> Roşiile de pe tarabe arată impecabil, dar au tot mai puţine calităţi nutritive.
> Cercetătorii ştiinţifici atrag atenţia că pot fi chiar dăunătoare sănătăţii.
> Şi, culmea, cele mai periculoase sunt roşiile care au invadat, în
> acest sezon, pieţele: cele cu moţ, fără codiţă, de mărime medie.
> După o iarnă grea şi lungă, când am mâncat numai roşii de import, de
> cele mai multe ori fără gust şi miros, iată că a venit şi vremea
> tomatelor autohtone. Sunt pline tarabele în pieţe cu maldăre de roşii
> cu moţ.
> Frumoase şi gustoase. Şi, ce ne atrage cel mai mult, româneşti! Din
> grădinile ţăranilor noştri.
> Adică, gândim noi, naturale şi pline de vitamine.
> Ei bine, nu mai e demult aşa, întrucât, pentru a face bani mulţi şi
> cât mai repede, ţăranii stropesc legumele cu tot felul de substanţe
> care să le stimuleze creşterea şi care să le facă aspectuoase.
> Din păcate însă, aspectul ia locul calităţilor nutritive.
> Cele mai "la modă" soluţii sunt ETREL (o substanţă care coace roşia
> forţat) şi 2.4 D (un erbicid care stimulează activitatea hormonală).
> "Din dorinţa de a câştiga bani rapid, producătorii folosesc tot felul
> de substanţe şi tehnici ca tomatele să se coacă urgent. Astfel de
> substanţe folosite în exces, după ureche, fac mai mult rău legumelor,
> care îşi pierd din calităţile nutritive", ne-a declarat Floarea
> Burniche, cercetător ştiinţific în cadrul Staţiunii de Cercetare
> Experimentală din Buzău.
> Potrivit acesteia, roşiile cu moţ sunt cele mai periculoase, "pentru
> că sunt tratate cu mult ETREL, moţul fiind chiar o malformaţie a
> fructului. Acesta ascunde, de altfel, mult erbicid. Din această cauză
> nici nu au codiţe, pentru că sunt arse", a adăugat Floarea Burniche.
> Prin urmare, specialiştii ne recomandă să cumpărăm roşii pe ciorchine
> verde, "pentru că sunt cel mai puţin tratate. Când codiţele sunt
> uscate, înseamnă că roşiile au fost stimulate cu prea multă
> substanţă", a încheiat Floarea Burniche.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu