luni, 25 februarie 2013




Hamburgerii, cele mai poluante produse din industria alimentară
"Sanatatea intrece atat de mult toate bunurile exterioare, incat, intr-adevar un cersetor sanatos este mai fericit decat un rege bolnav."(Schopenhauer) 
Hamburgerii sînt cele mai poluante produse din industria alimentară, contribuind semnificativ la creşterea temperaturilor la nivel global, potrivit unui studiu prezentat în SUA. O simplă schimbare în dieta zilnică, precum renunţarea la friptură în favoarea salatelor, contribuie la reducerea nivelului de dioxid de carbon în aceeaşi măsură ca renunţarea la maşină, două zile pe săptămînă.
Producerea cărnii de vită este un proces extrem de ineficient, iar vacile eliberează foarte mult metan în atmosferă, a declarat Nathan Pelletier de la Universitatea Dalhousie din Canada. Pelletier este unul din specialiştii care studiază costurile alimentelor asupra mediului, în ciclul lor de producţie, începînd din fermele agricole şi terminînd cu produsul finit din farfuriile oamenilor. Analizînd raportul dintre cantitatea de grăunţe consumată de bovine, înainte de a putea fi sacrificate şi emisiile de metan eliberate în atmosferă, specialiştii au determinat costul real al acestui aliment. Animalele vii eliberează în atmosferă 18% din totalul gazelor cu efect de seră, iar bovinele deţin cea mai mare pondere. Deşi carnea de vită reprezintă doar 30% din totalul cărnii consumate în ţările dezvoltate, fermele de bovine produc 78% din totalul acestor emisii de gaze nocive, a declarat Pelletier, în cadrul conferinţei American Association for the Advancement of Science. Pentru obţinerea unui singur kilogram de carne de vită se produc 16 kilograme de dioxid de carbon, de patru ori mai mult decît porcinele şi de zece ori mai mult decît obţinerea unui kilogram de carne de pasăre. Dacă oamenii ar renunţa la bovine şi ar consuma carne de pasăre, emisiile de gaze nocive ar scădea cu 70%, a declarat Pelletier. O altă problemă este aceea că oamenii consumă mai multă carne decît au nevoie. Dacă în ţările dezvoltate consumul de carne ar scădea de la nivelul actual de 90 de kilograme pe an, la nivelul recomandat de 53 de kilograme pe an, atunci emisiile nocive ar scădea cu 44%. ”În ritmul actual, producţia mondială de carne se va dubla pînă în 2050, iar noi va trebui să reducem emisiile de carbon la jumătate, pentru a menţine nivelul actual”, a explicat Pelletier. ”Îmbunătăţirile tehnologice nu ne vor duce acolo”. Din acest motiv, schimbarea preferinţelor culinare ale oamenilor este foarte importantă, a declarat Chris Weber, profesor de inginerie civilă şi a mediului, în cadrul Universităţii Carnegie Mellon din Pennsylvania.
Industria alimentară reprezintă al treilea producător de gaze cu efect de seră în SUA, după industria automobilelor şi cea a utilităţilor. În Europa, unde oamenii conduc mai puţin şi au locuinţe mai mici, impactul industriei alimentare este şi mai pronunţat. 

Unt sau margarina?


  
                                                Untul versus margarină
În marea luptă pentru scăderea colesterolului din sânge, mulţi nutriţionişti recomandă consumul de margarină în loc de unt. Desigur, sunt mult mai multe probleme pe care le ridică maragarina decât conţinutul ei în colesterol!
        Dar ce ştim despre margarină?

Margarina
a apărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când untul era greu de procurat. Atunci, o echipă de cercetători americani a avut atunci ideea să ia diverse uleiuri vegetale, să le încălzească la 150 grade C şi să le adauge hidrogen în prezenţa unor catalizatori de nichel, ca să se întărească. A fost astfel obţinută margarina cu aspect asemănător cu untul dar cu structură moleculară asemănătoare plasticului. Când margarina a fost introdusă pe piaţă pentru prima dată ea conţinea acizi graşi de tip trans. Hidrogenarea solidifică uleiul vegetal lichid astfel încât produsul obţinut este mai uşor de utilizat. Rezultatul hidrogenării este reprezentat de acizi graşi de tip trans. La fel ca şi grăsimile saturate acizii graşi de tip trans cresc LDL colesterolul (colesterolul rău) şi scad HDL colesterolul (colesterolul bun). Din păcate temperatura crescută la care se obţine margarina distruge vitamina E şi poate şi alte substanţe nutritive care se găsesc în uleiurile folosite. .Agenţii folosiţi pentru întărirea margarinei conţin nichel şi cadmiu. Nichelul este un metal toxic care dacă este prezent în exces în alimente poate provoca afecţiuni pulmonare şi renale. Cadmiu este unul dintre cele mai toxice metale grele. El poate contribui la apariţia de afecţiuni severe cum ar fi arterioscleroza, hipertensiunea arterială şi cancerul.
De la începuturile sale până acum, margarina s-a îmbogaţit cu coloranţi, cu vitamine sintetice, mai nou cu aromatizanţi artificiali, care o fac să miroasă a lapte mai tare decât laptele. Margarina conţine grăsimi care sunt greu de transformat de către organism în energie. Atunci când aceste grăsimi sunt metabolizate de către organism, ele sunt încorporate în membrana celulelor sistemului imunitar, împiedicând activitatea acestora. Acest lucru este echivalent cu o sensibilitate mai mare la infecţii, la intoxicaţii, la cancer, iau locul anumitor substanţe naturale care au rolul de a curăţa pereţii vaselor de sânge, ceea ce înseamnă sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator pe ansamblu. De asemenea grăsimile din margarină favorizează formarea de depozite de grăsime pe talie şi pe fese, precum şi apariţia celulitei. Margarina conţine antioxidanţi de tip E 320, E 321 care au efect de creştere a colesterolului.
În ultimii ani producătorii de margarină dar şi consumatorii au început să înţeleagă efectele nocive ale acizilor graşi de tip trans. Acum este disponibil un nou tip de margarină şi anume: margarina non-hidrogenată, margarina light. Acest tip de margarină conţine o cantitate minimă de acizi graşi de tip trans şi este mai “blândă” decât margarinele de primă generaţie. În loc să hidrogeneze uleiul vegetal lichid, producătorii adaugă acum cantităţi mici de ulei de palmier modificat sau esenţe de ulei de palmier astfel încât, prin acest procedeu margarina va deveni lipsită de grăsimi de tip trans şi săracă în acizi graşi saturaţi.
 

Ce ştim despre unt?

Untul
, obţinut prin prelucrarea industrială a smântânii pasteurizate, fermentată în prezenţa culturilor de bacterii lactice selecţionate, unul dintre produsele lactate cele mai importante pentru alimentaţia omului. Untul este grăsimea cea mai lesne asimilabilă în organism.
Grăsimile din lapte reprezintă totalitatea lipidelor din laptele proaspăt muls şi sunt alcătuite în majoritate din trigliceride, grăsimi din sânge.
Grăsimile din unt sunt aproximativ similare cu cele din lapte, dar este vorba doar despre cele care sunt separate de acesta prin amestecare, manevră denumită „baterea untului”. Grăsimile din lapte anhidre reprezintă preparatul comercial extras din lapte de vacă, găsit în formă vărsată sau preambalată (cu conţinut de 100% grăsime dar nu neapărat toate componentele lipidice ale laptelui). Untul are în compoziţie mai mult de 80% din grăsimile care se găsesc în lapte, dar mai conţine şi picături mici de apă, cu sau fără adaos de sare.
Compoziţia este în principal reprezentată de grăsimi 80-82%, apă 15,6-17,6%, proteine, calciu şi fosfor (cam 1,2%).
Pe lângă faptul că untul este un aliment natural, acesta reprezintă o sursă bogată şi uşor asimilabilă de vitamina A, necesară îmbunătăţirii vederii şi sănătăţii sistemului endrocin, dar şi de vitaminele E, K şi D. De asemenea, acest aliment este bogat în minerale, în special seleniu, care este un puternic antioxidant – arma redutabilă împotriva radicalilor liberi responsabili ai fenomenului de îmbătrânire. Procentual, untul conţine mai mult seleniu decât cerealele sau usturoiul.
Untul mai furnizează organismului şi iod, element atât de necesar la buna funcţionare a glandei tiroide. Alături de o cantitate apreciabilă de acid butiric – necesar colonului, un alt acid gras din unt este acidul lauric – o substanţă puternic antimicrobiană şi antifungică; conţine şi alţi acizi graşi, care oferă protecţie împotriva cancerului. Apa din compoziţia lui este fin dispersată astfel încât aspectul este uniform şi uscat.

 
Recomadarea specialiştilor pentru reducerea grăsimilor trans din alimentaţie este să alegeţi uleiuri vegetale lichide sau margarina mai moale care conţine o cantitate mai mică de astfel de acizi graşi în locul untului.
 
Pentru sănătatea inimii dieteticienii, nutriţioniştii şi cardiologii recomandă margarina light în loc de unt deoarece aceasta este săracă în acizi graşi saturaţi, puţini acizi graşi nesaturaţi de tip trans şi nu conţine colesterol. Datorită gustului bun şi a accesibilităţii populaţiei la margarină aceasta este tot mai des utilizată.
Atât acizii graşi saturaţi cât şi acizii graşi nesaturaţi de tip trans cresc nivelul de colesterol şi LDL colesterol. De aceea este indicată reducerea consumului atât de acizi graşi saturaţi cât şi de acizi graşi nesaturaţi de tip trans. Untul conţine o cantitate mai mare de acizi graşi nesaturaţi şi acizi graşi saturaţi de tip trans decât noile margarine iar în plus mai are şi un conţinut crescut de colesterol.

 

Dar este aceasta soluţia pentru scăderea colesterolemiei?

Există nenumărate controverse asupra acestui subiect.Este important de ştiut că, în medie, oamenii produc 75% din totalul colesterolului plasmatic în ficat şi doar restul de 25% este absorbit din mâncare.
Argumentul care susţine consumul de margarină sau a altor uleiuri hidrogenate în locului untului este absenţa colesterolului din acestea.  Margarina este mai ieftină decât untul, criteriu destul de important pentru o parte mare a populaţiei. Totuşi, margarina conţine uleiuri vegetale hidrogenate artificial. De asemenea conţine şi acizi graşi de tip trans care sunt foarte dăunători pentru sănătate şi reziduri toxice de nichel şi cadmiu. Untul în schimb este un aliment natural, o sursă importantă de vitamine lipo-solubile. Untul e mai scump dar mai bogat în elemente nutritive.
Societatea Americană de Cardiologie recomandă folosirea margarinei light ca şi înlocuitor pentru unt. Sunt recomandate mai ales margarinele care conţin maxim 2 grame de acizi graşi saturaţi şi care au ca şi ingredient de bază uleil vegetal lichid.

E-urile

E-100
nepericulos
E-170
nepericulos
E-240
tulburari
E-101
nepericulos
E-174
nepericulos
E-241
tulburari
E-102
periculos
E-175
nepericulos
E-250
periculos
E-103
nepericulos
E-180
nepericulos
E-251
periculos
E-104
nepericulos
E-181
nepericulos
E-252
periculos
E-105
nepericulos
E-200
nepericulos
E260...E268
nepericulos
E-110
nepericulos
E-201
nepericulos
E-300
nepericulos
E-111
nepericulos
E-202
nepericulos
E301...E309
nepericulos
E-120
periculos
E-203
nepericulos
E-311
periculos
E-121
nepericulos
E-210
cancerigen
E-312
periculos
E-122
nepericulos
E-211
cancerigen
E-320
colesterol
E-123
foarte cancerigen
E-212
cancerigen
E-321
colesterol
E-124
periculos
E-213
cancerigen
E-322
nepericulos
E-125
nepericulos
E-214
cancerigen
E325...E327
nepericulos
E-126
nepericulos
E-215
cancerigen
E-330
cel mai cancerigen
E-127
nepericulos
E-216
cancerigen
E331...E337
nepericulos
E-130
nepericulos
E-217
cancerigen
E338... E341
modificari gastrice
E-131
cancerigen
E-220
distruge B12
E400...E404
nepericulos
E-132
nepericulos
E-221
modificari gastrice
E-406
nepericulos
E-140
nepericulos
E-222
modificari gastrice
E-407
modificari gastrice
E-141
nepericulos
E-223
modificari gastrice
E-408
nepericulos
E-142
cancerigen
E-224
modificari gastrice
E-410
nepericulos
E-150
nepericulos
E-226
modificari gastrice
E-411
nepericulos
E-151
nepericulos
E-230
periculos
E-413
nepericulos
E-152
nepericulos
E-232
periculos
E-414
nepericulos
E-153
modificari gastrice
E-233
periculos
E-420
nepericulos
E-160
nepericulos
E-236
nepericulos
E-421
nepericulos
E-161
nepericulos
E-237
nepericulos
E-422
nepericulos
E-162
nepericulos
E-238
nepericulos
E-440
nepericulos
E-163
nepericulos
E-239
cancerigen
E-450
modificari gastrice


duminică, 24 februarie 2013

MIEREA CU SCORTISOARA


¬ S-a descoperit ca o combinatie de miere cu scortisoara poate vindeca majoritatea bolilor.
¬ Mierea este produsa in majoritatea tarilor lumii.
¬ Medicina alternativa Ayurvedica, precum si cea Yunani au utilizat mierea ca remediu vital timp de mai multe secole.
¬ Oamenii de stiinta de astazi accepta si ei mierea ca pe un remediu Ram Ban (foarte eficient) in tratarea multor tipuri de afectiuni.
¬ Mierea poate fi utilizata in multe tipuri de afectiuni fara a avea efecte secundare.
¬ Stiinta contemporana ne spune ca desi mierea este dulce, daca se administreaza in doze corespunzatoare, ca medicament, nu va dauna pacientilor cu diabet.
¬ O revista faimoasa, Weekly World News, care apare in Canada, a publicat in editia din 17 ianuarie 1995 o lista de afectiuni care pot fi vindecate cu ajutorul combinatiei de miere cu scortisoara, in urma studiilor efectuate de savantii occidentali.

ARTRITA

¬ Amestecati o parte de miere in doua parti apa calduta si apoi adaugati o lingurita de scortisoara pudra. Faceti o pasta si masati-o usor in partea de corp care va doare.
¬ Durerea cedeaza in interval de 15 minute, in cele mai multe cazuri.
¬ Pacientii cu artrita isi pot administra zilnic cate o cana de apa fierbinte cu doua linguri de miere si o lingurita de scortisoara pudra..
¬ Daca remediul se administreaza cu regularitate, chiar si artrita cronica poate fi vindecata.
¬ Intr-un studiu recent efectuat de Universitatea din Copenhaga, s-a constatat ca atunci cand doctorii le-au administrat pacientilor o combinatie de o lingura de miere cu o jumatate de lingurita de scortisoara pudra inainte de micul dejun, timp de o saptamana, din 200 de pacienti tratati, 73 de pacienti au scapat complet de dureri in interval de o luna. Majoritatea acestor pacienti nu puteau merge sau aveau o libertate de miscare restransa, dar dupa terapie, au inceput sa mearga cu mai putine dureri.

