Litiaza renala reprezinta fenomenul de precipitare a sarurilor din urina in concretiuni sub forma de nisip sau calculi.
Calculii urinari apar din cauza tulburarilor de metabolism, avitaminoza A, hiperparatiroidism, infectii, tulburari ale unor electroliti din sange: Na, Ca, P, etc...
Colica renala poate fi produsa de calculii urinari, care se pot bloca in ureter, producand dureri foarte mari, incat poate duce pacientul la delir. Criza poate dura ore in sir. Bolnavul trebuie sa faca o baie foarte calda si prin masarea usoara de sus in jos va incerca sa impinga calculul din uretra in vezica. Daca sufera de inima si este predispus la criza cardiaca, i se va aseza in jurul zonei inimii un furtun prin care curge apa mai rece, sau i se vor aplica comprese reci, atat in zona inimii, cat si in jurul mainilor sau pe frunte.
Dupa compozitia lor chimica, se deosebesc:
- calculi urici (litiaza urica), duri, galbeni-bruni,
- calculi oxalici (litiaza oxalica), neregulati, cenusii
- calculi fosfatici (litiaza fosfatica), moi, sfaramiciosi si alb-galbui.
O alimentatie prea bogata in carne va acidifia prea mult urina si va favoriza precipitarea fosfatilor si a carbonatilor. O alimentatie prea bogata in dulciuri si cartofi, cafea, spanac, macris, tomate (alimente oxalifere), va favoriza precipitarea oxalatilor. Concentrarea exagerata a urinei timp indelungat, deoarece se beau prea putine lichide sau se lucreaza la temperatura ridicata, poate fi o cauza a precipitarii sarurilor.
Masuri igienice: evitarea mersului cu motocicleta, cu caruta, a calaritului, pentru a nu provoca migrarea calculului in caile urinare, cauza principala a colicilor renale. Regimul alimentar va fi in functie de natura calculului.
Litiaza urica
Alimente interzise: carne de vitel, de porc, de porumbel, creier, heringi, sardine, spanac, conopida, sparanghel, legume uscate, ciuperci, bauturi alcoolice.
Litiaza oxalica (cea mai frecventa)
Alimente interzise: grepfruturi, lamai, mere, pere, conopida, spanac, stevie, coacaze, prune, mazare, castraveti, cartofi, ceai, cacao, ciocolata, macris, smochine sfecla rosie, agrise.
Litiaza fosfatica
Alimente interzise: laptele integral si laptele praf, branzeturile (cascaval, branza de burduf), conservele, pestele gras, heringi, scrumbie, stiuca, galbenusurile de ou, organele (creier, ficat, rinichi, inima, limba), leguminoasele uscate (fasole boabe, mazare, bob, linte), fructele oleaginoase (nuci, alune, arahide, migdale), cacao, ciocolata, precum si fructele si legumele alcalinizante, cu continut prea ridicat în fosfati care precipita sub forma de saruri de calciu.
Bolnavii cu litiaza vor consuma aproximativ 2 litri de lichide pe zi (numai cu avizul medicului). Toamna vor face cure de struguri, 1-2 zile pe saptamana, cate 1-2 kg exclusiv.
Excesul de saruri poate fi adus si din mediul extern: ape minerale consumate timp indelungat, mai ales daca sunt vechi sau alimente bogate in oxalati sau acid uric (viscere, icre, ciocolata). Precipitarile excesive de saruri apar in boli metabolice (diabet - oxalati, guta - acid uric), intestinale (colite, paraziti - oxalati), ale glandei paratiroide (fosfati, oxalati) sau ale oaselor (fosfati).
Si pH-ul urinei are influenta. Astfel, precipitarile sunt favorizate de aciditatea mare a urinei (urati) sau de scaderea aciditatii (fosfati, carbonati). Infectiile urinare, staza urinara favorizeaza precipitarea. Chiar si ereditatea poate avea un rol.
Colicile renale se manifesta diferit in functie de locul unde este piatra (lombare - in bazinet; vezicale - in vezica; tipice - in uretere). Se declanseaza la efort, mers cu vehicule cu trepidatii care se insotesc cu hematurie. Litiaza favorizeaza localizarea infectiilor la rinichi (pielonefrite).
Se vor bea multe lichide, in asa fel incat sa urineze 1,5 l/zi pentru a impiedica precipitarea sarurilor. Se vor evita alimentele bogate in oxalati si acid uric.
Este bine a se evita frigul, mai ales la nivelul picioarelor, e recomandat sa se bea lichide multe, mai ales intre orele 17-19, cand rinichii si vezica urinara au activitatea cea mai ridicata, de asemenea sa se tina o igiena stricta, mai ales la femei, sa se evite folosirea sapunurilor prea tari si a deodorantelor in zona genitala externa. Se vor consuma ceaiuri diuretice. Se pot folosi uleiuri aromate din mesteacan pentru masajul zonei vezicii urinare.
***
Va oferim mai jos o schema detaliata de tratament natural pentru combaterea CALCULILOR RENALI si fenomenului de LITIAZA RENALA, realizata si explicata punct cu punct de medicul nostru consultant pe probleme de terapii si tratamente naturiste - Dr. Doina Teodora - medic rezident pe Medicina Fizica, Recuperare si Balneologie in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova si totodata medic consultant in terapiile Biorezonante, specializat in remedii pe baza de produse naturiste.
