duminică, 20 februarie 2011

Sfaturi practice pentru intretinerea alimentelor

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQBlJJqrS36LDVfo_lnZLJGFUBZ-WxPG7E-hJv5SXuX6S5tSLC0Carnea
• Termenul de valabilitate pentru carnea proaspata este de 72 de ore. Carnea moale si lipicioasa provine de la un animal bolnav sau este veche. Daca miroase, mai ales in profunzime, nu riscati consumarea ei, oricat de bine spalata sau condimentata ar fi.

• Carnea congelata se pastreaza numai la minus 18ºC, conditii in care poate rezista timp de 9 luni. Daca temperatura spatiului de pastrare este cu 2-3 grade mai ridicata, incepe procesul de decongelare. Carnea decongelata trebuie preparata imediat, intrucat exista pericolul invadarii cu flora microbiana, deci al alterarii rapide.

Carnea de vita
Trebuie sa fie tare, de culoare rosu-rubiniu, cu grasime alba, tare la pipait, usor sfaramicioasa. Cu cat animalul e mai batran, cu atat culoarea carnii este mai inchisa, cu grasime putina, de culoare galbuie.

Carnea de oaie
Trebuie sa fie roscata si nu prea grasa, suficient de tare la pipait, cu un miros specific, usor amoniacal.

Carnea de porc
Trebuie sa fie tare, trandafirie, cu fibre dense, impanata cu grasime. Grasimea este alba sau roz deschis, moale; la frecare lasa o senzatie de unsuros.

Carnea de pasare
Trebuie sa aiba culoare uniforma, sa nu prezinte portiuni vinete in zona aripilor si a copanelor. Acestea indica existenta fracturilor cu acumulari masive de sange, care sunt adevarate focare de infectie.
Preparate din carne
• Nu cumparati carne de pasare cu resturi de fulgi, intestine, trahee sau gusa. Incarcatura microbiana va fi mult mai mare.

• Carnea de pasare se pastreaza departe de mancarurile gatite.

• Consumati-o in primele 2 - 3 zile de la cumparare.

• Preparatele in membrane (salamuri, carnati, leberwurst, tobe) sunt usor alterabile si trebuie pastrate la o temperatura care sa nu depaseasca plus 5 gradeC, fara a se congela.

• Nu cumparati preparate in membrane daca, la pipait, membrana este lipicioasa, usor mazguita. Nu le cumparati nici daca membrana e crapata, daca exista goluri in compozitie, acumulari de grasime sau apa sub membrana.

• Daca salamurile sau carnatii prezinta un inel verzui chiar sub membrana, inseamna ca producatorul nu a respectat procesul de fabricatie, oferind spre vanzare produse compromise calitativ.

• Nu pastrati carnea tocata cruda. Ea este foarte perisabila.
Conservele
• Nu cumparati cutii de conserve bombate, deformate in urma socurilor sau care prezinta urme de rugina. Conservele nu trebuie sa fie fisurate.

• Daca pelicula de lac din interiorul cutiei este desprinsa, se recomanda prudenta in consumarea produsului. Continutul din conserve metalice nu se pastreaza in ambalajul de origine dupa ce a fost deschis.

• Nu cumparati borcane cu capacul neetans.
• La conservele de legume sau fructe verificati aspectul lichidului, care nu trebuie sa fie tulbure sau cu depuneri la baza borcanului.
Pestele
• Pestele proaspat are carnea elastica, iar solzii opun rezistenta la desprindere. Termenul de valabilitate pentru pestele proaspat salbatic si cel de crescatorie (racit cu gheata) este de 72 de ore, iar pentru pestele marin marunt 24 de ore.

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRPfL_26MvdVbgfux4pDPdfQtQ45RrbaYentQHfF7BSvsB0mWN8• Nu cumparati peste daca are ochii infundati in orbite, urechile dezlipite de branhii, branhiile de culoare cenusie si carnea moale.

• Pastrati-l infasurat.
• Pestele proaspat trebuie consumat in primele 24 de ore.

• In cazul pestelui congelat, termenul de pastrare la minus 18ºC variaza intre 3 si 5 luni, in functie de specie. Dupa decongelare, pestele trebuie sa aiba aceleasi caracteristici ca si cel proaspat.
Scoicile
• Cumparati-le vii si verificati daca sunt bine inchise. Evitati-le pe cele care degaja un miros puternic de amoniac.

• Pastrati-le in partea cea mai rece a frigiderului, daca este posibil, pe un strat de gheata.

• Este preferabil sa fie preparate chiar in ziua cumpararii. Daca nu, consumati-le in termen de 2 zile.
Laptele si produsele lactate
• Laptele bun are culoarea alb-galbuie. El nu trebuie sa aiba aspect vascos, gust amar sau orice alt gust ciudat, nici sedimente. Laptele falsificat prin adaos de apa este usor albastrui.

• Laptele imprumuta usor mirosul substantelor din mediul in care se gaseste. Prin consum, laptele contaminat poate provoca boli transmisibile: tuberculoza, febra aftoasa, antraxul, holera, salmonelozele, infectiile stafilococice si streptococice.

• Smantana pentru consum este lucioasa, omogena, are gust placut aromat, slab acrisor. Smantana se poate falsifica prin amestec cu faina, amidon sau iaurt omogenizat cu mixerul. In acest caz, are aspect mat, particule grunjoase, gust acru, specific iaurtului, sau gust de fainos.

• Laptele praf trebuie sa fie o pulbere fina, alb-galbuie, omogena, cu gust usor dulceag, fara miros si gust ciudat. Nu consumati laptele praf daca are aglomerari, aspect nisipos, miros ranced sau culoare inchisa (oxidat!).
Legumele
• Sa fie netede, fara zbarcituri si, acolo unde este cazul, culorile sa fie vii.
• Pastrati-le neambalate, intr-un loc racoros si intunecos, ca sa reziste 6-7 zile.
• Rosiile trebuie pastrate la temperatura camerei.
Verdeturile
• Alegeti-le pe cele cu codite rigide si frunze de un verde stralucitor. Evitati verdeturile cu miros de mucegai.

• Infasurati verdeturile fragile in hartie de menaj umeda, apoi in pungi de plastic legate lejer si puneti-le in sertarul pentru salate.

• Se pastreaza proaspete 4 - 5 zile, daca hartia de menaj este mentinuta umeda.
Altfel, taiati-le marunt, puneti-le in tavile pentru cuburi de gheata si congelati-le.
Altele
• Nu cosumati bere cu aspect opalescent sau cu depuneri pe fundul sticlei, acestea fiind indiciile unui inceput de alterare.
• Ciocolata depozitata necorespunzator sau expirata are gust ranced, de mucegai, suprafata mata, albita.


Mananca sanatos: Conservele pentru toamna-iarna
- 1 -
Cu toata abundenta de produse conservate prin metode industriale moderne, multa lume prefera alimentele conservate in casa.

Toamna este anotimpul conservelor, uscarii plantelor aromatice, al muraturilor, zacuscai si pastelor, care pastreaza valorile nutritive ale legumelor, innobileaza gustul altor alimente si dau savoare bucatelor. Aproape toate legumele si fructele se pot conserva prin diverse metode: in otet, in saramura, in ulei, in alcool, cu ajutorul zaharului etc.
Zaharul apare destul de tarziu in istoria civilizatiei umane. Vechii egipteni, evreii, grecii si romanii foloseau ca indulcitor mierea si nectarul florilor. In sec. al XII-lea, comerciantii arabi aduc in Europa acest ingredient misterios, folosit la inceput de alchimisti si spiteri la indulcirea tabletelor si potiunilor. Recunoscutii comercianti venetieni au inceput sa importe zahar din Arabia in sec. al XIV-lea. De-abia in sec. al XVI-lea zaharul devine indispensabil in gastronomie.

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRT8nT0Apk-oNf8zOczqvnSWJtJgbSVs8AMOe9F2DnF9H7PipqcOtetul este un mediu acid in care bacteriile nedorite nu pot supravietui. El se formeaza in urma unei reactii organice, atunci cand o bautura alcoolica obtinuta din fructe sau cereale este expusa la aer. In functie de alcoolul din care se obtine, otetul are o culoare si o aroma specifica.
Independent de tip, otetul poate fi parfumat sau aromat cu condimente precum: ardei iute, cimbru, rozmarin, ceapa, usturoi, coaja de portocala sau lamaie, tarhon, ghimbir, nucsoara etc.

Ardeii capia copti, maslinele, hamsiile sunt doar cateva din alimentele care se pot conserva in ulei. Pastrate intr-o camara racoroasa, pentru a preveni rancezirea, aceste conserve pot oricand servi ca baza pentru o gustare sau ca adaos la prepararea altor feluri de mancare.


Recipiente si sigilare
Borcanele si sticlele pentru conserve si sucuri trebuie sa poata fi inchise ermetic – cu dopuri sau prin capsare si sigilare. Reusita conservarii depinde in buna masura de felul cum sunt sterilizate ambalajele. Inainte de sterilizare, toate ambalajele trebuie spalate.
Sterilizarea se poate face fie prin fierbere in apa, fie la o temperatura ridicata, in cuptor. Pentru fierbere, puneti borcanele intr-un vas incapator, pe fundul caruia ati asezat un gratar metalic, turnati apa clocotita astfel incat sa fie complet acoperite, si fierbeti timp de 10 minute. Scurgeti borcanele pe un prosop curat de bucatarie si apoi lasati-le sa se usuce intr-un cuptor rece. Opariti capacele, dopurile si garniturile din cauciuc timp de cateva secunde in apa clocotita.

Pentru sterilizare in cuptor, preincalziti cuptorul la 160°C si puneti borcanele pe o tava, tineti 10 minute, lasati sa se raceasca usor, apoi turnati preparatul fierbinte. La gemuri, folositi hartie cerata si celofan, umezite, pentru sigilare, apoi, cu partea umezita spre exterior, fixati-le cu elastic.
Sterilizarea conservelor
Dupa ambalare si sigilare, este bine sa fierbeti conservele cu un continut redus de zahar ori sare sau pe cele cu grad redus de aciditate, pentru a putea fi pastrate mai mult de trei-patru luni.

Se procedeaza astfel: preparatul se toarna in recipiente spalate si sterilizate, se sigileaza cu capace ermetic inchise ori cu dopuri (in cazul sticlelor) si se cufunda in apa.

Se aduce la punctul de fierbere si se fierbe cat timp este necesar, in functie de marimea ambalajului si de temperatura la care a fost ambalat preparatul. Prin racire, continutul se contracta si se creeaza vid. Astfel pregatite, conservele se pot pastra in camari uscate, racoroase si intunecoase timp de pana la doi ani.

Dopurile de pluta trebuie asigurate cu sfoara, pentru a rezista la presiunea din timpul fierberii si fiecare borcan ori sticla trebuie invelita intr-un prosop de bucatarie ori ziare, pentru ca in timpul fierberii recipientele se pot sparge prin ciocnire unul de altul sau de peretii vasului. Asezati un gratar metalic pe fundul vasului, la fel ca la sterilizare. Umpleti vasul cu apa fierbinte, astfel incat borcanele sa fie acoperite de apa, acoperiti vasul cu un capac si lasati sa fiarba. Controlati nivelul apei si, daca este cazul, completati cu apa clocotita. Apoi, scoateti borcanele cu ajutorul unui cleste si lasati-le sa se raceasca pe un gratar sau pe un prosop de bucatarie. Inainte de stocare, sticlele cu dop de pluta se sigileaza cu ceara.

Mananca sanatos: Conservele pentru toamna-iarna
- 2 -
Conservele sunt sortimente pretentioase, calitatea lor depinzand de modul de pregatire si de depozitare, de calitatea ingredientelor si concentratia solutiilor de conservare etc.
Iata ce ar trebui sa stiti pentru a preveni surprizele neplacute:
1. Muraturile nu sunt suficient de tari
- legumele nu au fost sarate suficient inainte
- saramura ori otetul nu sunt destul de concentrate

2. Muraturile sunt goale la mijloc
- legumele au fost prea mature ori nu au fost proaspat culese

3. Muraturile au o culoare inchisa

4. Muraturile sunt palide sau decolorate
- borcanele au fost expuse la soare in timpul depozitarii

5. Muraturile sunt moi si alunecoase
- saramura ori solutia de otet nu a fost destul de concentrata
- capacul nu a fost etans
In acest caz, produsul nu se consuma!

6. Pe suprafata apare un strat de mucegai
- este rezultatul unei contaminari cu o ciuperca
In acest caz, produsul nu se consuma!

7. Pastele din rosii ori din ardei, concentratele din legume:
- produsul a fermentat
- a capatat un miros neplacut
In acest caz, produsul nu se consuma!

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSVosmD4HxnXfbkoVS33BfjLTh-6efLXOGFpfXqoIrktqR5gI2QMt01jgid8. Usturoiul capata o culoare verzuie
- Usturoiul proaspat poate sa capete o culoare inofensiva, dar neapetisanta, cand este pus in otet; se recomanda oparirea inainte de folosire.

9. Gemuri, dulceturi, paste dulci din fructe:
Gemul sau jeleul nu este legat
- are prea putina pectina; adaugati pectin (vezi reteta alaturata) si fierbeti din nou pana se leaga.
- exista un dezechilibru intre pectina si acid; adaugati suc de lamaie si fierbeti din nou pana se leaga.

10. Fructele:
a. Fructele capata o culoare prea inchisa
- au fost fierte prea mult timp si zaharul a inceput sa se caramelizeze

b. Fructele s-au ridicat spre suprafata
- gemul ori dulceata nu s-a "asezat"; lasati sa se raceasca, acoperit cu un ser-vet umezit si apoi turnati in borcane.
- siropul este prea subtire; scurgeti siropul si fierbeti separat cu un adaos de zahar, pana se leaga.

c. Gemul ori dulceata se zahariseste
- s-a folosit o cantitate prea mare de zahar
- s-a depozitat la o temperatura prea scazuta; nu afecteaza calitatea sortimentului.



Mananca sanatos: Conservele pentru toamna-iarna
- 3 -
Pentru un gust deosebit si pentru a preveni inmuierea legumelor, se adauga conservelor mirodenii precum:
cimbru – aroma puternica si proprietati antiseptice; se pune la preparate din carne si la buchetele de verdeturi asortate;
usturoi, ceapa, marar – se adauga la castraveciori, in saramura sau in otet;
boabe de mustar – folosite la aproape toate conservele de legume;
foi de dafin – folosite pentru aroma deosebita;
boabe de piper, hrean – mentin gogosarii tari;
menta, coaja de lamaie sau de portocala – dau aroma otetului si altor conserve;
tarhon – se foloseste pentru a aromatiza otetul; la preparatele din peste sau pui;
frunze de telina, crengute de visin – la castraveti in otet;
busuioc – pentru a aromatiza uleiul;
ardei iute, patrunjel, ienibahar, rozmarin – pentru marinat, aromatizat uleiul si preparatele din carne;
boia dulce sau iute – pentru condimentarea pastelor de ardei sau rosii etc.
Unele dintre aceste condimente si plante aromatice ajuta digestia.
Pectina
Se foloseste 1kg mere, curatate de miez.

Rezulta o cantitate de aproximativ 1l.
1. Curatati merele de miez, dar pastrati miezul. Tocati-le intr-un tocator electric.

2. Puneti merele tocate, impreuna cu miezul, intr-o cratita si acoperiti cu apa. Aduceti treptat la punctul de fierbere. micsorati flacara si fierbeti timp de 25-30 min, pana se inmoaie.

3. Scurgeti printr-un filtru dublu, sterilizati si pastrati sucul. Puneti pulpa ramasa inapoi in cratita, cu apa cat sa o acopere; puneti pe foc si fierbeti timp de 30 min.

4. Scurgeti din nou. Amestecati ambele cantitati de suc in cratita si fierbeti la foc iute timp de 10-15 min, pana ce cantitatea se reduce la un sfert.

5. Turnati in borcane sterilizate. Sigilati. Pastrati la frigider timp de o saptamana. Pentru a prelungi termenul de valabilitate pana la 1 an, fierbeti borcanul dupa sigilare.

Produs ambalat rece/Timp de fierbere .. Produs ambalat fierbinte/Timp de fierbere
borcan de 500g --------------- 25 min .................. borcan de 500g ---------------- 20 min.
sticla de 500ml --------------- 25 min .................. sticla de 500ml ----------------- 20 min.
borcan de 1kg ----------------- 30 min .................. borcan de 1kg ------------------ 25 min.
sticla de 1l ---------------------- 30 min .................. sticla de 1l ---------------------- 25 min.
Timpul de fierbere se calculeaza din momentul in care apa incepe sa fiarba.


Mananca sanatos – despre carne

A gati sanatos nu inseamna doar sa folosesti alimente proaspete, caci si modul de preparare este la fel de important.

Daca doriti sa va pastrati sanatatea, este bine sa revizuiti metodele de preparare a alimentelor, pentru a le evita pe acelea care va pot pune in pericol sanatatea. Asta nu inseamna o schimbare radicala in alimentatie, ci doar o „ajustare“ a metodelor obisnuite.

Pentru a demonstra valabilitatea acestei afirmatii, vom lua ca exemplu doua moduri traditionale de preparare a mancarurilor: coacerea la cuptor si inabusirea carnii. Urmati sfaturile noastre si, in scurt timp, veti constata ca va simtiti mult mai bine, mai „in forma“ si chiar veti arata mai bine.
Prepararea la cuptor
CE BUCATI SA ALEGEM?

¤ Vita: muschi, antricot, vrabioara, capac, rasol alb, fleica, garf.
¤ Vitel: pulpa, cotlet, partea de la rinichi, fleica.
¤ Miel: pulpa – dezosata sau cu os – partea de la rinichi, fleica.
¤ Porc: pulpa, garf, muschi file, cotlet, fleica.
Prin aceasta metoda puteti gati carne, peste ori legume, de obicei cu adaos de grasime. Desi este o metoda des utilizata, va prezentam cateva sfaturi care va vor ajuta sa o valorificati la maximum.
- Carnea frageda, cum ar fi muschiul file si ceafa de porc ori de miel, trebuie fripta rapid, „pripit“, la temperatura mare.
Aceasta este o metoda deosebit de sanatoasa de preparare a carnii la cuptor, deoarece nu necesita folosirea grasimii, din contra, grasimea existenta in carne se scurge atunci cand bucata de carne este asezata pe un gratar, deasupra unei tavi.

- Nu ungeti friptura cu grasimea scursa, ci, asa cum am mentionat anterior, inveliti bucata de carne cu folie de aluminiu pentru a-si pastra suculenta. Catre sfarsitul perioadei de pregatire, indepartati folia, pentru ca friptura sa se rumeneasca.

- Aceasta metoda de preparare poate fi folosita si la urmatoarele legume: morcovi, cartofi, pastarnac, ceapa, dovleac, rosii si ardei.

- Daca leguminoasele au coaja subtire, este suficient sa le frecati bine cu o perie, fara sa le curatati de coaja.

- Pentru a se rumeni uniform, puneti legumele intr-o tava de friptura, stropiti cu ulei si agitati tava pentru ca legumele sa fie unse complet.
Inabusirea si fierberea in suc propriu
CE BUCATI SA ALEGEM ?

¤ Vita: garf, ceafa, spata, blet, cap de piept.
¤ Vitel: spata, piept.
¤ Miel: gat, spata, piept, rasol, pulpa cu os.
¤ Porc: spata, piept, gusa, pulpa.
Inabusirea si fierberea in suc propriu sunt metode sanatoase de preparare a alimentelor. Deoarece carnea se fierbe in lichid, ea isi pastreaza suculenta, si toate proteinele care trec in lichid vor fi consumate ca sos.

Singurul dezavantaj al acestei metode este ca necesita mai intai rumenirea ingredientelor in grasime.
- Se recomanda, la inceput, inabusirea carnii in apa rece.

- Este foarte util daca, inainte de inabusire, carnea se rumeneste intr-un vas de teflon ori de fonta. Vasul poate fi uns inainte cu putin ulei cu ajutorul unei pensule.

- Inabusiti carnuri mai putin fragede; cele fragede nu „se topesc in gura“, ci devin seci.

- Nu adaugati prea multa apa dintr-o data, ci lasati-o sa fiarba cu putin lichid, altfel carnea se intareste.

- Pentru a pregati un muschi de vita,topiti o cantitate mica de unt intr-un vas din fonta si prajiti carnea pe toate partile. Puteti acoperi vasul cu un capac, iar dupa ce muschiul se rumeneste uniform scoateti-l din vas, adaugati o cantitate mica de apa si fierbeti 3 minute pentru a obtine sosul.

- Pentru o friptura in sange, timpul de preparare este de 15 min, pentru fiecare 500g de carne.

- Pentru ca un muschi sa fie bine patruns, timpul este de 20 min, pentru fiecare 500 g de carne.

Fericirea trece si prin stomac?
- 1 -
Se pare ca da... Alimentele iti influenteaza starea de spirit si conditia fizica.
Iata cateva dintre secretele unei "diete" care te binedispune.

Cunosti scena: te afli intr-un supermarket, te simti obosita si usor deprimata, asa ca iti umpli cosul cu bunatati. Cat mai multe dulciuri, o pizza delicioasa (care trebuie doar incalzita), carne de friptura, cartofi gata curatati si, neaparat, un desert consistent si o sticla cu vin!

Oare ce anume din creierul nostru ne orienteaza, fara ezitare, spre rafturile cu semipreparate, dulciuri si vin? Si de ce, numai prin vointa, mergem spre cel cu legume? Ei bine, la nivelul creierului, comunicarea intre celulele nervoase se face cu ajutorul a doua substante chimice, cunoscute sub numele de endorfine.
Mai exact, este vorba de serotonina si norepinefrina, amandoua "responsabile" de buna noastra stare de spirit. Cand scade nivelul acestora, cadem mai usor prada starilor de deprimare, atacurilor de panica si anxietate, problemelor premenstruale.
Lipsa de vitamine si deprimarea
Drumul spre echilibru trece prin... stomac. Nimic mai adevarat. Si nu este vorba doar de un echilibru alimentar, ci si de unul psihic. Nutritionistii sunt de parere ca alimentele au tot felul de conotatii psihologice. De exemplu, adulti fiind, retraim senzatii de fericire atunci cand consumam anumite alimente pe care le asociem cu intamplari fericite din copilarie.

Pe de alta parte, sentimentele si starile negative (vina sau deprimarea) ne cuprind exact atunci cand mancam.
Pentru a evita astfel de stari, trebuie sa tii seama de doua lucruri importante. In primul rand, consuma alimente care stimuleaza serotonina si norepinefrina, cele doua substante care iti asigura portia zilnica de optimism. In al doilea rand, nu trebuie sa-ti lipseasca vitaminele si mineralele. De obicei, lipsa vitaminelor B si C este asociata cu starea de deprimare, iar oboseala este determinata de carenta unor minerale, precum iodul si potasiul.

Daca iti este pofta de ceva dulce, poti savura o bucata de prajitura sau de ciocolata, dar, imediat dupa aceea, mananca alimente care contin celuloza (mere cu coaja, legume, cereale, paine din tarate).

Anumite alergii alimentare sunt strans legate de oscilatiile starii psihice a persoanei in cauza (sunt asociate mai ales cu depresia si anxietatea). Astfel de reactii sunt determinate de trei cauze: eliberarea histaminei, deficit de enzime sau un efect iritant. Daca ti se pare ca esti alergica la un anumit aliment, mergi neaparat la medicul de familie sau la un specialist.
Sindromul premenstrual – un "obstacol" usor de depasit
Problemele premenstruale sunt determinate de modificari hormonale asupra carora regimul alimentar poate avea un efect determinant. Daca eviti zaharul, cofeina si alcoolul si reduci cantitatea obisnuita de grasimi consumate, iti poti echilibra sistemul hormonal.

Daca inainte de ciclu organismul tau retine apa sau esti balonata, este bine sa mananci alimente pe baza de soia, sparanghel, creson (untisor) si patrunjel – plante cu efect diuretic. Pe langa acestea, tehnicile de relaxare te pot ajuta sa-ti controlezi starea psihica, reducand nivelul stresului.
Alunga stresul si insomnia!
Dupa o noapte "alba" – petrecuta fie in fata calculatorului, fie alaturi de prieteni, la o petrecere prelungita –, multe dintre noi suntem tentate sa folosim stimulente ca sa ne "reincarcam bateriile".

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSS6XmIizNOmGAenwHJITST_As2co80zkbC7gmP2BOVlRntgW6NXg7Tl58De fapt, prin aceasta vitalitate de moment, nu facem altceva decat sa ne epuizam resursele pe termen lung. De aceea, gandeste-te de doua ori inainte sa consumi astfel de alimente sau bauturi.
Renuntarea la cafea, ceai, alcool, ciocolata si tigari constituie primul pas spre castigarea adevaratei energii. Daca nu poti sa renunti la toate odata, schimba-ti treptat obiceiurile alimentare, introducand alimente energizante drept suplimente.
Iaurtul
Pe langa gustul placut, valoarea nutritiva si culturile active ale iaurtului au efecte pozitive asupra sanatatii. In plus, este o sursa de proteine, calciu si vitamina B2. Iaurtul contine cantitati de proteine si calciu mai mari decat laptele, avand, in schimb, mai putine calorii.

Ce rol au "bacteriile prietenoase" pe care le contine iaurtul?
Studiile stiintifice arata ca bacteriile vii au urmatoarele trei roluri in mentinerea sanatatii organismului:
• rol de bariera – reduce riscul aparitiei anumitor boli
• rol de curatare – curata organismul de substante toxice
• rol de echilibrare – ajuta la mentinerea echilibrului florei intestinale.

Mai mult decat atat, consumul periodic de iaurt ajuta si echilibreaza digestia, intareste sistemul imunitar al organismului si contribuie la reducerea colesterolului. De asemenea, consumul de iaurt reduce riscul aparitiei cancerului, deoarece bacteriile lactice din iaurt reduc numarul de enzime cancerigene din colon.

Ce alimente sa consumi in caz de:

DEPRIMARE
• fructe si legume proaspete (mai ales citrice, ardei, patrunjel, broccoli, untisor)
• nuci, arahide
• seminte (floarea-soarelui, dovleac, fistic)
• cereale nedecorticate
• carne slaba
• produse lactate degresate
• fructe de mare
• peste (ton)
• ciocolata
• iaurt
SINDROM PREMENSTRUAL
• peste gras (somon, sardele)
• banane
• pepene verde
• rosii
• legume cu frunze verzi
• citrice
• avocado
• orez brun
• tofu (branza de soia)
• grau incoltit
• migdale
• lactate degresate
STRES, INSOMNIE
• cicoare, orz (inlocuitori ai cafelei)
• seminte de floarea-soarelui
• sucuri de fructe (fara zahar)
• ceai verde



Mananca sanatos – despre carne

A gati sanatos nu inseamna doar sa folosesti alimente proaspete, caci si modul de preparare este la fel de important.

Daca doriti sa va pastrati sanatatea, este bine sa revizuiti metodele de preparare a alimentelor, pentru a le evita pe acelea care va pot pune in pericol sanatatea. Asta nu inseamna o schimbare radicala in alimentatie, ci doar o „ajustare“ a metodelor obisnuite.

Pentru a demonstra valabilitatea acestei afirmatii, vom lua ca exemplu doua moduri traditionale de preparare a mancarurilor: coacerea la cuptor si inabusirea carnii. Urmati sfaturile noastre si, in scurt timp, veti constata ca va simtiti mult mai bine, mai „in forma“ si chiar veti arata mai bine.
Prepararea la cuptor
CE BUCATI SA ALEGEM?

¤ Vita: muschi, antricot, vrabioara, capac, rasol alb, fleica, garf.
¤ Vitel: pulpa, cotlet, partea de la rinichi, fleica.
¤ Miel: pulpa – dezosata sau cu os – partea de la rinichi, fleica.
¤ Porc: pulpa, garf, muschi file, cotlet, fleica.
Prin aceasta metoda puteti gati carne, peste ori legume, de obicei cu adaos de grasime. Desi este o metoda des utilizata, va prezentam cateva sfaturi care va vor ajuta sa o valorificati la maximum.
- Carnea frageda, cum ar fi muschiul file si ceafa de porc ori de miel, trebuie fripta rapid, „pripit“, la temperatura mare.
Aceasta este o metoda deosebit de sanatoasa de preparare a carnii la cuptor, deoarece nu necesita folosirea grasimii, din contra, grasimea existenta in carne se scurge atunci cand bucata de carne este asezata pe un gratar, deasupra unei tavi.

- Nu ungeti friptura cu grasimea scursa, ci, asa cum am mentionat anterior, inveliti bucata de carne cu folie de aluminiu pentru a-si pastra suculenta. Catre sfarsitul perioadei de pregatire, indepartati folia, pentru ca friptura sa se rumeneasca.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ7uGkrVQ2Ma9GlN28upwHcbH8n1RS7VFimNsGABI2_WIbhcJ4coA- Aceasta metoda de preparare poate fi folosita si la urmatoarele legume: morcovi, cartofi, pastarnac, ceapa, dovleac, rosii si ardei.

- Daca leguminoasele au coaja subtire, este suficient sa le frecati bine cu o perie, fara sa le curatati de coaja.

- Pentru a se rumeni uniform, puneti legumele intr-o tava de friptura, stropiti cu ulei si agitati tava pentru ca legumele sa fie unse complet.
Inabusirea si fierberea in suc propriu
CE BUCATI SA ALEGEM ?

¤ Vita: garf, ceafa, spata, blet, cap de piept.
¤ Vitel: spata, piept.
¤ Miel: gat, spata, piept, rasol, pulpa cu os.
¤ Porc: spata, piept, gusa, pulpa.
Inabusirea si fierberea in suc propriu sunt metode sanatoase de preparare a alimentelor. Deoarece carnea se fierbe in lichid, ea isi pastreaza suculenta, si toate proteinele care trec in lichid vor fi consumate ca sos.

Singurul dezavantaj al acestei metode este ca necesita mai intai rumenirea ingredientelor in grasime.
- Se recomanda, la inceput, inabusirea carnii in apa rece.

- Este foarte util daca, inainte de inabusire, carnea se rumeneste intr-un vas de teflon ori de fonta. Vasul poate fi uns inainte cu putin ulei cu ajutorul unei pensule.

- Inabusiti carnuri mai putin fragede; cele fragede nu „se topesc in gura“, ci devin seci.

- Nu adaugati prea multa apa dintr-o data, ci lasati-o sa fiarba cu putin lichid, altfel carnea se intareste.

- Pentru a pregati un muschi de vita,topiti o cantitate mica de unt intr-un vas din fonta si prajiti carnea pe toate partile. Puteti acoperi vasul cu un capac, iar dupa ce muschiul se rumeneste uniform scoateti-l din vas, adaugati o cantitate mica de apa si fierbeti 3 minute pentru a obtine sosul.

- Pentru o friptura in sange, timpul de preparare este de 15 min, pentru fiecare 500g de carne.

- Pentru ca un muschi sa fie bine patruns, timpul este de 20 min, pentru fiecare 500 g de carne.
Mananca sanatos
Nimeni nu vrea sa fie gras. Nimeni nu vrea sa fie bolnav. Nimeni nu vrea sa fie obosit toata ziua.
Totusi, cei mai multi dintre noi mananca in fiecare zi ceea ce le place, ceea ce pot sa-si pregateasca sau pur si simplu ceea ce au pofta sa manance. Desigur ca unele alimente sunt bune pentru sanatatea noastra, dar altele sunt chiar daunatoare. Ne putem hrani in asa fel incat sa ne prelungim viata, sa aratam mai bine, sa ne simtim mai bine.

Cei mai multi recunosc ca schimbarea obiceiurilor alimentare ar fi benefica, dar, din pacate, nu au vointa de a adopta un stil de viata sanatos.
Primul pas care trebuie facut este de a deveni constienti ca tot ceea ce consumam ne afecteaza viata. Se stie ca anumite afectiuni cardiovasculare se datoreaza unui nivel ridicat de colesterol in sange; sau anumite forme de cancer (de colon, de prostata) sunt in stransa legatura cu aportul deficitar de fibre vegetale din alimentatie.
Urmatorul pas este alcatuirea unui meniu echilibrat, bazat pe cereale, legume, zarzavaturi, leguminoase si fructe, si mai putina carne si grasimi de origine animala, tinand cont de tipul de activitate desfasurata, de varsta si de anumiti factori individuali (intoleranta fata de anumite alimente, echilibrul hormonal etc.).
Cum iti „construiesti“ meniul
Ca sa fim siguri ca alegem ce este mai bun pentru organism, trebuie sa tinem cont de cateva reguli. Astfel, vom avea grija ca meniul sa fie variat, adecvat metabolismului nostru, suficient (pentru a ne acoperi necesitatile) si echilibrat (combinand corect cantitatile de glucide, lipide si proteine).

Mineralele si vitaminele de care metabolismul nostru are nevoie se afla repartizate inegal in alimente si de aceea meniul nostru trebuie sa fie variat. Se apreciaza ca, zilnic, individul consuma o cantitate suficienta de alimente atunci cand organismul sau isi indeplineste corect functiile si isi mentine greutatea la varsta adulta.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRZJHHkFWauuDXhfG1zintxaFReaTni2gINf3cvY6eiCjCWdhYDIntr-o alimentatie echilibrata, trebuie sa tinem seama de proportia diferitelor substante care furnizeaza organismului energia. Spre exemplu, glucidele ar trebui sa aduca intre 55% si 75% din totalul caloriilor ingerate zilnic, grasimile sa nu depaseasca 30%, iar proteinele sa constituie intre 10% si 15% din totalul caloriilor.

In societatile avansate din punct de vedere economic, se constata depasirea nivelului necesar de calorii. De aceea, se recomanda moderatie in alegerea alimentelor, in functie de constitutia individului, varsta, stare fiziologica si tipul de activitate desfasurata. Studiile recente pledeaza in favoarea unei diete bogate in alimente de origine vegetala, fara grasimi animale, sau In cantitate redusa.
- Considerati micul dejun drept cea mai importanta masa si, ca atare, asigurati-va suficient timp pentru a manca in tihna alimente energizante: pe baza de fulgi de cereale, cu lapte, iaurt, fructe proaspete si fructe uscate.
- Considerati cina o masa pe care o puteti elimina, sau macar incercati sa mancati mai putin; sunt indicate fructele proaspete si painea prajita.
- Consumul unor cantitati mari de fructe si legume proaspete reduce riscul anumitor tipuri de cancer si pe cel al accidentelor vasculare, ajutand si la imbunatatirea respiratiei.
- Incepeti pranzul cu o salata si terminati-l cu un fruct.
- Nu ciuguliti intre mese, pentru a da timp stomacului sa digere si sa se odihneasca.
- Asezonati alimentele cu plante aromatice si evitati excesul de sare.
- Inlocuiti laptele integral cu lapte de soia sau cu lapte degresat.
- Consumati cat mai multe legume si fructe de sezon.
- Evitati prajelile care fac alimentele greu digerabile; folositi uleiul de masline.
- Evitati alimentele astringente cum ar fi ceaiul negru, gutuile, painea alba, biscuitii din faina alba.
- Alcatuiti meniuri din alimente diferite ca aspect si gust, care se completeaza si sunt apetisante. (Spre exemplu, pui cu garnitura de orez si salata de sfecla rosie; friptura de vita cu sote de morcovi si mazare; chiftelute cu piure de cartofi si castraveti murati etc.).
„Piramida“ alimentara
1 - Alimente ce pot fi consumate in orice cantitate: fructe, cereale, zarzavaturi.
2 - Alimente ce pot fi consumate in cantitati moderate: fructe uscate, leguminoase (mazare, fasole uscata, linte), lapte si produse lactate, oua, carne de pui si peste.
3 - Alimente mai putin recomandate: dulciuri, carne grasa, grasimi.
Necesarul zilnic de calorii
Tipul de activitate ( Profesia ) ...................................................... numarul de calorii
Sedentara ( Functionari, personal didactic ) .................................................... 1800
Usoara ( Elevi, lucratori in comert sau mici meseriasi ) .................................... 2300
Medie ( Muncitori in medii casnice ) ............................................................... 2800
Grea ( Sportivi, muncitori din medii industriale - constructii, industria miniera ) ... 3500


Mananca sanatos: despre zahar
- 1 -
Nu incerca cu orice pret sa consumi doar produse sarace in grasimi. Acesti falsi prieteni ascund un ingredient nu mai putin nociv: zaharul.
Limbajul etichetelor
Cand cumperi un produs cu continut redus de grasimi, iti spui ca ai facut o alegere inteleapta. Insa, pentru a fi gustoase, produsele cu continut redus de grasimi includ adesea o cantitate suplimentara de zahar.
Prin rafinare, zaharul pierde proteinele si, de aceea, se considera ca furnizeaza "calorii goale". Problema este ca nu luam in considerare decat 30% din zaharul pe care il consumam, in conditiile in care cea mai mare cantitate de zahar provine din alimente industrializate, precum biscuiti, checuri, prajituri, bauturi racoritoare carbogazoase, dulci.

Pentru a sti mai bine ce consumam, ar trebui sa invatam a descifra limbajul etichetelor.

Zaharul poate aparea pe o eticheta sub multiple denumiri: zaharoza, maltoza, sirop inversat, melasa, lactoza, glucoza, fructoza. Toate se refera insa la materia dulce in cauza.
Protejati-va dintii!
Zaharul deterioreaza dintii: cariile apar atunci cand bacteriile din gura descompun zaharurile si le transforma in acizi care ataca smaltul.
Cu cat consumam mai des dulciuri, cu atat creste pericolul degradarii danturii, intrucat acidul ramane un timp mai indelungat in contact cu dintii. Specialistii apreciaza ca zaharurile cele mai daunatoare pentru dinti sunt cele care se gasesc in sucurile de fructe, miere si alimentele prelucrate, mai putin in produsele lactate. Solutia ideala pentru a avea o dantura sanatoasa, dar si pentru prevenirea unor boli ar fi de a renunta aproape complet la produsele zaharoase.
Cat zahar ar trebui sa consumam?
Zaharul se gaseste sub forma naturala de: fructoza – in fructe si miere; glucoza – in fructe, legume si miere; maltoza – in cereale; lactoza – in lapte. Toate acestea sunt bune daca sunt consumate cu moderatie.
Pentru majoritatea oamenilor, zaharul inseamna zaharoza – substanta rafinata, obtinuta din sfecla de zahar sau trestie de zahar. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda eliminarea completa a zaharului rafinat din alimentatie sau, cel mult, acesta sa constituie pana la 10% din aportul energetic zilnic.

In realitate, nu putem renunta la zahar pentru ca:
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSt29oYBJCQ9b4JL_nRpyxoFWiQ4ehHDipKkvDJYmc7gIM-q7_3Uw - Este un energizant rapid, fiind aproape imediat absorbit in sange; cele mai bune sunt zaharurile naturale, deoarece nu conduc ulterior la o cadere brusca de energie. Zaharurile naturale se gasesc mai ales in fructe si legume.
- La aceeasi cantitate, contine doar jumatate din numarul de calorii fata de grasimi: zaharul are 4 calorii/gram, grasimile au 9 calorii/gram.
- Este bun conservant: in concentratie mare (in gemuri, dulceturi) impiedica dezvoltarea microorganismelor.
- Da repede senzatia de satietate: produsele zaharoase sunt preferabile celor cu continut in grasimi sau in indulcitori artificiali, caci declanseaza mecanismul natural de satietate a organismului.
- Are un gust placut: oamenii sunt genetic programati sa le placa dulcele. In plus, natura ne ofera numeroase surse de zahar comestibil.


Mananca sanatos: despre zahar
- 2 -
Indulcitorii naturali sau zaharul rafinat?
Zaharurile pot fi clasificate in carbohidrati simpli si complecsi. Zaharurile rafinate (zaharul alb, brun) si zaharurile nerafinate simple (fructoza si concentratele de fructe folosite ca indulcitori) sunt carbohidrati simpli.

Prin rafinare, vitaminele, mineralele si fibrele sunt eliminate din componenta zaharului. Consumul exagerat de zahar rafinat incarca organismul cu sarcina suplimentara de a furniza vitamine (in special cele din complexul B), precum si crom, magneziu si zinc, necesare pentru a transforma glucoza (zaharul din sange) in energie.

Conform specialistilor, zaharul rafinat afecteaza si absorbtia unor minerale, cum ar fi cromul si cuprul, prezente in unele din alimentele consumate.

In consecinta, pentru a reduce consumul de zahar rafinat, alegeti indulcitori naturali si cititi cu atentie etichetele produselor pe care le cumparati.

O serie intreaga de produse contin zahar sub forma de zaharoza, dextroza, fructoza. Dintre acestea amintim: maioneza, ketchup-ul, cornurile, untul de arahide, sosurile pentru spaghete, cerealele pentru micul dejun etc.
Mierea
Mierea este amestecul dintre secretiile acide din glandele albinelor si nectarul florilor. Desi este un indulcitor natural, mierea este considerata un zahar rafinat, deoarece, in stomacul albinelor, zaharoza este descompusa in glucoza si fructoza.

Mierea este mai dulce si mai bogata in calorii decat zaharul rafinat alb (de exemplu, trei sferturi de ceasca de miere inlocuiesc o ceasca de zahar).
Mierea contine vitamine din grupul B, minerale si enzime. In general, enzimele sunt distruse la temperatura ridicata, ceea ce face ca mierea sa isi piarda din proprietatile nutritive atunci cand este folosita in aluaturi coapte. Mierea este un indulcitor placut in cerealele pentru micul dejun, in chifle, briose, checuri, biscuiti, fiind deosebit de gustoasa si in iaurt.
Cat zahar ar trebui sa consumam?
Desi nu exista un consens cu privire la nivelul recomandabil al zaharului in alimentatie, anumiti specialisti sugereaza ca el nu trebuie sa depaseasca 20% din totalul de calorii. La un aport zilnic de 1.800 calorii, aceasta inseamna 90g de dulce – fie sub forma naturala, din fructe si lactate, fie din prajituri, bomboane etc.

Retineti, insa, ca organismul poate fi lipsit de vitamine si minerale daca dulciurile au o mare pondere in alimentatie. Mai mult, o grija prioritara pentru marii consumatori de dulciuri ar trebui sa o constituie verificarea greutatii corporale, precum si sanatatea danturii lor.

Carbohidratii simpli au si un impact asupra creierului, ridicand nivelul de serotonina, fapt care da senzatia de moleseala. Indulcitorii naturali din fructe nu au acest efect, pentru ca sunt bogati in fructoza.
Miedul
Miedul este o bautura alcoolica fermentata, obtinuta din miere, drojdie (pentru a grabi fermentatia) si diverse plante aromatice. Inca din antichitate, in regiunile nordice, aceasta bautura era cunoscuta si foarte apreciata pentru virtutile ei terapeutice. Denumirea provine din limba galeza – "metheglin" – si inseamna "medic".
Romanii si grecii produceau hidromelul (probabil acelasi lucru cu miedul si mulsumul), un vin indulcit cu miere.
In literatura celtica si anglo-saxona (Taliesin, Mabinogion, Beowulf, Chaucer) intalnim referiri la consumul miedului in toate mediile sociale, de la monarhi pana la oamenii simpli. In sec. al X-lea, regele galez Howel cel Mare da chiar "legea miedului", fapt ce atesta interesul deosebit pentru aceasta bautura populara.
Cu incepere din sec. al XII-lea, miedul scade in popularitate, locul sau fiind luat de bere si vinul din import.
O data cu importul masiv de zahar din Indiile de Vest (sec. al XVII-lea), producerea mierii, respectiv cea a miedului pierd foarte mult teren.
In zilele noastre, miedul se mai produce doar in unele regiuni din Pennsylvania si Finlanda, sub denumirea de „sima“, un vin slab alcoolizat, dulce ori sec.

Meniu antistres
V-ati gandit vreodata ca stresul poate fi combatut si prin alimentatie? Ceea ce mancam ne influenteaza starea de spirit.
La fel de importanta este si tinuta pe care o avem cand ne hranim: pentru a ne pastra sanatatea, conteaza sa mancam incet, in tihna, si sa mestecam indelung, mai ales legumele crude.

Cercetatorii afirma ca este bine sa mancati ceea ce va place, intrucat oamenii care isi satisfac, uneori, poftele culinare sunt mai multumiti, mai relaxati si traiesc mai mult.

Placerea de a manca ceva care iti place te reconforteaza, iti aduce buna dispozitie, optimism.

Dieteticienii sustin ca glucidele sunt bune pentru efectul pe care il au asupra starii noastre de spirit, fiind "carburantul" creierului si principala sursa energetica pentru organism. Chiar si in unele cure de slabire este ingaduit un consum moderat de dulciuri. O bomboana de ciocolata (fosfor si magneziu) umpluta cu caramel (calciu, vitamina A) este similara, ca aport caloric, unui mar.

Mesele compuse din alimente usor digerabile (paste fainoase, salate drese cu ulei de masline) condimentate cu plante aromatice, fara carnuri grase, fara consum de alcool, servite intr-o atmosfera calma, destinsa, la ore fixe, si, nu in ultimul rand, consumul anumitor ali- mente preferate, va pot ajuta sa fiti mereu in cea mai buna forma.

O alimentatie corecta presupune un aport suficient de substante nutritive, necesare organismului pentru mentinerea functiilor sale vitale, desfasurarea activitatii profesionale si mentinerea starii de sanatate.




Branza proaspata cu nuci (aprox. 600 g)
ingrediente:
• 1 l iaurt natural, de buna calitate
• 30 ml ulei de masline
• 100 g miez de nuca, tocat si oparit
• 1 lingurita cimbru uscat
• 1 lingurita sare
• coaja rasa si sucul de la 1 lamaie
mod de preparare
Puneti iaurtul, uleiul de masline, coaja si sucul de lamaie, cimbrul si sarea intr-un castron si amestecati-le energic cu o lingura de lemn. Adaugati nucile, zdrobite si oparite.

Peste un castron, asezati un servet dublu din tifon, sterilizat, cu marginile mult in afara. Turnati amestecul de iaurt in castron, adunati si legati marginile servetului. Suspendati saculetul deasupra vasului si lasati sa se scurga timp de 12-24 ore, in frigider.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTMekFIGPgxXy4wKrq1mH-2aBeizkF-SMbasbpSgF7XqNFEn_tBugModelati intre palme sfere de marimea unei nuci. Puteti servi sferele de branza imediat, stropite cu putin ulei de masline, sau le puteti pastra intr-un borcan, in ulei de masline, timp de maximum sase luni.
Salata de varza alba (4 portii)
ingrediente
• 1 varza alba, de marime potrivita (aprox. 500 g)
• 1 salata verde
• 1 capatana de usturoi
• 1 legatura patrunjel proaspat, tocat
• 2 linguri otet
• 3 linguri ulei de masline
• o lingurita de sare
mod de preparare
Taiati varza foarte fin, presarati-o cu un praf de sare si lasati-o sa stea timp de 30 de minute. Spalati salata verde si rupeti foile in bucati mari.

Faceti un mujdei. Stoarceti varza in maini si amestecati-o cu salata, mujdeiul, patrunjelul si otetul combinat cu uleiul.

Serviti salata ca atare, cu paine crocanta, sau alaturi de un fel principal.
Stresul...
Activitatea profesionala si, in general, viata de zi cu zi ne solicita eforturi de adaptare la stres.
Capacitatea organismului de a face fata presiunii nervoase, de a se relaxa, de a rezista la infectii si chiar de a se echilibra nervos poate fi stimulata printr-o hrana bogata in acid folic, vitamina B, vitamina C, fier, magneziu si calciu.
Acestea se gasesc, printre altele, in legumele verzi si salata verde, patrunjel, ciuperci, branzeturi fermentate, nuci, broccoli.




Fructele exotice - pline de vitamine
Fructele exotice arata bine, sunt gustoase si benefice pentru organism. Cum le recunosti insa pe cele bune pentru o anumita afectiune?
MANGO
Contine fibre, vitamina C si caroten. Consumul frecvent de mango poate preveni afectiunile cancerigene. Este delicios cu iaurt sau muesli.

PORTOCALE
Bune nu doar pentru raceli (contin vitamina C), ele sunt, de asemenea, indicate in probleme de circulatie sangvina.

KIWI
Un singur fruct contine doza de vitamina C necesara zilnic unui adult. Mai este bogat in vitamina E si fibre. Este bun pentru sistemul imunitar, pentru piele si probleme digestive.

AVOCADO
Este bogat in vitamina E, ceea ce te ajuta sa-ti mentii sanatatea pielii. Unul dintre efectele consumarii lui este si cicatrizarea mai usoara a ranilor.
Inedit: poti adauga miez pasat de avocado in maioneze. Le da un gust exotic, foarte placut.

PAPAYA
Bogat in fibre, fructul reduce nivelul colesterolului din sange. Este indicat si pentru stomac, deoarece contine enzime care grabesc procesul de digestie. Feliile de papaya se pot adauga si in salate de legume.
Fructe, da, dar nu ca desert
Fructele de orice fel (in afara de papaya) nu trebuie consumate inainte sau imediat dupa masa. Intrucat se "grabesc" sa fie primele digerate, vor face ca celelalte alimente sa intre in fermentatie inainte de a parasi stomacul, vor intarzia procesul de digestie si vor impiedica organismul sa asimileze toate substantele nutritive necesare.
De aici, neplacuta senzatie de balonare cu care te confrunti, probabil, de multe ori.

Obiceiul (din pacate, foarte frecvent la noi) de a manca un fruct ca desert este, deci, cum nu se poate mai nesanatos. De aceea, iata cateva sfaturi pentru a te bucura din plin de avantajele fructelor:

1 Consuma fructe cu cel putin jumatate de ora inainte de masa sau la trei ore dupa ce ai mancat ceva consistent.

2 Daca vrei, poti alcatui un mic dejun sau o cina numai din fructe. Cateva astfel de meniuri te vor ajuta si la o cura de dezintoxicare a organismului.

3 Daca-ti faci suc de fructe, incearca sa nu adaugi zahar sau apa minerala. Foloseste, mai bine, apa plata sau, cel mai sanatos, doar sucul stors din fructe.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR0Ngll7q09x9xyzT-h23dlu0AKqT9DdjDKEsNfCWZF6qQiZKWH4 Deoarece si sucurile naturale au acelasi efect ca fructul intreg, pentru a le consuma, respecta aceleasi intervale fata de o masa principala.
Stiai ca...
Nucile, alunele, migdalele, broccoli si conservele de ton contin mai mult calciu decat laptele?
Totodata, acestea sunt bogate in grasimi mononesaturate, care ajuta la buna functionare a inimii.
Un schimb avantajos
Da, ciocolata si prajiturile sunt grozave si ai fi in stare sa le tot "gusti". Sa fie biscuitii sau sucul o alternativa mai sanatoasa?
Nu in totalitate, dar cel putin te vor ajuta sa reduci numarul grasimilor si al caloriilor din micile gustari pe care le iei intre mese.

In loc de
O prajitura sau o felie de tort (400 calorii/ 20 g grasimi)
Incearca
Un iaurt mic fara fructe sau un fruct (140 calorii/2-3 g grasimi)

In loc de
Un ecler (260 calorii/18 g grasimi)
Incearca:
Un pachet de biscuiti dietetici (94 calorii/ 4 g grasimi)

In loc de
O ciocolata sau biscuiti cu ciocolata (177 calorii/8,7 g grasimi)
Incearca
Un suc de fructe, necarbonatat (42 calorii/0,4 g grasimi)


10 superalimente


Incercati sa consumati cat mai des posibil aceste alimente extrem de sanatoase.
ARDEII sunt una din legumele cele mai bogate in vitamina C. Pot fi un remediu si pentru durerile cauzate de artrita.

ARDEII IUTI sunt bogati in antioxidante. Stimuleaza ritmul metabolic, se pare ca determina o scadere a colesterolului, atenueaza efectele congestiilor si ajuta digestia.

AVOCADO este o sursa foarte buna de vitamina E si grasimi mononesaturate, plus alte vitamine si minerale.

BROCCOLI este bogat in fibre, vitamina C si betacaroten, care previn bolile de inima.

MANGO este cea mai buna sursa de antioxidanti. Extrem de bogat in fibre solubile, care mentin nivelul scazut al colesterolului; bogat in vitamina C si o buna sursa de vitamina E.

MAZAREA este o sursa utila de vitamina C, fibre si multe alte vitamine si minerale.

NUCILE sunt bogate in magneziu, fier si zinc. Nucile contin destul de multe grasimi, insa nesaturate.

PASTELE DIN FAINA INTEGRALA contin de doua ori mai mult fier decat pastele din faina alba, mai multe fibre, vitamine si minerale.

ROSIILE sunt bogate in licopen, antioxidantul care ajuta la prevenirea cancerului si bolilor de inima. Mai contin vitaminele C, E si betacaroten.

USTUROIUL contine alicin, care este un antibiotic, are o actiune antifungica si probabil antivirala; previne aparitia cancerului si diminueaza nivelul colesterolului.




Mananca sanatos - painea
Painea cea mai alba nu este neaparat si cea mai hranitoare.

Tendinta de a se consuma produse rafinate, concentrate, in general intens prelucrate, genereaza dereglari metabolice care nu se manifesta imediat, dar care, in timp, au consecinte negative asupra sanatatii.

Pentru un regim alimentar cat mai sanatos, dar si in multe diete, specialistii recomanda consumul de paine neagra, pe baza de diverse sortimente de faina. Sursa naturala de vitamine, minerale si fibre alimentare, aceasta stimuleaza tranzitul intestinal, avand un efect benefic in echilibrarea metabolismului.

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSxqUPDY8rnJD24aYnCiXBFGgE_FEe4ARA82jzHO8oQSMijCC7HpAInstitutul de Cercetari Alimentare (ICA) produce in cantitati reduse paine cu nuci, paine cu masline (conform ultimelor cercetari, maslinele contin antioxidanti care ajuta celulele sa lupte impotriva cancerului), paine cu sunca, paine aclorida (fara sare), paine pentru diabetici si biscuiti aglutenici (pentru cei cu intoleranta la gluten).

Daca, dintre variatele sortimente care au aparut si pe piata romaneasca, vrei sa cumperi un anumit tip de paine si nu stii care ar fi cel mai potrivit pentru tine, urmatorul tabel te va ajuta sa alegi.
Denumire produs Ce este Elemente nutritive Recomandari
Germeni de grau Subprodusi rezultati in urma macinarii graului, superiori calitativ bobului intreg Vitamina E, polivitamine naturale vegetale, proteine. Scade nivelul colesterolului din sange, reducand riscul de instalare a aterosclerozei. Indicat in prevenirea bolilor cardiovasculare.
Paine graham Paine din tarate de grau in amestec cu faina Faina neagra, faina graham, vitamine, minerale, fibre Afectiuni gastrointestinale si obezitate. Pentru orice regim alimentar echilibrat.
Paine hipoglucidica Se obtine din adaos de gluconat de calciu si lapte praf Vitamine, minerale, fibre Mai ales in alimentatia copiilor.
Paine cu amestec de cereale (Galmopan) Paine din faina de soia si faina neagra Gris de soia, seminte de in si susan, germeni de grau, seminte decojite de floarea- soarelui, ameliorator Scade nivelul colesterolului din sange.
Pentru orice regim alimentar echilibrat.
Paine neagra Paine din faina neagra Continut crescut de fibre alimentare In tratamentul obezitatii. Pentru orice regim alimentar echilibrat.
Paine biologica cu mac Paine din faina de soia si germeni de grau Germeni de grau, seminte de in si de floarea-soarelui Continut nutritiv ridicat. Pentru orice regim alimentar echilibrat.
Paine cu germeni de grau Vitamine, minerale, fibre alimentare Boli cardiovasculare, diabet, afectiuni gastro-intestinale.
Paine cu fibra Paine cu aport sporit de fibre alimentare Cantitatea de 100 g asigura necesarul zilnic de fibra pentru organism. Recomandata in afectiuni gastro-intestinale si obezitate.
Franzela Digesta Paine din faina de grau si faina de secara Malt, seminte de secara, drojdie, sare, gluten Recomandata in afectiuni gastro-intestinale si obezitate.
Paine superproteica Paine din faina de grau, tarata de grau si faina de secara Drojdie, sare, gluten, granule de soia, ulei vegetal Pentru orice regim alimentar echilibrat.
Paine si chifle "Omega" Paine din amestec de cereale si leguminoase, cu continut ridicat de fibre alimentare Ulei de peste Omega3, tarate de ovaz, fibra de mazare, seminte de floarea- soarelui si de soia O rezerva deosebita de bioelemente. Pentru orice regim alimentar echilibrat.
Paine "Ultravita" Paine din faina alba de grau Seminte de secara, de linte, tarata de grau, malt de orz, ulei vegetal Pentru orice regim alimentar echilibrat.


Despre tomate...


Datorita continutului de apa de aproximativ 94%, tomatele sunt sarace in calorii, dar bogate in vitaminele A si C, potasiu si fibre. In plus, contin si o substanta denumita "lycopene" care da tomatelor culoarea rosie, substanta care ar putea ajuta la prevenirea cancerului de san si de prostata, precum si a bolilor de inima.

Cercetatorii de la Harvard, care au studiat dieta a 48.000 de persoane sanatoase, apartinand categoriei serviciilor stresante, au descoperit ca cei a caror dieta este bogata in produse pe baza de tomate au un risc mai mic de a face cancer de prostata cu aproximativ 45%. De asemenea, aceasta substanta devine mai concentrata in tomatele gatite, iar cercetarile au aratat ca femeile care consuma mult sos de tomate prezinta un risc mai scazut de a dezvolta cancer cervical (al colului uterin). "Lycopene" se gaseste deci nu numai in tomatele proaspat gatite, dar si in cele conservate sub forma de ketchup sau alte preparate (evitati-le totusi pe cele care contin prea mult zahar sau ulei).

Daca preferati tomatele proaspete, nu le pastrati in frigider, deoarece isi pierd aroma.







Foto: Stockbyte
E bine sa stiti:
Tomatele tip-cirese sunt cele mai dulci si sunt delicioase la salate sau la pizza.
Tomatele tip-ciorchine au o aroma foarte distincta cand sunt bine coapte in vrej. Aroma lor iese si mai mult in evidenta taiate in felii, stropite cu ulei de masline si presarate cu busuioc proaspat tocat.
Tomatele-pruna sunt specifice bucatariei italiene. Ele sunt carnoase si au foarte putine seminte. Sunt preferate pentru aroma lor la prepararea sosurilir, a fripturilor.

Tomate la cuptor:
Incalziti bine cuptorul si puneti 2 linguri de ulei de masline intr-o tava incapatoare. Puneti in tava, in straturi, 1 ceapa tocata marunt, 1 catel de usturoi si 10 tomate mijlocii, taiate in jumatati. Presarati 2 linguri de patrunjel tocat, asezonati cu sare si piper si dati la cuptor 45 min – 1 ora.
Serviti calde ca garnitura sau reci in salate.


Mananca sanatos – despre peste


http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRmS2y05jMGJR9ZOMSpI3W2Z2RX0wEybyhVXpgZ4zpX-UF2vtdqewPentru a valorifica la maximum acest super-aliment, va dezvaluim cateva secrete culinare, care vor face din „banalul“ peste o adevarata delicatesa.
Cum alegem si cum pastram pestele
Pestele intreg

Pentru a afla dintr-o privire daca pestele este proaspat, ochii lui trebuie sa fie stralucitori si limpezi. Carnea trebuie sa fie tare la apasarea cu degetul, iar solzii bine inchisi. Branhiile pestelui proaspat sunt de culoare rosu inchis, iar pestele are un miros placut de apa cu alge. Imediat dupa cumparare, curatati-l de solzi si viscere, deoarece se pastreaza mai mult timp proaspat. Puteti pastra pestele la frigider, timp de doua-trei zile, intr-un container etans.


Fileurile de peste

Cand sunt proaspete, acestea trebuie sa fie umede si curate, iar carnea sa fie tare. In magazin, fileurile trebuie expuse pe cuburi de gheata, nu in apa. Daca observati cel mai mic semn de decolorare sau uscare, nu cumparati! Puteti pastra fileurile la frigider, intr-un container etans, invelite in folie adeziva, timp de cel mult trei zile.

Daca la pescarie sau la magazinele cu autoservire nu gasiti pestele dorit pentru o anumita reteta, nu renuntati. Il puteti inlocui cu o alta varietate asemanatoare ca gust si consistenta, de exemplu:

COD – Inlocuiti cu merlucius sau stavrid.
SOMON – Inlocuiti cu pastrav sau somn.
MACROU – Inlocuiti cu hering sau scrumbie.
Hrana pentru inima si nu numai...
Noile cercetari in domeniul sanatatii demonstreaza ca riscul unei boli coronariene poate fi redus prin consumul de peste. Acest fapt se datoreaza continutului bogat in acizi grasi 3-omega (uleiul de peste).
Desi mediile academice nu s-au pronuntat inca asupra legaturii dintre consumul de peste si bolile cardiace, nu exista nici o indoiala ca pestele este o sursa importanta de proteine. Persoanele active au nevoie de proteine pentru formarea musculaturii, refacerea tesuturilor, cresterea unghiilor si a parului, producerea hormonilor.

Pe langa faptul ca pestele este o buna sursa de proteine, el este si foarte sarac in grasimi. Pestele este o sursa excelenta de vitamine solubile in grasimi: A, D, E, K, vitamina B12 si minerale (iod, fosfor, seleniu si zinc). Pestele oceanic poate fi folosit cu succes la prepararea supelor, salatelor, si in combinatie cu paste fainoase. Condimentele care dau un gust deosebit pestelui sunt: lamaia, mararul, busuiocul, rozmarinul, patrunjelul si boiaua (pentru culoare).
Un aliment universal
Pestele se consuma pe tot globul. Eschimosii, care se hranesc exclusiv cu peste, nu se imbolnavesc niciodata de artroza. Fiecare grup etnic sau popor isi are retetele preferate de peste. Un bucatar constiincios are de unde alege. Puteti incerca retete cu peste rasol, fiert in aburi sau la cuptor, cu condimente chinezesti, cum ar fi ghimbir proaspat si sos de soia. Pentru a gati pestele in stil japonez – teriyaki – marinati carnea in sos de soia, amestecat cu miere, visinata, pudra de ghimbir, apoi frigeti-l pe gratar. Mai puteti servi pestele fript cu o salsa mexicana condimentata, facuta in casa, sau puteti inlocui puiul sau carnea de vita cu peste in „fajitas“ (vezi retetele din avantaje). Pentru a prepara o cina italiana cu peste, amestecati peste cu sos de smantana si serviti cu paste, sau fierbeti felii groase de peste in sos tomat, asezonat cu ceapa, busuioc si capere, rezultatul fiind un fel de mancare asemanator plachiei


Mananca sanatos - despre peste
- 2 -

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcScYs0bqV8MiYB1-mLNhzzPWh9gkkjbFu8qdyAHeomIj4PN8rMPSugestii pentru prepararea pestelui
Se poate pregati pestele la cuptor, la protap, fript pe jar, cu sos de vin, cu sos tomat, prajit cu mujdei de usturoi, sau sub forma de marinata, saramura, plachie ori zacusca.
Orice reteta alegeti, exista un mod de a gati cu mai putina grasime. Multe retete clasice recomanda sosuri cu smantana, dar de cele mai multe ori aceasta se poate inlocui cu iaurturi dietetice. Aceleasi iaurturi pot intra in compozitia unor sosuri olandeze sau sosuri tartar. Puteti aroma iaurtul cu mustar, otet, verdeata, capere, muraturi taiate cubulete, bulion sau hrean. Puteti adauga legume proaspete, tocate, ca: ceapa verde, castraveti, rosii, gogosari. Cand preparati supe-creme pe baza de lapte, folositi lapte degresat cu putin amidon. La retetele ce contin sosuri cu branza, folositi branza de burduf sau o varietate asemanatoare, faramitata foarte fin, pentru a folosi o cantitate mai mica.


Ca regula generala pentru prepararea cantitatii de peste pe care o aveti, retineti ca: o bucata de peste de cca 2,5 cm grosime trebuie gatita timp de 8-9 minute. Masurati si inmultiti corespunzator.

Vinul nu trebuie sa lipseasca de la nici un meniu pe baza de peste. Varietatea care se potriveste cel mai bine la peste este vinul alb, sec (ex: Riesling, Feteasca). Cu cat carnea pestelui este mai grasa, cu atat vinul trebuie sa fie mai acid.

Sfaturi utile:
- Portionati pestele in momentul pregatirii.
- Daca folositi peste congelat, acesta trebuie decongelat in timp cat mai scurt.
- Daca gatiti pestele rasol, crestati pielea inainte de a-l pune in apa; puneti-l la fiert in apa clocotita in care au fiert deja legumele cu sare.
- Cand pregatiti rasol de peste oceanic, adaugati in apa si lapte; dupa fierbere, lasati sa se raceasca in apa. Cand pregatiti rasol de pastrav ori crap, stropiti pestele cu otet, pentru ca pielea sa capete o culoare albastruie.
- Cand puneti la fript peste mare, crestati-l inainte, pentru a se patrunde.
- Inainte de prajire, pestele se sterge cu un prosop de hartie.
- Pestele nu se spala in mai multe ape (cel mult, doua) ca sa nu o absoarba.

Pestele potrivit in fiecare preparat
Tipul Denumirea Ideal, daca... Modul de preparare
Gras Hering, macrou, somon, pastrav, sardele, scrumbie, crap, somn Va ganditi la un consum scazut de colesterol, acesti pesti fiind bogati in acizi grasi, care ajuta la reducerea colesterolului. Fript la gratar, prajit. Evitati sosurile cu smantana la macrou si hering. Incercati o salata de cartofi cu rosii.

Slab Cod, platica, stavrid, lin Doriti intr-adevar ceva usor de gatit (merge de minune fript). Copt in folie de aluminiu sau fript cu multe condimente. Incercati fileuri la cuptor cu usturoi si ulei de masline si cu garnitura de costita tocata.

Plat Calcan, chefal Nu va place pestele din cauza oaselor - acestia au oase mari, care pot fi usor indepartate. Prajit, fript la gratar sau rasol, servit cu sosuri aromate de smantana si legume de primavara. Pentru o masa cu calorii putine, serviti pestele la gratar cu o salata de castraveti si marar.

Mare Pastruga, ton Preparati fileuri - de obicei se vand portionat sau fileuri. Se gateste in stilul indian sau tailandez cu curry (un condiment foarte iute). Se asorteaza bine cu mirodenii ca ardeiul iute si coriandrul.

























Pui cu legume in stil indian


Ingrediente:

4 portii
Timp de pregatire: 10 min
Timp de gatit: 15-20 min

4 bucati piept de pui
2 linguri de ulei
1 ceapa mare
1 ardei gras
3 catei de usturoi
1 lingurita de scortisoara
1 lingurita de ghimbir
1 lingurita de boia
1 fir de sofran
coriandru
400ml lapte
1 mana de fasole verde
Mod de preparare:


Incingeti uleiul si caliti ceapa taiata, timp de 5 minute, la foc potrivit. Adaugati ardeiul gras, taiat felii, si usturoiul zdrobit, si caliti timp de 3 minute. Adaugati pieptul de pui, curatat de pielita si de oase si taiat cubulete. Prajiti timp de 3 minute.

Adaugati 1 lingurita de scortisoara, 1 lingurita de ghimbir, 1 lingurita de boia si 1 fir de sofran. Amestecati bine si fierbeti timp de 1 minut.

Adaugati laptele, 1 pahar mic de apa si 1 mana de fasole verde, fiarta, taiata segmente. Fierbeti neacoperit, la foc mic, timp de 5 minute.

Presarati deasupra frunze de coriandru si serviti cu orez si chifle.







Tarta Lorraine - cu cascaval si bacon



O tarta din aluat sfarimicios, cu umplutura de cascaval
si bacon - o puteti servi ca aperitiv.

6 portii
Preparare : 20 min
Timp de copt : 45 min
Ingrediente:

Pentru aluat
200 g unt (inmuiat)
400 g faina
2 oua mari, nebatute
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita piper

Pentru umplutura
200 g bacon (costita slaba)
200 g cascaval
7 oua mari, batute
300 g smintina
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita piper

Pentru ornat
frunze de salata verde si felii de rosii
Mod de preparare:



Prepararea aluatului

1. Puneti intr-un castron untul inmuiat si adaugati faina, ouale, sarea si piperul. Amestecati bine totul pina obtineti o compozitie omogena.
2. Intindeti din aceasta compozitie o foaie de 3-4 cm grosime. Puneti-o intr-o tava pentru copt tarta sau pizza. Intepati din loc in loc cu o furculita pentru ca aluatul sa nu se umfle in timpul coptului. Lasati 15 min in cuptorul incins in prealabil.

Prepararea umpluturii

1. Taiati in cubulete baconul si cascavalul.
2. In alt vas, amestecati bine smintina, ouale, sarea si piperul.
3. Presarati peste foaia de aluat coapta cubuletele de sunca si cascaval. Turnati deasupra amestecul de oua si smintina si dati la cuptor. Coaceti timp de 30 min la foc moderat, apoi lasati sa se rumeneasca inca 10-15 min la foc iute.
4. Taiati tarta in felii si ornati cu salata verde si felii de rosii. Serviti cald.


Salata verde cu rosii coapte pe gratar


Ingrediente:

4 portii
Timp de pregatire: 5 min.
Timp de fript: 10 min.
180 calorii, 17 g grasimi per portie

8 rosii
4 linguri ulei de masline
2 linguri otet de mere
2 lingurite mustar
1 salata verde
100 g branza de burduf, sfaramata
Mod de preparare:


Tineti rosiile pe gratar timp de 10 minute, pana cand sunt bine fripte.

Frecati uleiul cu mustarul si cu otetul si presarati un praf de sare.

Spalati si scurgeti de apa frunzele de salata. Asezati-le intr-un vas si turnati deasupra sosul. Amestecati.

Asezati deasupra rosiile, presarati branza si un praf de piper negru (proaspat macinat) si serviti.

Pofta buna!




Ciuperci cu branza la gratar


Ingrediente:

pentru 4 portii
230 calorii / portie
Timp de preparare: 10 minute
Timp de coacere: 17 minute

8 ciuperci mari
100g pesmet alb
2 catei de usturoi, taiati cubulete foarte mici
4 linguri de verdeata asortata, tocata
75g cascaval, ras
ulei de masline, pentru uns ciupercile
Mod de preparare:


1. Preincalziti gratarul la temperatura maxima. Ungeti ciupercile cu ulei de masline si coaceti timp de 2 minute pe fiecare parte.

2. Preincalziti cuptorul la semnul 4 / 180°C. Amestecati pesmetul cu usturoiul, verdeata si cascavalul ras. Potriviti de sare si piper si umpleti cu varf ciupercile.

3. Asezati ciupercile pe o tava si coaceti timp de 10-15 minute. Serviti cu salata asortata si paine crocanta.

Piept de pui Diana



Ingrediente:
pentru 3 portii

3 bucati piept de pui dezosat si transat (aprox. 600g)
2 legaturi ceapa verde sau 2 cepe potrivite
100g mustar
100g unt
100ml coniac
sare, piper
Mod de preparare:


1. Prajiti in ulei bucatile de piept de pui, pe ambele parti, pana se rumenesc. Scurgeti uleiul, si adaugati untul, ceapa verde taiata segmente de 2-3cm si prajiti timp de 5-7 minute.

2. Intre timp, dizolvati mustarul in coniac si 100ml apa. Adaugati un praf de sare si piper si turnati amestecul in tigaie. Continuati sa tineti pe foc inca 5 minute, apoi serviti cu piure de cartofi, cu cartofi natur sau cu orez.









Rizoto


Ingrediente:

4 portii

Timp de pregatire: 5 minute
Timp de gatit: 30 minute


1,2l concentrat de pui
2 linguri ulei de masline
1 ceapa potrivita, tocata marunt
150ml vin alb sec
400g orez (pentru rizoto)
3 linguri smantana
3 linguri parmezan, ras
Mod de preparare:


1. Pentru reusita acestui preparat este necesar concentrat fierbinte, asa ca tineti-l la foc mic, alaturi de vasul cu orez. Incingeti uleiul intr-un vas mare si caliti ceapa timp de 5 minute. Adaugati orezul si amestecati foarte bine. Caliti timp de 2-3 minute. Adaugati vinul, amestecati de cateva ori si fierbeti timp de 1-2 minute, pana ce vinul se absoarbe.

2. Tinand vasul pe foc potrivit, adaugati 1 polonic de concentrat de pui, amestecand continuu pana cand se absoarbe. Continuati sa adaugati concentrat, cate un polonic o data, amestecand si lasand sa se absoarba complet. Aceasta va dura aprox. 20 minute. Pe masura ce orezul fierbe, compozitia se ingroasa si veti observa ca lingura lasa urma. Rizoto este gata atunci cand capata o consistenta „catifelata“, dar bobul nu este sfaramat.

3. Luati vasul de pe foc si incorporati smantana si parmezanul. Lasati sa stea 2 minute, apoi serviti in farfurii preincalzite.


Regula de baza este ca un rizoto bun nu se gateste niciodata in graba. Rizoto se prepara chiar inainte de a fi servit si trebuie amestecat continuu, asa ca inarmeaza-te cu rabdare!




Tortilla



4 portii
Timp de pregatire: 15 minute
Timp de coacere: 5 minute
Ingrediente:

50 ml ulei
400 g cartofi
6 oua
2 rosii mai mari
un ardei gras
2 legaturi de ceapa verde
marar verde
sare, piper
smantana, optional
Mod de preparare:


Curatati cartofii, taiati-i rondele de jumatate de centimetru si prajiti-i in ulei incins. Scoateti cartofii si asezati-i intr-o tigaie de teflon. Rumeniti ceapa, apoi puneti-o intr-un bol si amestecati-o cu cele 6 oua crude, ardeii si rosiile taiate cubulete, mararul tocat, sarea si piperul. Turnati acest amestec peste cartofii din tigaie. Incingeti uleiul, apoi micsorati focul. Lasati timp de 3-4 minute. Acoperiti cu un capac si intoarceti, cu ajutorul capacului. Mai lasati 2-3 minute, apoi rasturnati-o pe un platou. Se poate servi calda sau rece, cu sau fara smantana.





Cartofi noi cu usturoi


Ingrediente:

pentru: 4 portii
220 calorii/portie
Mod de preparare:


Preincalziti cuptorul la semnul 6/200oC.
• Fierbeti 1kg cartofi noi curatati de coaja, in apa usor sarata, timp de 10 minute.
• Incingeti 2 linguri de ulei de floarea-soarelui intr-o tava de friptura si adaugati 8 catei de usturoi necuratati de coaja. Caliti doua minute, atat cat sa se aureasca.
• Scurgeti cartofii de apa, puneti-i in tava cu 2 ramurele de rozmarin proaspat si coaceti timp de 30 minute pana se rumenesc si se fragezesc. Presarati rozmarin.

Serviti cu carne de miel sau de pui. In momentul servirii, zdrobiti usturoiul pentru a obtine o aroma mai placuta.
















Tochitura Burebista



Ingrediente:

pentru 5 portii
Timp de gatit: aprox. 30-40 min.

750g piept de pui, dezosat
100 ml smantana
200 ml concentrat de pui
100g unt
4-5 catei usturoi
un praf de sare si piper alb
o legatura marar
Mod de preparare:


Transati pieptul de pui fasii subtiri si prajiti-l in unt (fara sa se rumeneasca). Adaugati concentratul de pui si fierbeti pana ce lichidul se reduce la jumatate.

Adaugati usturoiul taiat felii, un praf de sare si piper, smantana si mararul tocat si continuati fierberea inca 10 minute.

Serviti cu mamaliguta calda, in care ati adaugat 50g unt in apa de fiert.


http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ3YLPzdCzAPFJ4Snskkf0UUFh_HV83zj3KQ0HcJoFyzV17eR7YPeste inabusit cu legume


Ingrediente:

4 portii
Preparare: 10 min
Timp de gatit: 4-5 min.

4 foi de hartie pergament
300g legume verzi (spanac, fasole verde, mazare)
4 fileuri de peste (salau, cod) a 200g fiecare
coaja de la o lamaie, taiata fasii
cate 4 fire de marar si patrunjel verde
2 ardei iuti rosii, curatati de seminte si taiati fasii
Mod de preparare:


1 - Asezati o foaie de hartie pe sita, lasand sa atarne pe margine suficienta hartie pentru a acoperi totul. Asezati un sfert din legume in sita.

2 - Asezati o felie de peste peste legume, presarati putina coaja de lamaie, ardei iute, patrunjel, marar si condimentati cu sare. Impaturiti hartia cat sa acoperiti bine pestele.
Pentru a gati pestele \"la aburi\" va trebuie o oala speciala (de la Tefal sau Zepter) sau puteti improviza folosind o sita metalica.
Asezati sita peste o oala cu apa clocotita, puneti capacul si gatiti la abur 4-5 min, pana fierbe pestele. Pestele e fiert cand carnea devine mata si tare la atingere.

Serviti cu orez si cu felii de lamaie.


Pulpa de miel la cuptor

Ingrediente:

6 portii
325 cal/portie
Timp de pregatire: 10 min
Timp de gatire: 1 ora 45 min

Poate fi servita ca fel principal la orice masa festiva.

1,8 kg pulpa de miel
2 linguri ulei
1 lingurita piper negru, zdrobit
8 fire de rozmarin uscat
8 fire de cimbru uscat
150ml vin alb
150 ml supa de oase (sau 1/2 cub concentrat de vita dizolvat in 150ml apa fiarta)
4 linguri peltea de zarzare sau coacaze
Mod de preparare:


1 - Incingeti cuptorul la 220 gr. C. Puneti jumatate din rozmarin si cimbru intr-o tava de friptura, asezati pulpa de miel peste ele, ungeti pulpa cu ulei si presarati piperul, restul de cimbru si rozmarin. Dati la cuptor si coaceti 20 min.

2 - Reduceti temperatura la 180 gr. C si coaceti aprox. 20 min pentru fiecare 500 g carne, ungand din cand in cand carnea cu zeama lasata in tava.

3 - Scoateti pulpa din tava, apoi adaugati vinul si supa. Fierbeti 2 min si adaugati pelteaua. Fierbeti la foc mic 3 min pana se ingroasa sosul. Puneti intr-o sosiera si serviti cu miel, cartofi fierti si salata verde.

Snitele fragede cu rosii



Ingrediente:

pentru o portie

150g muschi vita
o rosie proaspata
1 ou
2 linguri pesmet
4 linguri ulei de masline
100g busuioc
100 ml ulei pentru prajit
sare, piper, dupa gust
Mod de preparare:


Bateti muschiuletul de vita pana la grosimea de 1 cm.

Separat, bateti oul, adaugati pesmet, sare, piper.

Tavaliti bine muschiul pe o parte si pe alta in amestecul de mai sus si prajiti in ulei bine incins.

Asezati pe o farfurie si acoperiti cu rosiile taiate cubulete mici. Stropiti cu ulei de masline si ornati cu busuioc.


Porc cu ciuperci


Ingrediente:

4 portii
Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatit: 25-30 minute
1 portie contine: 310 calorii, 19g lipide, 1g fibre. Vitamine: B1, B6, B12, si C; zinc, fier

600g cotlet de porc, dezosat, taiat felii de 2,5 cm grosime
3 linguri de patrunjel proaspat, tocat
2 linguri ulei de masline
1 legatura ceapa verde, taiata
2 catei de usturoi, zdrobiti
400g ciuperci (proaspete sau din conserva)
sos de gogosari sau ardei capia (vezi reteta)
Mod de preparare:


1 - Tavaliti cotletele prin patrunjel. Incingeti, timp de 2 minute, la temperatura mare, o tigaie groasa. Puneti 1 lingura de ulei si prajiti carnea timp de 4 minute, la temperatura mare, intorcand o data. Micsorati flacara si continuati sa prajiti inca 4-5 minute. Scoateti cotletele din tigaie, inveliti-le in folie si tineti-le la cald.

2 - Incingeti restul de ulei si caliti ceapa si usturoiul, la foc mic timp de 4-5 minute. Adaugati ciupercile si prajiti timp de 3-5 minute. Potriviti de sare si piper. Portionati in farfurii calde, asezati deasupra cotletele si picurati sos de jur imprejur. Serviti cu cartofi cu lamaie (vezi reteta).


Paste cu legume si ton


Ingrediente:

Tonul este bogat in acizi polinesaturati Omega-3, care previn bolile de inima.

4 portii
Timp de pregatire: 5 minute
Timp de gatit :20 minute
1 portie contine: 310 calorii, 5g lipide, 4g fibre. Vitamine: A, B1, B6, B12, C; folati si niacin.

175g paste
2 conserve de ton (185g) in suc propriu
1 lingura ulei de masline
1 ceapa
1 catel de usturoi
1 lingurita boia dulce
1 gogosar
3 rosii
2 dovlecei
350 ml suc de rosii
patrunjel
Mod de preparare:


http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQZ_PQzLOxiY_Q190o8CUxn7pQp9ga8cm2OKUeB40XVGqBMV4_4Fierbeti pastele conform instructiunilor de pe ambalaj. Incingeti 1 lingura ulei de masline si caliti ceapa tocata marunt cu usturoiul zdrobit, timp de 3 minute.

Adaugati 1 lingurita boia dulce, gogosarul taiat cubulete, rosiile taiate cubulete si dovleceii taiati cubulete si prajiti timp de 5 minute, la foc potrivit.

Adaugati tonul din conserve, sucul de rosii si 1 lingura de otet din vin rosu. Fierbeti timp de 2-3 minute. Scurgeti pastele si amestecati cu sosul.

Presarati 2 linguri de patrunjel proaspat, tocat.


