri se intampla inainte ca producatorii de tigari sa adauge sute de alte chimicale tigarilor. Acesta se dovedeste a fi un motiv indeajuns de puternic pentru a renunta la tigari.
Nu doar continutul de substante infasurat in hartie este daunator pentru organism, ci si fumul de tigara. Uite, pe rand, cateva dintre cele mai problematice substante pe care le introduci in organism in momentul in care iti aprinzi, fumezi si inhalezi fumul de tigara.
Gudron
Gudronul este o combinatie de chimicale, particule solide pe care fumatorii o inhaleaza in momentul in care isi aprind o tigara. Dupa ce este inhalat, gudronul formeaza un reziduu lipicios si maroniu, care iti pateaza dintii, degetele si plamanii.
Intrucat gudronul este inscris pe pachetele de tigari, fumatorii sunt tentati sa creada ca aceasta este singura substanta pe care o tigara o contine. Exista si tigari cu un continut mai scazut al gudronului, dar acest lucru nu le face mai putin daunatoare.
Intrucat gudronul este inscris pe pachetele de tigari, fumatorii sunt tentati sa creada ca aceasta este singura substanta pe care o tigara o contine. Exista si tigari cu un continut mai scazut al gudronului, dar acest lucru nu le face mai putin daunatoare.
Arsenic
Aceasta este una dintre cele mai daunatoare chimicale pe care o tigara le contine. De altfel, si pestele sau fructele de mare pot contine mult temutul arsenic, dar intr-o maniera care este mai putin toxica organismului decat a fumului de tigara.
In fiecare zi, un fumator inhaleaza de zece ori mai mult arsenic decat un nefumator. Arsenicul poate cauza cancer, la fel de bine cum poate sa afecteze inima si vasele ei de sange.
Benzen
Benzenul este un solvent folosit pentru producerea altor chimicale, inclusiv a petrolului. Este bine stiut ca acesta poate sa cauzeze cancer, in mod deosebit leucemie. Intre 10 si 50% dintre decesele de leucemie sunt produse de fumat. Si in ceea ce priveste aceasta substanta, un fumator inhaleaza de zece ori mai mult decat un nefumator.
Cadmiu
Cadmiul este un element chimic utilizat in fabricarea bateriilor, deci iti poti da si singura seama cat de nociv ii este organismului tau. Este surprinzator cat de multe chimicale contine o tigara. In afara cauzarii cancerului, cadmiul este cunoscut pentru efectele daunatoare asupra rinichilor si invelisului arterelor.
Organismul tau dispune de proteine care curata chimicalele daunatoare in organism, doar ca aceasta substanta in particular are tendinta de a afecta si a face si mai periculoase celelalte chimicale continute de tigari.
Formaldehida
Aceasta este o substanta cu un miros puternic, folosita in omorarea bacteriilor si conservarea cadavrelor. Fumul se tigara este principala ta sursa de expunere la formaldehida (care poate sa creeze cancer in zona din spate a nasului.
Poloniu-210
Poloniul este un element radioactiv rar intalnit, dar nu atat de rar si pentru tigarile pe care le savurezi zilnic sau din cand in cand.
Crom
Cromul este substanta din tigari care permite hidrocarburile aromatice policiclice sa se stabilizeze si mai puternic in ADN-ul tau si sa creasca riscurile aparitiei cancerului. Aceasta este doar unul din exemplele in care amestecarea chimicalelor din tigari duce la rezultate infricosatoare.
Nicotina
Aceasta este substanta regasita in cantitatile cele mai mari in tigari si este motivul pentru care tigarile dau dependenta. Aceasta dependenta se pare ca este asemanatoare aceleia data de cocaina ori heroina. Cum este la fel de nociva precum celelalte droguri, nicotina este cea care te face sa ai impresia ca nu te poti lasa de fumat.
In mare, acestea ar fi primele cele mai nocive substante pe care o tigara le contine. Pe langa acestea, trebuie sa mai stii si de urmatoarele: butadiena, hidrocarburi aromatice policiclice (care afecteaza ADN-ul), nitrozaminele specifice tutunului, acroleina si acetaldehida, cianura de hidrogen, monoxid de carbon, oxid de azot, amoniac si alte chimicale, regasite in cantitati mai usor de omis in calculul daunelor produse.
Dupa cum ai putut vedea, tigarile contin o multime de substante foarte periculoase pentru sanatatea ta, dar si pentru a celor pe care ii ai in jurul tau cand fumezi. Acestea sunt substante care iti raman in organism si se „deplaseaza” prin vasele de sange, iar numarul lor se ridica foarte usor la 5000; 5000 de chimicale inhalate prin intermediul fumatului, doar pentru a-ti alimenta dependenta sau a te face mai placuta in anumite contexte sociale.