CADEREA PARULUI

¬ Cei care au probleme de caderea parului sau calvitie pot aplica pe par o pasta alcatuita din ulei de masline fierbinte, o lingura de miere, o lingurita de scortisoara pudra, inainte de baie, lasand-o sa actioneze aproximativ 15 minute, dupa care se spala parul.
¬ S-a demonstrat ca remediul este eficient si daca se pastreaza timp de 5 minute..

INFECTII URINARE

¬ Luati doua linguri de scortisoara pudra si o lingurita de miere intr-un pahar de apa calduta si beti. Distruge toti germenii din vezica urinara.

DURERI DE DINTI

¬ Faceti o pasta dintr-o lingurita de scortisoara pudra si cinci lingurite de miere si aplicati pe dintele care doare. Remediul se poate aplica de 3 ori pe zi (zilnic) pana cand dintele nu mai doare.

COLESTEROL

¬ Doua linguri de miere si trei lingurite de scortisoara pudra, amestecate cu 450 ml.. de ceai, daca sunt administrate unui pacient care are colesterolul mare, vor reduce nivelul colesterolului din sange cu 10% in interval de 2 ore.
¬ Ca si in cazul pacientilor cu artrita, daca remediul se administreaza de 3 ori pe zi, reduce nivelul colesterolului.
¬ Conform unei informatii publicate intr-o revista medicala, mierea in stare pura consumata zilnic impreuna cu mancarea inlatura problemele de colesterol.

RACELI

¬ Cei care sufera de raceli normale sau severe ar trebui sa ia o lingura de miere calduta cu 1/4 lingurita de scortisoara pudra timp de 3 zile.
¬ Acest remediu vindeca majoritatea cazurilor de tuse cronica, raceala si curata sinusurile.

INFERTILITATE

¬ Medicinele alternative Yunani si Ayurvedica au utilizat mierea timp de mai multe secole pentru a fortifica sperma barbatilor.
¬ Daca barbatii impotenti vor lua cu regularitate doua linguri de miere inainte de culcare, problema lor se va rezolva.
¬ In China, Japonia si Orientul Indepartat, femeile sterile, dar si cele care doresc fortificarea uterului, au luat scortisoara pudra, timp de secole.
¬ Femeile sterile pot sa ia un varf de cutit de scortisoara pudra cu o jumatate de lingurita de miere si sa isi frece gingiile cu aceasta combinatie, in mod frecvent pe toata durata zilei, astfel incat combinatia sa se amestece usor cu saliva si sa patrunda in corp.
¬ Un cuplu din Maryland (SUA) nu a putut avea copii timp de 14 ani, pierzandu-si speranta ca vor fi capabili sa procreeze vreodata. Cand au aflat despre acest remediu, atat femeia cat si barbatul au inceput sa consume miere si scortisoara in modul aratat mai sus. Femeia a ramas insarcinata dupa cateva luni si a nascut gemeni la termen.

DERANJAMENTE STOMACALE

¬ Mierea cu scortisoara pudra vindeca durerile de stomac si indeparteaza ulcerele stomacale de la radacina.
¬ BALONARE : In conformitate cu studiile efectuate in India si Japonia, s-a descoperit ca mierea, in combinatie cu scortisoara pudra, ajuta si indeparteaza balonarea si durerile de stomac.

BOLI CARDIOVASCULARE

¬ Faceti o pasta din miere si scortisoara pudra. Ungeti pe paine sau umpleti clatitele cu aceasta pasta in loc de dulceata sau gem si mancati cu regularitate la micul dejun.
¬ Reduce colesterolul din artere si salveaza pacientul de riscul unui atac de cord.
¬ Pentru cei care au suferit deja un atac de cord, urmati acest remediu zilnic, pentru a preveni aparitia unui alt atac.
¬ Consumul cu regularitate al produsului de mai sus reduce dispneea si intareste ritmul cardiac.
¬ In America si Canada , mai multe spitale si-au tratat pacientii cu succes, cand au descoperit ca arterele si venele isi pierd flexibilitatea si tind sa se astupe. Mierea si scortisoara imbunatatesc circulatia sanguina.

SISTEMUL IMUNITAR

¬ Utilizarea zilnica a scortisoarei pudra intareste sistemul imunitar si protejeaza organismul impotriva bacteriilor si atacurilor virale.
¬ Oamenii de stiinta au descoperit ca mierea contine diferite vitamine si fier in cantitati mari.
¬ Consumul regulat de miere intareste corpusculii celulari ai leucocitelor care combat bacteriile si afectiunile virale.

INDI G ESTIE

¬ Scortisoara pudra presarata peste 2 linguri de miere administrate inainte de masa, inlatura aciditatea si ajuta la digestia celor mai grele mancaruri.

GRIPA

¬ Un om de stiinta din Spania a demonstrat ca mierea contine un ingredient natural care omoara germenii de gripa, salvand pacientul de la imbolnavire.

LON G EVITATE

¬ Ceaiul cu miere si scortisoara, consumat cu regularitate, incetineste efectele imbatranirii.
¬ Pentru ceai, puneti la fiert 4 linguri de miere, 1 lingura de scortisoara pudra si 3 cani de apa.
¬ Beti 1/4 de cana, de 3 pana la 4 ori pe zi. Va pastreaza pielea sanatoasa si fina si incetineste efectele imbatranirii.
¬ De asemenea, creste speranta de viata, va veti simti mult mai tanar(a) !

ACNEE

¬ Formati o pasta din trei linguri de miere si o lingurita de scortisoara pudra. Aplicati aceasta pasta peste cosuri seara inainte de culcare si spalati-o cu apa calduta, in dimineata urmatoare. Daca tratamentul se aplica timp de doua saptamani, va inlatura cosurile de la radacina.

INFECTII ALE PIELII

¬ Eczemele, herpesul si toate tipurile de infectii ale pielii se vindeca prin aplicarea unei combinatii de miere si scortisoara pudra pe partile afectate.

CURE DE SLABIRE

¬ In fiecare dimineata pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun si seara inainte de culcare, beti miere si scortisoara pudra fierte intr-o cana de apa.
¬ Daca se administreaza in mod regulat, acest remediu duce la reducerea greutatii chiar si a celor mai obeze persoane.
¬ De asemenea, administrarea cu regularitate a acestui remediu previne depunerea de grasimi in organism, chiar daca persoana respectiva consuma o dieta hipercalorica.

CANCER

¬ Studii recente efectuate in Japonia si Australia au aratat ca s-au tratat cu succes cazuri de cancer stomacal si osos.
¬ Pacientii diagnosticati cu aceste tipuri de cancer ar trebui sa ia zilnic o lingura de miere cu o lingurita de scortisoara pudra timp de o luna, de 3 ori pe zi si sa continue tratamentul prescris de oncolog. Nu strica!

OBOSEALA

¬ Studii recente au aratat ca continutul de zahar din miere este mai degraba folositor si nicidecum daunator vitalitatii organismului.
¬ Persoanele de varsta a treia care consuma miere si scortisoara, in parti egale, au mai multa vitalitate si flexibilitate.
¬ Dr. Milton, care a efectuat studii aprofundate in acest subiect, spune ca o jumatate de lingura de miere intr-un pahar cu apa, presarat cu pudra de scortisoara consumata zilnic, dimineata dupa ce ne spalam pe dinti, si din nou dupa amiaza in jurul orei 3.00 atunci cand vioiciunea organismului este in scadere, duce la imbunatatirea vitalitatii organismului, in interval de o saptamana.

HALENA

¬ Locuitorii din America de Sud:
Primul lucru dimineata, fac gargara cu o lingurita de miere si scortisoara pudra amestecate in apa fierbinte.. Astfel, respiratia lor isi pastreaza prospetimea pe durata intregii zile.

PIERDEREA AUZULUI

¬ Mierea cu scortisoara pudra, luate zilnic in cantitati egale duc la refacerea auzului.