Friptura de porc in stil chinezesc


Ingrediente:

4 portii
Timp de pregatire: 5 min.
Timp de gatit: 1 ora, plus timp de sarare peste noapte


800 g piept de porc (cu sorici), crestat pe ambele parti
11/2 linguri sare grunjoasa
4 catei de usturoi, zdrobiti
1 lingura ghimbir proaspat, ras sau pudra
1/2 lingurita boia iute
2 linguri condiment chinezesc \"cinci condimente\" (un praf de piper negru, un praf de boia iute si un praf de nucusoara).
1 lingura ulei de floarea-soarelui
Mod de preparare:


1 - Asezati carnea, cu soriciul deasupra, intr-o tava larga si frecati cu 1 lingura de sare printre soriciul crestat. Peste noapte, lasati-o neacoperita in frigider.

2 - Preincalziti cuptorul la semnul 7/220ºC si asezati un gratar metalic deasupra unei tavi de friptura. Tamponati bucata de carne cu un prosop de hartie, pentru a fi uscata. Combinati ingredientele ramase si frecati carnea printre crestaturi. Asezati-o apoi cu soriciul in sus pe gratarul metalic.

3 - Dati la cuptor timp de 1 ora, pana cand soriciul devine crocant si carnea se patrunde. Lasati sa se \"odihneasca\" timp de 10 minute si apoi taiati-o cuburi.

Serviti cu taietei amestecati cu fasole verde, fiarta in aburi.



Gatitul la aburi
Aceasta metoda de gatit este perfecta pentru legume si carne frageda, ca de exemplu pui sau peste (intreg, file sau bucati). Pierderea de vitamine si minerale este foarte mica si nu trebuie sa utilizati nici un fel de grasime, deci e foarte indicata pentru cei care tin regim.
De ce sa gatim la aburi?
Gatitul la aburi e sanatos atunci cand vrem sa pregatim mancare de regim fara grasime. Totodata, pastreaza intacte culoarea, aromele si in special substantele nutritive din ingrediente.
Ce gatim la aburi?
Alimentele fara grasimi si fragede (puiul, pestele) se preteaza la gatirea la aburi. Nu gatiti in schimb cotlete si carne de vita.
Acest mod de gatire este ideal pentru legume, deoarece se gatesc repede si nu devin apoase.
Cum sa gatim la aburi?
Daca nu va permiteti o oala speciala, puteti folosi foarte bine si o sita metalica asezata pe o oala umpluta pe trei sferturi cu apa. Lasati apa sa dea in clocot, puneti legumele in sita si acoperiti cu un capac sau cu o folie de aluminiu.
Nu conteaza ce fel de oala folositi, pentru ca nu va afecta gustul mancarii.
Insa este important ca vasul sa fie suficient de mare astfel incat ingredientele sa nu fie inghesuite sau suprapuse.
Gatirea pestelui la aburi
• Folositi un capac etans care sa mentina aburii in oala.
• Condimentati bine carnea inainte de a o gati.
• Mentineti apa din oala intr-o fierbere continua, astfel pestele va fi gata mai repede.
• Pestele trebuie sa aiba suficient spatiu in sita, altfel nu se va gati uniform.
Gatirea legumelor la aburi
• Puteti gati la aburi aproape orice tip de legume, mai putin radacinoasele, care nu fierb prea bine la aburi.
• Taiati legumele la aceeasi dimensiune, pentru a fi patrunse uniform.
• Serviti legumele imediat dupa fierbere, pentru a nu pierde nimic din vitaminele si mineralele continute.
• Adaugati in sita o mana de verdeturi aromate (busuioc, patrunjel, marar) pentru a da o aroma si o savoare deosebite.
Puteti incerca ...
Tendinta actuala in randul consumatorilor este preocuparea crescanda pentru o alimentatie sanatoasa. Aceasta presupune, implicit, si dezvoltarea unei tehnologii moderne, performante, care sa raspunda acestor cerinte. Iata ce va ofera marii producatori:

Ca alternativa pentru gatirea la aburi, Tefal va propune oala pentru fierbere la aburi "Steam Cuisine 700", prevazuta cu doua compartimente transparente de 3 si 4 litri si compartiment separat pentru orez si paste fainoase.

Sistemul Zepter pentru gatire la aburi este compus din: vas, strecuratoare si capac. Vasul de dedesubt se umple cu apa, astfel incat aceasta sa nu atinga strecuratoarea. Ingredientele se pun in sita dupa ce apa a dat in clocot, apoi se asaza capacul. Se lasa pe foc in functie de felul ingredientelor (carne, legume etc.). Materialul din care sunt confectionate vasele este deosebit de rezistent.

Ambele sisteme (Tefal si Zepter) se gasesc si pe piata romaneasca.

Inspirandu-se din metodele vechi de sapte mii de ani ale bucatarilor chinezi, Electrolux a lansat prima gama de cuptoare cu aburi. Gatitul la aburi inlocuieste cu succes fierberea si coacerea traditionale, fiind, in plus, o modalitate de gatire mult mai sanatoasa.
Principiul care sta la baza functionarii acestui cuptor este metoda gatirii prin "expunere la aburi" care consta, pe scurt, in expunerea ingredientelor sub un jet de aburi la temperatura joasa, constanta. Metoda pastreaza aproape intacte gustul, aroma, culoarea, consistenta si elementele nutritive ale ingredientelor.
Nu necesita un adaos de grasimi, previne arderea sau uscarea alimentelor si nu amesteca gustul ingredientelor preparate laolalta.
Sistemul functioneaza si pentru dezghetarea si reincalzirea mancarurilor deja preparate.
Nu e de mirare ca marii bucatari il folosesc in bucatariile lor profesionale de peste 20 de ani. Electrolux a conceput si varianta de cuptor cu aburi pentru uz casnic. Noul cuptor foloseste temperaturi scazute, iar timpul de gatire propriu-zis scade foarte mult.
In plus, e foarte usor de utilizat, avand un recipient integrat pe panoul din fata, in care se toarna apa care se va transforma in abur. In curand, acest aparat electrocasnic va patrunde si pe piata romaneasca.

Mananca sanatos – despre ulei
Regula de aur in cazul uleiului este sa folosesti tipul potrivit la preparatul potrivit.
De cate feluri este uleiul?
- Ulei rafinat
Cel mai folosit tip de ulei. Uleiul obtinut la prima presare este prelucrat la temperaturi inalte, in prezenta unor filtre care indeparteaza ceara, germenii si bacteriile provenite din seminte. Rezultatul este un ulei natural fara impuritati.
- Ulei presat la rece
Desi e mai putin folosit la noi, este foarte sanatos. Acest tip de ulei se extrage din seminte prin prelucrare la rece, ceea ce duce la mentinerea gustului, a aromei si a substantelor nutritive. Are un gust foarte puternic.
- Ulei de masline extra pur
„Extra virgin“, pe etichetele produsului disponibil in comert, este obtinut prin presarea la rece a maslinelor ajunse la maturitate, pastreaza gustul si aroma maslinelor; variaza calitativ si ca pret, deci, daca alegeti unul scump, folositi-l doar pentru salate. Nu il amestecati cu suc de lamaie si nici nu il incalziti. La temperaturi inalte, devine toxic.
Cele mai bune uleiuri pentru salate
ULEI DE FLOAREA-SOARELUI RAFINAT – este potrivit pentru orice tip de salate; contine vitaminele A si E. Ca gust, este cel mai delicat.
ULEI DE MASLINE EXTRA PUR – este foarte sanatos datorita acizilor grasi mononesaturati si antioxidantilor naturali, care previn bolile cardiovasculare si reduc nivelul colesterolului, cu posibil efect protector contra cancerului. Se foloseste la prepararea vinegretelor si a pastelor fainoase.
ULEI DE FLOAREA-SOARELUI PRESAT LA RECE – are un gust mai pronuntat de seminte decat uleiul rafinat.
ULEI DE SUSAN – este un ulei greu, foarte concentrat, folosit mai ales in bucataria orientala. Cateva picaturi dau un gust deosebit si celei mai obisnuite salate.
ULEI DE NUCA – are proprietati asemanatoare uleiului de susan. Contine omega-3, substante esentiale in prevenirea bolilor de inima si a artritei. Este indicat si in dieta persoanelor cu activitati intelectuale si fizice intense.
Cele mai bune uleiuri pentru gatit
ULEI DE FLOAREA-SOARELUI RAFINAT – excelent in prepararea mancarurilor ce contin ingrediente care trebuie calite (ceapa, legume, bucati mici de carne, oua prajite). Are un continut bogat in vitaminele A si E (cel mai mare continut in vitamina E dintre toate uleiurile) si in grasimi polinesaturate, benefice pentru sanatate. Protejeaza organismul impotriva bolilor de inima si a cancerului.

ULEI DE PORUMB – ideal pentru prajirea in baie de ulei a preparatelor din peste si a cartofilor. Este recomandat in dieta diabeticilor.

ULEI DE MASLINE OBISNUIT – se recomanda folosirea acestuia mai ales la prepararea carnii de pui, de porc sau a crevetilor.

ULEI DE ALUNE – se foloseste mai ales in bucataria asiatica.

3 comentarii:

Alexandru Chis spunea...

Buna ziua
va rog sa-mi spuneti ce intelegeti dumneavoastra prin PASTRARE LA LOC USCAT SI RACOROS si daca este reglementat in legislatie ,aceasta conditie de pastrare a alimentelor
Va multumesc.

Naturalia spunea...

Buna.Sigur:loc răcoros, unde temperatura nu depăşeşte 5-8°C, la loc uscat -umiditate minima.
http://www.google.ro/search?q=pastrarea+alimentelor&hl=ro&biw=1280&bih=802&prmdo=1&tbm=bks&source=lnms&ei=liPdTeKDNsrAswapr5XwDg&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=5&ved=0CB0Q_AUoBA

Naturalia spunea...

varza - se poate păstra până la 1 săptămână într-un loc răcoros ferit de razele soarelui, dacă frunzele exterioare sunt pătate sau încep să se înmoaie este bine să le îndepărtați înainte de a o consuma
morcovii - se pot păstra într-un recipient închis sau acoperiți în apă, pe care e bine să o schimbați foarte des, în fiecare zi sau o dată la două zile
brocoli - se păstrează la frigider, într-un recipient fără capac, învelit într-un prosop umed
țelina - se păstrează bine la temperatura camerei, într-un recipent cu puțină apă
porumbul - se poate păstra la temperatura camerei maxim o zi, fără a fi curățat de frunze și mătase; cel mai bine este să îl consumați în ziua în care îl cumpărați
castraveții – dacă sunt mâncați în maxim două zile rezistă foarte bine și la temperatura camerei, dacă doriți să îi păstrați pentru câteva zile, cel mai bine este să îi puneți în frigider înveliți într-un prosop umed
vinetele – rezistă foarte bine la temperatura camerei atâta timp cât nu sunt spălate
usturoiul - trebuie păstrat într-un loc întunecat și răcoros
ceapa – trebuie păstrată în loc răcoros și uscat, în lădițe de lem care să permită circulația aerului
cartofii – au nevoie de aceleași condiții de păstrare ca și ceapa, în loc răcoros și uscat, în lădițe de lem care să permită circulația aerului; nu puneți niciodată cartofii și ceapa împreună
spanacul și salata - se păstrează în frigider, fără a fi spălate
roșiile - nu se păstrează la frigider pentru că își pierd calitățile nutritive și își modifică gustul, cel mai bine este să le păstrați pe baltul de lucru; dacă nu sunt bine coapte le puteți pune într-o pungă de hartie împreună cu un măr
avocado – se păstrează într-o pungă de hârtie la temperatura camerei; dacă nu este copt foarte bine puneți-l alături de un măr
bamele – nu rezistă dacă sunt umede, cel mai bine se păstrează în frigider învelite într-o cârpă uscată; este recomanadat să fie consumate imediat ce sunt cumpărate
ardeiul gras – spălați-l doar înainte de a-l consuma; se păstrează la rece

Trimiteți un comentariu