Calculii renali sunt formatiuni ce se dezvolta in interiorul veziculei biliare predominant din fragmente de colesterol, iar tratamentul naturist consta in scaderea valorilor colesterolului si imbunatatirea functionalitatii bilei. Pentru remisia si eliminarea acestora recomand urmatoarea schema dedicata de tratament:
- SambuRex (1-1-1 lingurite dupa masa, stimuleaza dizolvarea nisipului renal, protejeaza epiteliul rinichiului si mareste cantitatea de urina eliminata)
- MagneZi B6 (1-1-0, inainte de masa, prezenta Magneziului in compozitie contribuie favorabil la dizolvarea calculilor renali)
- Liquid Clorophyll (in schema de administrare 1-1-1, inainte de masa, alcalinizeaza traiectele renale si contribuie la stoparea, respectiv topirea depunerilor calcefiate prin echilibrarea balantei ph-ului din organism; este un bun antiinflamator, combate eventualele hemoragii si are efect de calmare a durerilor)
- Triple Potency Lecithin (in schema de administrare 1-0-1, in timpul mesei, determina descompunerea hidrosolubila a calculilor renali si ajuta astfel la eliminarea lor pe cale urinara)
- Zen Thonic (in schema de administrare 1-1-1 dupa masa - fructele specifice din compozitie ajuta la dizolvarea calculilor renali, prevenind recidiva in privinta depunerilor ulterioare de calciu pietrificat)
- Optional, se poate utiliza dispozitivul energetic de uz personal BioHarmonex, pe programele corespuzatoare de reglare energetica: DETOXIFIERE, RELAXARE, URINAR, MERIDIAN.
- Optional se va consuma apa alcalina (vezi dispozitivul Aquarion), deosebit de benefica in eliminarea din corp a metabolitilor si depunerilor reziduale de la nivelul diferitelor organe si sisteme, dezacidificarea tesuturilor, normalizarea circulatiei sanguine si limfatice, iar in aceasta afectiune - recapatarea controlului asupra functiei urinare, dizolvarea calculior si eliminarea lor treptata din corp.
Observatie: Se vor efectua optim 2-3 cure anual cu pauze intre ele.
In funcţie de dimensiunea lor, calculii renali pot fi distruşi cu ajutorul undelor de şoc, al endoscopului, cateterului sau prin operaţie.
Pietrele de dimensiuni mai mici care se găsesc la nivelul rinichilor se pot elimina pe cale naturală, o dată cu urina, după ce ureterul a fost dilatat cu ajutorul unor medicamente. Un alt tratament sunt undele de şoc extracorporale, care pulverizează pietrele. „Se fac una-cinci şedinţe de maximum 20 de minute, în funcţie de localizarea pietrei", spune Mircea Penescu, medic nefrolog la Spitalul de Nefrologie „Carol Davila" din Bucureşti. Ureteroscopia, o altă tehnică, constă în introducerea unui endoscop special prevăzut cu o cameră video prin uretră, care vizualizează calculul, şi, ulterior, extragerea acestuia fie integral, fie în bucăţi, după distrugerea lui. În cazul bolnavilor cu pietre mari, de volum crescut, medicii recomandă intervenţia chirurgicală deschisă. „Metoda prin care tratăm un pacient depinde de mărimea pietrei, duritatea acesteia, de localizarea ei şi de starea pacientului", spune Cristian Surcel, medic urolog la Spitalul Fundeni din Bucureşti. O altă metodă de distrugere a calculilor renali de peste 2,5 cm este nefrolitotomia percutanată, ce constă în introducerea unui cateter în rinichi ce vizualizează şi extrage sau distruge pietrele.
Febra poate indica o infecţie gravă
Durerile violente de la nivelul spatelui care iradiază spre organele genitale pot indica prezenţa nisipului la rinichi. „Durerea este violentă, perioadele de acalmie fiind intercalate de episoade severe. Poate fi însoţită de greaţă, vărsături, balonări sau hipertensiune arterială. Când apare febra, bolnavul trebuie internat de urgenţă, pentru că urina suprainfectată se poate răspândi în tot organismul, ducând la pielonefrită acută obstructivă şi chiar la deces", afirmă Cristian Surcel. Diagnosticul bolii se stabileşte în urma unei radiografii reno-vezicale simple, ecografii sau tomografii computerizate.
Şi copiii pot avea litiază renală
Nisipul la rinichi apare atunci când substanţele din urină depăşesc cantitatea la care rinichii reuşesc să le menţină în stare dizolvată. Depăşirea acestei concentraţii conduce la cristalizarea acestor componente şi astfel apar microcalculii. „Litiaza renală poate să apară şi la copii, atunci când există malformaţii congenitale sau/şi tulburări metabolice. Rezultate foarte bune se obţin prin distrugerea calculilor prin ESWL (n.r. - metodă minim invazivă ce foloseşte undele de şoc)", explică Surcel.
Faceţi o ecografie pe an!
Pentru a preveni formarea de nisip la rinichi, medicii vă recomandă să faceţi o ecografie pe an. „Mulţi neglijează boala şi ajung cu rinichiul distrus , în momentul în care nu se mai poate face nimic şi acesta trebuie extirpat", atrage atenţia Cristian Surcel. De asemenea, este bine să beţi peste doi litri de lichide pe zi (ceaiuri din plante, apă, supe), astfel încât cantitatea de urină eliminată zilnic să fie de peste un litru şi jumătate. În plus, nu abuzaţi de alimentele bogate în calciu şi vitamina C, precum lactate, brânzeturi ori ciocolată, cacao.
Comanda la pret de producator produsele naturiste prezentate in articol:
Lasa-mi mesaj pe blog!
Un comentariu:
Sources...
[...]here are some links to sites that we link to because we think they are worth visiting[...]...
Trimiteți un comentariu