Hamburgerii, cele mai poluante produse din industria alimentară
"Sanatatea intrece atat de mult toate bunurile
exterioare, incat, intr-adevar un cersetor sanatos este mai fericit decat un
rege bolnav."(Schopenhauer)
Hamburgerii sînt cele mai poluante produse din industria
alimentară, contribuind semnificativ la creşterea temperaturilor la nivel
global, potrivit unui studiu prezentat în SUA. O simplă schimbare în dieta
zilnică, precum renunţarea la friptură în favoarea salatelor, contribuie la
reducerea nivelului de dioxid de carbon în aceeaşi măsură ca renunţarea la
maşină, două zile pe săptămînă.
Producerea cărnii de vită este un proces extrem de
ineficient, iar vacile eliberează foarte mult metan în atmosferă, a declarat
Nathan Pelletier de la Universitatea Dalhousie din Canada. Pelletier este unul
din specialiştii care studiază costurile alimentelor asupra mediului, în ciclul
lor de producţie, începînd din fermele agricole şi terminînd cu produsul finit
din farfuriile oamenilor. Analizînd raportul dintre cantitatea de grăunţe
consumată de bovine, înainte de a putea fi sacrificate şi emisiile de metan
eliberate în atmosferă, specialiştii au determinat costul real al acestui
aliment. Animalele vii eliberează în atmosferă 18% din totalul gazelor cu efect
de seră, iar bovinele deţin cea mai mare pondere. Deşi carnea de vită
reprezintă doar 30% din totalul cărnii consumate în ţările dezvoltate, fermele
de bovine produc 78% din totalul acestor emisii de gaze nocive, a declarat
Pelletier, în cadrul conferinţei American Association for the Advancement of
Science. Pentru obţinerea unui singur kilogram de carne de vită se produc 16
kilograme de dioxid de carbon, de patru ori mai mult decît porcinele şi de zece
ori mai mult decît obţinerea unui kilogram de carne de pasăre. Dacă oamenii ar
renunţa la bovine şi ar consuma carne de pasăre, emisiile de gaze nocive ar
scădea cu 70%, a declarat Pelletier. O altă problemă este aceea că oamenii consumă
mai multă carne decît au nevoie. Dacă în ţările dezvoltate consumul de carne ar
scădea de la nivelul actual de 90 de kilograme pe an, la nivelul recomandat de
53 de kilograme pe an, atunci emisiile nocive ar scădea cu 44%. ”În ritmul
actual, producţia mondială de carne se va dubla pînă în 2050, iar noi va trebui
să reducem emisiile de carbon la jumătate, pentru a menţine nivelul actual”, a
explicat Pelletier. ”Îmbunătăţirile tehnologice nu ne vor duce acolo”. Din
acest motiv, schimbarea preferinţelor culinare ale oamenilor este foarte
importantă, a declarat Chris Weber, profesor de inginerie civilă şi a mediului,
în cadrul Universităţii Carnegie Mellon din Pennsylvania.
Industria alimentară reprezintă al treilea producător de
gaze cu efect de seră în SUA, după industria automobilelor şi cea a
utilităţilor. În Europa, unde oamenii conduc mai puţin şi au locuinţe mai mici,
impactul industriei alimentare este şi mai pronunţat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu