marți, 18 iulie 2023

Alimentatia artificiala CALE INTRAVENOASA-PARENTERALA







Alimentatia artificiala CALE INTRAVENOASA-PARENTERALA




Definitie
Alimentaţie artificială, la adult, reprezintă introducerea alimentelor în organism pe alte căi (artificiale) decât calea naturală – orală
Pregatirea asistentei (spalat, dezinfectat, imbracat, manusi)
splatul pe maini (lavajul simplu)
- se descoperă mâinile şi antebraţele;
- se îndepărtează bijuteriile, ceasurile, se taie scurt unghiile;
- se udă mâinile şi articulaţiile mâinilor;
- se aplică o doză de săpun;
- se spală fiecare mână prin fricţionare;
- se insistă în spaţiile interdigitale, în jurul unghiilor, la extremitatea degetelor, la police şi la
manşetele mâinilor; pentru fiecare din aceste regiuni se execută câte 5 mişcări;
- se spală din abundenţă fără să lăsăm să curgă săpun pe o zonă deja clătită;
- se usucă prin tamponare cu şerveţele de unică folosinţă fără a reveni asupra unei zone deja
uscată;
- se închide robinetul (dacă nu este automatic) cu ultimul şerveţel de mâini utilizat;
- se aruncă şerveţelele la pubelă fără să atingem pubela cu mâna.

realizarea procedurii Spălarea igienică a mâinilor prin fricţiune 
- se pun aproximativ 2 ml de soluţie în scobitura mâinii uscate şi se efectuează fricţiunea timp de 30 secunde frecând palmele până la degete apoi insistând în spaţiile interdigitale interne şi externe;
- se freacă fiecare police în interiorul mâinii închise, apoi extremităţile degetelor împreunate de la fiecare mână în podul palmei opuse.

utilizarea echipamentului de protective adecvat:
-halat
-bonete
-manusi de unica folosinta
-masti faciale
Pregatirea bolnavului 
Pregătirea psihică:
-se identifică și se informează pacientul despre necesitatea procedurii, timpul de realizare, pentru a obține acordul și colaborarea

Pregătirea fizică:
-se invită pacientul să-și golească vezica
-se așează pacientul în poziția cea mai confortabilă care să permită accesul la abordul vascular (poziție de decubit dorsal, semidecubit lateral 
Pregatirea materialelor 
-soluții nutritive, energetice prescrise de medic în funcție de vârstă, sex, suprafață corporală, patologie, metabolism bazal:
-hidrolizate de proteine care conțin aminoacizi și potasiu
-soluții lipidice
-emulsii cu glucoză- lipide
-soluții de glucoză 5%, 10 %
-ser fiziologic
-suplimente vitaminice, dacă este cazul (polivitamine, vitamine. B1, B6, C, K
-folați, oligoelemente, în special zinc și seleniu pentru susținerea imunității sau a funcției miocardice
-trusă de perfuzie, racorduri, branule si/sau cateter venos central
-pompa de nutritie parenterala-infusomat.
-comprese sterile
-soluții antiseptice


Tehnica propriu-zisa
-se pregătește soluția nutritivă (condiționată, de regulă, în pungă de plastic și conservată la o temperatură cuprinsă între 2 și 8 grade Celsius) conform utilizării proprii a produsului
-se lucrează într-un mediu închis, curat, degajat
-se spală mâinile de manieră antiseptică, de către asistentul medical
-se verifică integritatea ambalajului, doza, cantitatea și data prescripției
-se desface ambalajul prin locul marcat
-se răstoarnă punga, de mai multe ori, pentru a omogeniza conținutul
-se atașează la pungă trusa de perfuzat conform procedurii
-se conecteaza trusa la pompa de nutririe parenterala-infusomat si se regleaza debitul indicat de medic;
Accidente si incidente
-frisoane sau greață în cazul perfuzării prea rapide a produsului nutritiv
-incompatibilități între diferitele produse perfuzate
-intoleranță la soluțiile perfuzate
-acidoză metabolică, trombocitopenie, insuficiență renală
Reorganizarea locului de munca
-indepărtaţi mănuşile şi materialele folosite în containere speciale;
-spălaţi-vă mâinile.        


Etichetarea, trimiterea la laborator, notarea
-procedura şi numele celui care a efectuat-o;
-dată, oră, cantitatea şi felul alimentelor administrate;
-reacţii adverse, intoleranta (senzaţie de greaţă, vărsături).















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu